Zondag 18 december

Politieberichten van zondag 18 decmber

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Voorstreek. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden diverse jassen en geld uit een kassa weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Eén gewonde bij eenzijdig ongeval

PEASENS – De politie heeft zaterdagochtend op de Orneawei een eenzijdig ongeval onderzocht. Een 27-jarige automobilist uit Moddergat passeerde een vrachtwagen. Vermoedelijk door een te hoge snelheid raakte de bestuurder op deze smalle weg de controle over zijn voertuig kwijt. Via de berm kwam de auto in een sloot terecht en schoot vervolgens een weiland in. Drie van de vier inzittenden kwamen met de schrik vrij. Een 20-jarige inwoner van Peasens raakte gewond. Hij moest door de brandweer uit de auto worden gehaald. Vervolgens werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.

Man aangehouden voor handel in drugs

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag op De Drift een 46-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de man drugs verkocht. Hierop werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de kleding van man een kleine hoeveelheid drugs en een geld bedrag. Dit alles werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de man uit Gorredijk het bureau weer verlaten.

Tuingereedschap, een vuurwerkbom en wapens in beslag genomen

Heerenveen – De politie heeft zaterdagmiddag in een woning en twee schuren in de Bloemenbuurt diverse soorten elektrisch tuingereedschap, een vuurwerkbom, twee zakken met hennepzaadjes ene luchtdrukpistool en vijf zwaarden in beslag genomen. Na een anonieme tip besloten agenten ene onderzoek in te stellen. Met toestemming van de 24-jarige bewoner mochten de agenten woning en de twee schuren doorzoeken. De agenten vonden diverse elektrische tuingereedschappen, zoals een bladblazer, een trimmer en een kettingzaag. Ook vonden ze een zelfgemaakte vuurwerkbom en materiaal om meerder bommen te maken. Daarnaast werden ook twee zakken met hennepzaadjes gevonden. Tenslotte namen de agenten ook nog wapens in beslag, waaronder een luchtdrukpistool en vijf zwaarden. De 24-jarige bewoner deed afstand van de in beslag genomen goederen. De politie gaat nog onderzoek doen naar de herkomst. Dit omdat het vermoeden bestaat dat een deel van diefstal afkomstig is.

Dronken autodief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 42-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en diefstal van een auto. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de rotonde bij de Lekkumerweg een auto uit koers was geraakt. Het voertuig had onder andere een lantaarnpaal en twee auto’s geraakt. Ook had de bestuurder met de auto over het fietspad gereden en daarbij waren drie voetgangers bijna aangereden. Diverse getuigen hadden 1-1-2 gebeld omdat de bestuurder de auto had verlaten en het vervolgens op een lopen zette. De man kon uiteindelijk in de Jan Evenhuisstraat worden aangehouden. Hij bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar weigerde hij iedere medewerking. De man werd dan ook voor nader onderzoek en ter ontnuchtering ingesloten. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De auto bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag in Hurdegaryp te zijn gestolen. De eigenaar deed aangifte. De politie heeft inmiddels al met een aantal getuigen gesproken. Heeft u de auto, een blauwe Opel Astra Tailgate, zien rijden of bent u één van de voetgangers die bijna werd aangereden? Laat het ons weten. Bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor bezit vuurwerk

BURGUM – De politie heeft zaterdagavond een 18-jarige inwoner van Burgum aangehouden voor het bezitten van zwaar illegaal vuurwerk. Surveillerende agenten hoorden op de Burgemeester Steenhuisenlaan een harde knal. Al snel werd duidelijk dat de 18-jarige Burgumer daar verantwoordelijk voor was. De agenten gingen naar zijn woning. Na een gesprek overhandigde hij een doos met legaal vuurwerk. Vervolgens kwamen er ook nog een aantal dozen met zeer zware strijkers te voorschijn. Al het vuurwerk werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd na verhoor tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de Burgumer het bureau weer verlaten.

Wildplasser aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 20-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De man werd door agenten aangesproken omdat hij stond te wildplassen. Hij weigerde vervolgens zich te legitimeren. De man werd dan ook aangehouden. Daarbij pleegde hij zeer veel verzet. Uiteindelijk was een agent genoodzaakt om pepperspray te gebruiken. Vervolgens kon de 20-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bekeuringen voor carbidschieten

TERNAARD/ANJUM- De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag meerdere jongeren een bekeuring gegeven voor het schieten met carbid. Daarnaast namen agenten een aantal melkbussen in beslag. Diverse bewoners van beide dorpen hadden geklaagd over geluidsoverlast. Reden voor de agenten om op te treden.

Vervelende stappers aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Drachten van 19 jaar aangehouden. Een groepje jongeren, waaronder de twee Drachtster, waren erg vervelend aanwezig op De Kaden. Reden voor de agenten om hen te vragen om te vertrekken om zo er voor te zorgen dat het gezellig bleef in het uitgaansgebied. Een deel van groep vertrok uiteindelijk. Alleen de twee 19-jarigen bleven terug komen. Na de zoveelste waarschuwing werden de twee aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor belediging

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Paesens aangehouden op verdenking van belediging. Twee surveillerende bikers waren in de Koningsstraat bezig met het bekeuren van twee wildplassers. De 19-jarige zat aan één van de fietsen van de agenten. Hij werd gewaarschuwd om daar van af te blijven omdat het niet zijn eigendom was. Blijkbaar begreep de man de waarschuwing niet helemaal, want niet veel later zat hij wederom aan de mountainbike. Een agent pakte de 19-jarige vast en die begon daarop direct te schelden. Reden genoeg om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij kan een bekeuring van ruim 500 euro verwachten voor het beledigen van een agent.

Mannen aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Drachten van 27 en 30 jaar aangehouden op verdenking voor mishandeling. De 27-jarige man sloeg zonder enige aanleiding een stapper. Dit werd gezien door de agenten en de Drachtster werd dan ook direct aangehouden, dit omdat uitgaansgeweld niet wordt geaccepteerd. Het slachtoffer moet nog aangifte doen. De 30-jarige man had in een eetgelegenheid twee vrouwen beledigd, vermoedelijk omdat hij te veel had gedronken. Er ontstond ruzie en de beide vrouwen werden geslagen door de Drachtster. Agenten grepen in en hielden de man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Beide vrouwen moeten nog aangifte doen.

Rijbewijzen ingevorderd van beginnende bestuurders

VEENKLOOSTER/LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de rijbewijzen van twee beginnende bestuurders ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een 19-jarige automobilist uit Engwierum op de Keningswei in Veenklooster betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uren en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op de Zeedijk in Lemmer werd een 21-jarige automobilist uit Rutten betrapt. Hij werd eveneens overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uren en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of beide bestuurders in aanmerking komen voor een alcoholslot.

Eenzijdig ongeval tijdens hagelbui

LUXWOUDE – De politie heeft zondagochtend op de A7 nabij Luxwoude een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 53-jarige automobilist uit Groningen gewond raakte. In een hagelbui verloor de man de controle over zijn voertuig. De auto begon te tollen en kwam uiteindelijk tegen een vangrail tot stilstand. De bestuurder klaagde over pijn aan zijn nek. Uit voorzorg werd de bestuurder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook op de andere rijbaan vond een eenzijdig ongeval plaats. Dit had eveneens te maken met de hagelbui. Deze bestuurder kon, ondanks schade aan zijn auto, de reis vervolgen.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan