Zondag 18 januari

Fryslân, 18-01-2009 • Politieberichten zaterdag 17 januari 11.00 uur t/m zondag 18 januari 11.00 uur

Winsum: aanrijding tussen personenauto’s
De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding op de Spannumerdyk afgehandeld. Vanaf het parkeerterrein van de kerk reed een 20-jarige bestuurder uit Winsum de rijbaan op om richting Winsum te gaan. De bestuurder merkte hierbij de auto van een 45-jarige vrouw uit Spannum niet op, met een aanrijding tot gevolg. De vrouw is met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Beide voertuigen waren zwaar beschadigd en zijn afgevoerd.

Heerenveen: frontale aanrijding tussen auto’s
De politie heeft zaterdagavond een aanrijding afgehandeld op de Fok waarbij drie personenauto’s waren betrokken. Een 24-jarige bestuurder uit Heerenveen komende vanaf de Thialfweg linksafslaand de Fok, ziet een van rechtskomende personenauto, bestuurd door een 48-jarige vrouw uit Mildam, over het hoofd. Beide voertuigen raken elkaar waarbij de auto van de vrouw in de slip raakt en op de andere weghelft tot stilstand komt. Hierdoor botst een 22-jarige bestuurder uit Heerenveen met zijn voertuig frontaal op de stilstaande auto. Ter plaatse gekomen zagen de agenten dat er rook uit één van de voertuigen kwam. De brandweer kwam ter plaatse. De bestuurster uit Mildam zat bekneld en is door de brandweer uit haar benarde positie bevrijdt en met rug- en nekletsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuis De Tjongerschans. Haar 20-jarige medepassagier uit Heerenveen is met letsel aan haar voet ook naar het ziekenhuis gebracht. De andere betrokken bestuurders werden ter plaatse nagekeken door het ambulancepersoneel. De Fok is een tijdje afgesloten geweest voor het verkeer. Bureau Verkeers Ongevallen Analyse stelt een nader onderzoek in.

De Knipe: twee inbrekers aangehouden, in woning gerooide hennepkwekerij aangetroffen
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, zaterdagavond in een woning aan de Meyerweg, waarbij een 28-jarige man uit Groningen en een 52-jarige man uit Leeuwarden zijn aangehouden op verdenking van inbraak en de diefstal van een auto. Omstreeks 17.30 uur had een buurman glasgerinkel gehoord. Twee personen zouden in de naastgelegen woning aanwezig zijn. Hij alarmeerde direct de politie die ter plaatse kwam. Ook kwam er een hondengeleider mee. De eerste verdachte meldde zich direct en klom via het raam van de kajuit naar buiten en werd aangehouden. Deze verdachte had de sleutels van de gestolen auto bij zich. De tweede verdachte was nog in de woning aanwezig. De hondengeleider ging naar binnen en heeft met politiehond eerst beneden gezocht. Boven, achter in de slaapkamer, in een afgesloten kast zat de tweede verdachte die zich niet had gemeld. De politiehond ontdekte de verdachte en pakte hem, zodat hij kon worden aangehouden. De verdachte hield hier een bloedende wond aan over. Na behandeling in het ziekenhuis in Heerenveen werd hij overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

In de woning aan de Meyerweg troffen de agenten een net gerooide hennepkwekerij aan. De 35-jarige bewoner is getraceerd en aangehouden. Voor nader onderzoek is ook hij ingesloten.

Heerenveen: aanhouding van vernielers op heterdaad
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige en een 20 jarige man, beide uit Heerenveen, aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 05.15 uur kreeg de politie de melding van lawaai, trap- en breekgeluiden en glasgerinkel. De ruiten van de Oude Brandweerkazerne werden vernield. De politie kwam direct ter plaatse en kon de twee daders aanhouden en insluiten op het politiebureau voor verhoor en nader onderzoek.

Oosterwolde: mishandeling, agenten aangevallen
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling, gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationsstraat, waarbij tijdens het bekeuren van een wildplasser twee agenten worden gehinderd door omstanders. Een 30-jarige man uit Oosterwolde duwt en trekt aan de agent en wil voorkomen dat er een bekeuring wordt uitgeschreven. De verdachte pakt de agent meerdere malen beet. De man wordt gevorderd los te laten en zich er niet meer mee te bemoeien. Een klap tegen de verdachte is daarbij nodig waarna hij zich terugtrekt. Direct daarna wordt de agent van achteren, door een 34-jarige man uit Oosterwolde, om zijn keel gegrepen en komt ten val. Hierop bemoeien meerdere personen zich er mee. De collega-agente krijgt de 34-jarige man van haar collega af. Met hulp van de komst van meerdere eenheden kan de man worden aangehouden. De tweede verdachte, de 30-jarige man uit Oosterwolde is, voordat hij kon worden aangehouden, door een familielid naar het ziekenhuis gebracht om zich te laten behandelen aan zijn verwondingen. Zijn aanhouding moet nog volgen.

Sneek: met bierglas op het hoofd geslagen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 34-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Marktstraat kreeg een 19-jarige man uit Balk, na een woordenwisseling, ruzie met de man uit Sneek. De verdachte gaf vervolgens met een bierglas een klap op het hoofd van de man uit Balk. Het slachtoffer is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling kon hij weer naar huis. De verdachte is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: diefstal houten pallets, twee mannen aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen uit Leeuwarden, een 33-jarige en een 35-jarige, aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 00.30 uur kreeg de politie de melding dat er twee manspersonen waren gesignaleerd nabij een bouwterrein aan de Fruitstraat. De melder had gezien dat het duo houten pallets en gereedschap wegnamen. Ook herkende de melder één van de mannen. Deze was een familielid van zijn partner waarop de verdachte nabij zijn woning kon worden aangehouden. De verdachte was in het gezelschap van de 35-jarige man. Deze was er vandoor gegaan maar stond een uur later voor de ramen van de melder. Hierna kon ook hij worden aangehouden nabij zijn woning waar de politie diverse pallets aantrof. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar van het bouwterrein moet nog aangifte doen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf proces-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was er zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]02.33 uur, De Eker in Gauw, 21-jarige man uit Goenga, 570 ug/l, beginnend bestuurder[/li][/ul]
[ul][li]03.40 uur, ’t Oost in Hindeloopen, 37-jarige man uit Bolsward, 625 ug/l[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan