Politieberichten van zondag 18 april.

25 aanhoudingen bij grote executieactie
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag in Fryslân een grote executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie bezochten zo’n 30 medewerkers van politie en justitie 134 adressen door de gehele provincie. Daarbij werd 6500 euro aan openstaande boetes geïnd en 14 niet onherroepelijke vonnissen betekend. In totaal werden 25 mensen aangehouden omdat ze de boete niet konden of wilden betalen of omdat ze nog een gevangenisstraf moesten uitzitten. Drie van hen betaalden als nog de boete. De overige 22 mensen werden overgebracht naar een huis van bewaring omdat ze nog een gevangenisstraf moesten uit zitten. Zo had een 35-jarige inwoner van Leeuwarden nog een straf openstaan van maar liefst 93 dagen. Een 57-jarige stadsgenoot moest nog 60 dagen zitten en een 39-jarige inwoner van Heerenveen nog 49 dagen.

Bromfietser gewond na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag op het Zuid een aanrijding afgehandeld, waarbij een bromfietser (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. De man reed met zijn brommer op het fietspad en wilde vervolgens de rijbaan op rijden. Hij zag daarbij vermoedelijk een auto over het hoofd. De 20-jarige automobiliste uit Beetsterzwaag kon een aanrijding dan ook niet meer voorkomen. De bromfietser kwam ten val en liep daarbij letsel op aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
ZWEINS/EARNAWALD – De politie heeft zaterdag de rijbewijzen van de twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 42-jarige automobilist uit Nijega reed zaterdagmiddag met hoge snelheid over de Waldwei. Er werd een gemiddelde snelheid van 153 kilometer per uur gemeten. Nabij Earnewald kreeg de bestuurder een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 19-jarige automobilist uit Franeker passeerde zaterdagavond op de Rijksstraatweg een snelheidscontrole met de lasergun met 150 kilometer per uur. Terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van deze beginnende bestuurder ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal tegen de twee bestuurders opgemaakt.

Verdachte aangehouden voor mishandeling agent
LEEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Groningerstraatweg een 44-jarige inwoner van Engwierum aangehouden op verdenking van mishandeling van een agent. De man was vervelend aanwezig op de Groningerstraatweg. Hij stond onder andere te plassen tegen een deur van een bedrijf. De man werd aangesproken op zijn gedrag en de agenten vroegen om zijn identiteitskaart. Na veel moeite overhandigde de man deze. Uit het niets schopte hij op eens één van de agenten. Hierop werd de man aangehouden. Daar ging wel een worsteling aan vooraf. Meerdere eenheden van de politie kwamen ter plaatse. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster en snorfietser gewond na botsing
FRANEKER – De politie heeft zaterdagmiddag op de Hertog van Saxenlaan een botsing afgehandeld tussen een fietsster en een snorfietser. Een 26-jariger snorfietser uit Dronrijp zag de 55-jarige fietsster uit Franeker over het hoofd en een botsing was het gevolg. De twee kwamen daarbij ten val. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drie verdachten aangehouden
WOLVEGA – De politie heeft zaterdagavond drie inwoners van Wolvega van 19, 22 en 27 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een 23-jarige plaatsgenoot was geslagen door een groepje jongeren in Beatrixstraat. Daarbij was onder andere gebruik gemaakt van een honkbalknuppel. Het slachtoffer deed aangifte. Na onderzoek kon de politie diezelfde al drie verdachten aanhouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt het verlaten van de plaats van een ongeval op het Vrijheidsplein. Zaterdagavond werd een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden aangereden op het Vrijheidsplein. De veroorzaker reed echter door en botste niet veel later tegen een verkeersheuvel op de Groningerstraatweg. De auto raakte daardoor zwaar beschadigd en kon niet verder rijden. De 23-jarige Leeuwarder had inmiddels zijn auto achter de beschadigde auto geparkeerd omdat hij de schade wilde regelen. De bestuurster van de auto stapte uit en ging een kort gesprekje aan met de Leeuwarder. Al snel kwamen familieleden van de jonge vrouw ter plaatse. Een zus van meisje blijft bij de beschadigde auto. Het meisje verlaat met een oudere vrouw de plaats van het ongeval, mogelijk omdat ze niet in het bezit was van een rijbewijs. Een fotograaf was inmiddels bezig om foto’s van het ongeval te maken. Zijn werk werd echter onmogelijk gemaakt door een omstander. De fotograaf zijn camera werd afgepakt en de man ging er vandoor. Na een zoektocht door de politie werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij was op dat moment in het bezit van de camera. Deze man had echter de diefstal niet gepleegd. De politie weet inmiddels wie dit heeft gedaan en deze man kan bezoek van de politie verwachten. Daarnaast stellen de agenten nog een onderzoek in naar het verlaten van de plaats van het ongeval.

Man gewond na straatroof
LEEUWARDEN- Een 39-jarige inwoner van Dordrecht is in de nacht zaterdag op zondag in de Poststraat gewond geraakt na een straatroof. De man werd zover nu bekend door een donkere man en een blonde vrouw belaagd. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Omstanders kwamen op het tumult af en waarschuwden de hulpdiensten. Door de Meldkamer Fryslân werd een Burgernetactie gestart omdat er een signalement en vluchtrichting beschikbaar was. De deelnemers van Burgernet keken samen met de politie uit naar de daders van de straatroof. Die werden echter niet meer aangetroffen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft ter plaatse nog sporenonderzoek verricht. Het is nog onduidelijk of er ook iets buit is gemaakt.

Politie onderzoekt mishandeling
NOARDBURGUM – De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige inwoner van Burgum. In de nacht van zaterdag op zondag had de jongen ruzie gehad in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. Daarbij was hij geslagen en onwel geworden. Toen de agenten arriveerden zat de jongen op een muurtje voor de horecagelegenheid. Zijn vrienden stonden naast hem. Het ambulancepersoneel onderzocht het slachtoffer en vervoer naar het ziekenhuis was volgens hen niet nodig. Samen met zijn vrienden gingen de 17-jarige naar huis. Zondagochtend vroeg kregen de agenten een melding dat de jongen met spoed per ambulance werd overgebracht naar het UMCG in Groningen. Hier werd hij in zeer kritieke toestand opgenomen.

Brand verwoest schuur en beschadigd woning
OFFINGAWIER – De politie onderzoekt een brand in een schuur naast een woning aan de Fijfgeawei. In de nacht van zaterdag op zondag brak er door nog onbekende oorzaak brand uit in de schuur. De bewoners van de naastgelegen woning werden wakker en konden op tijd de woning verlaten. De brandweer was snel ter plaatse en begon direct met blussen. De schuur ging volledig verloren. Wel kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning. Wel raakte slaapkamer beschadigd en liep het huis veel rook- en waterschade op.

Verdachte aangehouden voor zware mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 25-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De Amsterdammer had in de horecagelegenheid een stadsgenoot (leeftijd onbekend) met een bierglas geslagen. Een inwoner van Leeuwarder (leeftijd onbekend) werd door de 25-jarige man gestoken met een bierglas. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. De verdachte werd door beveiligingspersoneel aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De 25-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in twee grote papiercontainers
HOMMERTS – De politie onderzoekt een brand in twee grote papiercontainers op de Jeltewei. De zeecontainers zaten vol papier dat was opgehaald ten behoeve van de plaatselijke voetbalvereniging. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Stapper gewond na val
NOARDBURGUM – Een 19-jarige inwoner van Damwâld is in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg gewond geraakt na een val. De jongen raakte in onbalans, mogelijk door te veel alcohol, en viel vervolgens achter op zijn hoofd. Na overleg met het ziekenhuis in Leeuwarden werd besloten om het slachtoffer per ambulance over te brengen naar het UMCG in Groningen.

Verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 39-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat er op de Berglaan iemand aan het dealen zou zijn. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een auto staat. De bestuurde was iets aan het roken. De man startte vervolgens zijn auto en reed weg. Op de Fabriekslaan werd de bestuurder aangesproken door de agenten. Hij bleek in het bezit te zijn van harddrugs. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Van Wageningenstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere twee laptops en een tv weggenomen. De 30-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Verdachte aangehouden voor mishandeling
SNEEK – De politie heeft zondagochtend vroeg een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten hadden eerder die nacht een melding gekregen dat er op het Hoogend een man zou worden mishandeld. Ter plaatste troffen ze een 28-jarige inwoner van Sneek aan. De man letsel aan zijn hoofd, maar behandeling door een arts was niet nodig. Uit de verklaringen van het slachtoffer en die van enkele getuigen kwamen de agenten achter de identiteit van de dader. De 18-jarige man werd in zijn woning aangehouden. De verdachte werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In vijf gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 08.30 uur, Aggemastate in Leeuwarden, een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden, 960 ug/l;
Zaterdag, 15.25 uur, Westeind in Oosterzee, een 39-jarige bestuurder van brommobiel uit Lemmer, 420 ug/l. De man was met de brommobiel van broer te water geraakt;
Zaterdag, 18.00 uur, Voorstraat in Buitenpost, een 36-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 910 ug/l, de man was met zijn brommer onderuit gegaan;
Zaterdag, 20.10 uur, Jousterweg in Oudehaske, een 53-jarige automobilist uit Oudehaske, 880 ug/l. Agenten kregen een melding dat er iemand onwel was geworden. Ter plaatse bleek er geen sprake van een onwelwording te zijn. De bestuurder had gewoon te veel gedronken;
Zondag, 03.00 uur, Trekwei in Rinsumageest, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Rinsumageest, 410 ug/l. De man was met zijn auto te water geraakt en vervolgens naar huis gegaan. Daar kreeg hij bezoek van de politie.[/bullets]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan