Politieberichten van zondag 18 juli.

Alcoholcontrole en voorlichting op en rond Lauwersmeer
LAUWERSMEER – Zaterdag controleerden de [url=http://www.politie.nl/groningen/nieuws/100718dezezomerextracontrolesopalcoholinverkeer.asp]Groningse[/url] en Friese politie gezamenlijk met de waterpolitie van het KLPD, Staatsbosheer Lauwersoog, de provincie Fryslân en het BOB team van VVN Groningen en Friesland op en rondom het Lauwersmeer. Daarbij werd niet alleen het verkeer op de weg maar ook op het water gecontroleerd. Ook werden vissers gecontroleerd.

Controle op het water
Op het water werden van 54 schippers een blaastest afgenomen. Niemand had de limiet overschreden. Er werd twee keer proces-verbaal opgemaakt voor het varen zonder vaarbewijs op een snelle motorboot. Drie keer werd er geholpen bij het lostrekken van vaak door de wind aan lager wal geraakte schepen. Daarnaast werden er veertien bestuurders van snelle motorboten gecontroleerd. Vijftien mensen werden op het water gecontroleerd op overtreding van de visserijwetgeving, maar alles bleek in orde. De agenten maakten een keer proces-verbaal op voor het kitesurfen ver buiten het toegestane gedeelte op het meer. Een medewerker van de provincie Fryslân ving de surfer aan de wal op.

Controle vissers aan land
Aan land werden zesentwintig vissers gecontroleerd. Een visser kreeg een boete voor het vissen met levend aas. Twee vissers kregen een proces-verbaal voor vissen zonder schriftelijke toestemming. Een laatste visser had zijn papieren niet voor elkaar en moet dat alsnog tonen op het politiebureau.

Controle verkeer aan land
In totaal moesten 1033 verkeersdeelnemers een blaastest ondergaan. Alle bestuurders ontvingen een BOB-sleutelhanger. Twee automobilisten hadden te diep in het glaasje gekeken. Bij de blaastest bleek dat de ene bestuurder ruim 2,1 promille alcohol in het bloed had. De tweede automobilist had ruim 0,6 promille alcohol in het bloed. Van de eerstgenoemde bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd en werd de auto in beslag genomen.

Er werden verder vijf bekeuringen uitgedeeld voor het overtreden van de maximum snelheid, twaalf boetes voor het niet dragen van de autogordel, een boete voor het hebben van een gladde band en een bekeuring voor het niet handsfree bellen. Daarnaast bleek dat een aanhangwagen te breed was en dat het trekkend voertuig geen opzetspiegels had. Ook was er een bestuurder die zijn kentekenbewijs niet kon tonen. De politiecontroles op en rond het Lauwersmeer werden ondersteund door Bob-promotieteams van Veilig Verkeer Nederland die voorlichting gaven over de gevaren van alcohol in het verkeer.

Nuchter aan het roer
De politie controleerde gisteren niet alleen op de weg, maar ook op het water. Daar gelden ook regels voor alcoholgebruik. Zo is het verboden een boot te besturen met een alcoholpromillage hoger dan 0,8 promille. Net als een weggebruiker is een schipper verplicht mee te werken aan een blaastest.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 30-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs. Een agent zag in zijn vrije tijd een auto nog al slingeren. Hij had dan ook het vermoeden dat de bestuurder invloed van alcohol en/of drugs verkeerde. De agent waarschuwde vervolgens zijn collega’s. In deHondecoeterstraat kon de betreffende auto aan de kant van weg worden gezet. De bestuurder moest blazen, maar hij bleek niet onder invloed te zijn. Al snel bleek dat de bijrijder, de 30-jarige inwoner van Heerenveen, onder invloed van mogelijk GHB verkeerde. Hij was ook diegene die de agent achter het stuur had zien zitten. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef bij hem afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Uiteindelijk mocht de man met een rijverbod het bureau weer verlaten.

A31 tijdelijk afgesloten na eenzijdig ongeval
SEXBIERUM – De politie heeft zaterdag van 19.00 uur tot 22.00 uur een gedeelte van de A31 moeten afsluiten na een eenzijdig ongeval. Een automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) reed met zijn auto en aanhanger in de richting van Harlingen. Door nog onbekende oorzaak schaarde de aanhanger. Op de aanhanger stonden vier motoren. Door klap gingen die vervolgens olie lekken. Gezien de ravage en de olie op het wegdek besloten de agenten de weg af te sluiten. Het verkeer werd daarom ook omgeleid. Rijkswaterstaat zorgde voor een omleidingsroute en tevens voor het schoonmaken van de A31. Rond 22.00 uur was alles opgeruimd en kon de weg weer worden vrij gegeven. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Vernielers aangehouden
MAKKUM – De politie heeft zaterdagavond in de Kerkstraat een 19-jarige inwoner van Makkum en een 21-jarige inwoner van Wons aangehouden op verdenking van vernieling. De mannen wilden met nog drie anderen gaan eten bij een restaurant in de straat. Er was echter geen plaats meer. De groep werd vervelend en twee van hen namen een vlag met stok mee. Op aanwijzing van een getuige konden de agenten de twee vernielers aanhouden. Na verhoor werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht het duo het bureau weer verlaten.

Burgernetactie na vermissing meisje
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermist meisje. Het 7-jarig kind was aan het einde van de middag gaan spelen in een speeltuin aan de Gajus Nautastraat. Vervolgens was ze met een meisje dat ze had leren kennen in de speeltuin naar huis gegaan. Het werd later en later en het 7-jarig meisje wilde niet haar huis. Haar moeder maakte zich ernstig zorgen en waarschuwde de politie. Die besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar het meisje. Uiteindelijk zagen buurtbewoners het meisje lopen. Ze bleek samen met de vader van het meisje waar ze had gespeeld, onderweg naar huis te zijn.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. In een vaart naast deKooiweg was een Duitse toerist aan het vissen. De man zag een auto naderen en hoorde plotseling een harde klap. Al snel werd duidelijk dat er iemand tegen de geparkeerde auto van de Duitser was gereden. De veroorzaker stopte niet en reed door. De politie werd gewaarschuwd en de agenten stelden een onderzoek in. Na een speurtocht kwamen ze uit bij de 19-jarige Lemster. Hij ontkende in eerste iets met de aanrijding te maken te hebben. Maar dit hadden de agenten snel door. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende hij alsnog de aanrijding. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Daarnaast werden de verzekeringspapieren ingevuld zodat de Duitse toerist schadeloos wordt gesteld.

Inbraak in woning
SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Horseweg. De bewoners kwamen zaterdag terug van vakantie en ontdekten dat er was ingebroken in de woning. Binnen was het een grote chaos. Uit de woning werden onder andere een tv, laptop, boxen en een videorecorder weggenomen. De 59-jarige bewoner deed aangifte.

Verdachte aangehouden na mishandeling
SNEEK – Een portier van een horecagelegenheid heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kruizebroederstraat een 19-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man had een 29-jarige stadsgenoot geslagen. De portier zag dit alles gebeuren en greep direct in. Hij hield de 19-jarige aan en droeg de man vervolgens over aan de politie. De agenten brachten de verdachte over naar het politiebureau en hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De 29-jarige man deed aangifte.

Vernieler van autospiegels aangehouden
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag dankzij een oplettende getuige een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. De getuige had gezien dat de man de spiegels van een aantal geparkeerde auto’s op het Kleinzand had vernield. Op aanwijzing van de getuige kon de verdachte worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na bedreiging agent
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 41-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van bedreiging van een agent. De man was vervelend aanwezig op de Kaden. Hij sloeg beledigende taal uit. Tevens bedreigde hij één van de aanwezige agenten. De man werd dan ook aangehouden. De 41-jarige man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man na achtervolging aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een achtervolging een 17-jarige inwoner van de stad Groningen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Surveillerende agenten op de fiets zagen in de Bollemansteeg twee jongens staan. Bij het zien van de agenten gingen de mannen er direct vandoor. Omdat de agenten niks verdachts hadden gezien of gehoord werd besloten om hier geen aandacht aan te geven. Niet veel later troffen de agenten in de Bagijnestraat een 21-jarige man uit De Westereen aan. Hij vertelde dat hij door twee jongens in elkaar was geslagen. Gezien de omschrijving van de twee moest het wel gaan om het duo dat hard wegrende bij het zien van de agenten. Na een zoektocht werd de 17-jarige volledig buiten adem aangetroffen op de Groeneweg. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer was inmiddels met zwaar letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De politie weet inmiddels wie de tweede verdachte is. Hij kan dan ook bezoek verwachten van de agenten.

Stapper aangehouden na baldadigheid
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Lindegracht een 18-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van baldadigheid. Een agent zag dat de jongen hard op de ruiten van enkele winkels sloeg. Toen hij ook nog ging wildplassen was de maat vol. De jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier kreeg hij twee bekeuringen. Omdat hij eerder die avond ook al vervelend gedrag had vertoond bij een discotheek in het centrum werd besloten om de 18-jarige naar zijn huis in Joure te brengen. Dit om verdere problemen te voorkomen.

Man aangehouden na mishandeling
MAKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Tzum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Bij de feesttent was een vechtpartij tussen meerdere mensen ontstaan. De 19-jarige had daarbij iemand behoorlijk geslagen. Het slachtoffer (leeftijd en woonplaats onbekend) liep onder andere letsel op aan zijn hoofd. De man moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. Op aanwijzing van getuigen konden de agenten de 19-jarige aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hondecoeterstraat een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging doodslag en/of moord. De man had eerder die avond op de ruiten van de buren geslagen. De hoofdbewoner was niet thuis. Wel een zoon en die voelde zich zo bedreigd dat hij naar boven vluchtte. Vervolgens waarschuwde de zoon zijn moeder. Die zorgde er voor dat een aantal mensen naar haar huis gingen. De 46-jarige man ging vervolgens door het lint en stak een vrouw (leeftijd en woonplaats onbekend) met een scherp voorwerp. De vrouw liep daarbij een snee op. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Een 22-jarige inwoner van Workum werd eveneens geraakt door het scherpe voorwerp. Daarnaast kreeg hij nog een schok van een stroomstootwapen. Deze man liep daarbij geen verwondingen op. De politie was inmiddels gearriveerd en de 46-jarige man werd direct aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist en passagier gewond na eenzijdig ongeval
ANJUM – De politie heeft zondagochtend vroeg op de H.M. Gerbrandyweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 27-jarige automobilist uit Tytsjerk en zijn 25-jarige passagiere uit Tytsjerk gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de man de macht over het stuur kwijt. De auto belandde in de berm en kwam uiteindelijk tot stilstand in een sloot. De twee inzittenden werden met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevals Analyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Een bromfietser en twee automobilisten hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag, 01.50 uur, Jousterweg in Oudehaske, een 17-jarige bromfietser uit Joure, 530 ug/l. De bromfietser viel op omdat hij op de hoofdrijbaan reed.
Zondag, 03.30 uur, Doctor Schaepmanstraat in Wolvega, een 25-jarige automobilist uit Wolvega, 640 ug/l.
Zondag, 03.50 uur, Annebuorren in Oudeschoot, een 21-jarige beginnende automobilist uit Delfzijl, 520 ug/l.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan