Politieberichten van zondag 17 oktober.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt inbraken in vier kelderboxen aan de Abeelstraat. Deze vonden plaatsen tussen donderdagmiddag en zaterdagochtend. Bij drie boxen is een poging tot inbraak gedaan. Uit één kelderbox zijn diverse elektrische machines weggenomen en een fiets. Alle gedupeerden hebben inmiddels aangifte gedaan.

31 aanhoudingen bij grote executieactie
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag in Fryslân een grote executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie bezochten medewerkers van de politie en justitie 168 adressen in de gehele provincie. Daarbij werd ruim 16.000 euro aan openstaande boetes geïnd en 7 niet onherroepelijke vonnissenbetekend. Twee voertuigen zijn buitengebruik gesteld. In totaal werden 31 personen aangehouden omdat zij hun openstaande boetes niet konden of wilden betalen of omdat ze nog een gevangenisstraf moesten uitzitten. Twee van hen betaalden alsnog de boete. De overige 29 personen werden ingesloten om hun straf uit te zitten in een huis van bewaring. In totaal ging dit om 445 dagen. Zo moesten een 60-jarige man en een 24-jarige vrouw, beide uit Heerenveen, beide nog voor 21 dagen zitten. Een 26-jarige man uit Kollum had nog een straf openstaan van 75 dagen en een 50-jarige man uit Easterwierum van 38 dagen.

Snelheidsovertreding
HARLINGEN – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige man uit ’s Gravenhage. De man passeerde op de N31 van Harlingen naar Kimswerd een surveillerende agent met 156 kilometer per uur terwijl op de N31 100 kilometer per uur is toegestaan. Net voorbij de sluizen kreeg de automobilist een stopteken waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Zwaargewonde bij verkeersongeval
BURGUM – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval afgehandeld waarbij een 45-jarige man uit Burgum zwaargewond raakte. Een 82-jarige automobilist uit Burgum sloeg vanaf de Tjalling Haismastrjitte rechtsaf de Dokter B. Hornstrasingel op waar de 45-jarige fietser tegemoet kwam. De automobilist moest bijsturen maar kon een aanrijding met de tegenligger niet voorkomen. De fietser viel en kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. Ambulancepersoneel en ook een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Met zwaar hoofdletsel is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Later op de avond werd de Burgumer, in verband met het zware letsel overgebracht naar het UMC in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Woninginbraken
De politie stelt een onderzoek in naar een aantal woninginbraken. Dat ging om de volgende locaties;

[bullets]HARLINGEN – Uit een woning aan De Goudplevier werd zaterdagmiddag/avond diverse sieraden weggenomen. De dader(s) is binnengekomen na het forceren van een raam. De 59-jarige bewoner heeft aangifte gedaan. Tevens ontdekte zaterdagavond een 55-jarige bewoonster aan de De Watersnip dat ook uit haar woning sieraden waren weggenomen. Men is binnengekomen na het forceren van een raam. De technische recherche heeft sporenonderzoek verricht. Of beide inbraken met elkaar te maken hebben wordt onderzocht.
SNEEK – Een inbraak vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan de Dompleane. Men is binnengekomen na het ingooien van een ruit. De woning werd volledig overhoop gehaald en diverse goederen zoals een laptop, telefoons en bankpassen weggenomen. De 68-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.
LEEUWARDEN – Tussen zaterdagavond en zondagnacht vond er een woninginbraak plaats aan de Brandemeer. Door het forceren van een deur kwam men binnen. De buit bestond uit diverse goederen zoals tv’s, spelcomputer en contant geld. De 29-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.[/bullets]

Winkeldief in het bezit van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal, het bezit van drugs en wapen(s). Door de beveiliging van een supermarkt aan het Hoeksterpad was de Leeuwarder aangehouden omdat hij vermoedelijk zich schuldig had gemaakt aan diefstal. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Op het politiebureau werd bij de man een zakmes en twee wikkels, vermoedelijk met heroïne, angetroffen. Alle goederen werden in beslaggenomen. Na het opmaken van het proces-verbaal werd de 37-jarige heengezonden.

Tijdens fouillering drugs aangetroffen
BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Franeker aangehouden voor het bezit van harddrugs. Tijdens de fouillering bij de ingang van een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein werd door de beveiliging wikkels en een zakje met drugs aangetroffen. De politie kwam ter plaatse en hield de 22-jarige aan. In de wikkels zat vermoedelijk cocaïne en het zakje was gevuld met wiet. Op het politiebureau werd de man voor nader onderzoek ingesloten.

Actie preventief fouilleren
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht daarop een preventieve fouilleringsactie in de binnenstad uitgevoerd. Naast medewerkers van de politie Fryslân werd ondersteuning verleend door medewerkers van de Spoorwegpolitie en de Koninklijke Marechaussee. In totaal werden ongeveer 260 personen en 21 voertuigen gecontroleerd. Daarbij nam de politie drie messen en één schaar inbeslag die werden aangetroffen bij een 19-jarige, een 26 jarige, een 38-jarige, allen uit Leeuwarden en bij een 29-jarige uit Kollumerpomp. Tevens werden twee personen aangehouden op verdenking van heling. Zij waren in het bezit van een van diefstal afkomstige fiets. Ook werden er verdachten aangehouden voor het bezit van drugs. Een 22-jarige man uit Groningen bleek in het bezit te zijn van 4 gram drugs, vermoedelijk speed. Een 18-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden in verband met het bezit van 17 XTC-pillen. Na een overlastmelding bij een speeltuintje aan de Albert Cuypstraat fouilleerden agenten een aantal personen. Bij een 29-jarige man uit Oudehaske troffen de agenten een boksbeugel en een mes aan waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de insluitingsfouillering werd een rijbewijs op naam van een andere persoon, een zakje met 94 gram witte poeder en een fles met daarin een doorschijnende vloeistof (vermoedelijk GHB), een wikkel (vermoedelijk cocaïne) en diverse gebruikersmaterialen zoals een weegschaal, aangetroffen. Onderzocht wordt of de vloeistof en de poeders verboden stoffen zijn op de lijst van de Opiumwet. Het preventief fouilleerteam hield voortdurend horecatoezicht. Hierbij werden diverse bekeuringen uitgeschreven onder andere voor het nuttigen van alcohol op straat, wildplassen en verstoring van de openbare orde.

Vernieling auto
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man en een 18-jarige vrouw, beide uit Wolvega, aangehouden op verdenking van vernieling. Een 21-jarige vrouw uit Noordwolde gaf aan de politie door dat een groep op het Pastorieplein om haar auto had gestaan met krasschade als gevolg. Door de aangeefster waren de daders herkend waarna de gealarmeerde agenten op de Van Harenstraat de 20-jarige en zijn 18-jarige vriendin al snel konden aanhouden. Op het politiebureau werden zij verhoord. Aan het einde van de zondagochtend werden beide heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Vlaggenmast vernielt
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Hallum aangehouden op verdenking van vernieling. Op de Wirdumerdijk vond omstreeks 03.30 uur een vernieling plaats waarbij een vlaggenmast het moest ontgelden en een steekwagen werd weggenomen. Dit alles werd gezien door camera’s. Medewerkers van het cameratoezicht zagen vervolgens de groep jongens een eetgelegenheid op de Grote Hoogstraat binnengegaan. Zij werden ter plaatse staande gehouden en gehoord over de vernieling. De 22-jarige man verklaarde vervolgens de vlaggenstok te hebben vernield waarna een aanhouding volgde. Er moet nog aangifte worden gedaan. Tijdens de staandehouding van de groep beledigde een 23-jarige man uit Hallum een politieagent waarna ook hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Beide heren werden na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten werden op de Kruizebroederstraat aangesproken door een 20-jarige man uit Sneek die verklaarde te zijn geslagen door de verdachte. Na een zoekslag werd de 25-jarige aangetroffen op de Worp Tjaardastraat waar hij ook werd aangehouden. Op het politiebureau werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Boom vernielt
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Hallum aangehouden op verdenking van vernieling. Door surveillerende agenten werd gezien dat de 19-jarige ter hoogte van het Harmonieplein aan een boom ging hangen waardoor een grote tak, 2 a 2,5 meter lang, afbrak. De gehele boom zwaaide heen en weer. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De gemeente, eigenaar van de boom, moet nog aangifte doen.

GHB-gebruiker vernielt auto
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Rond 02.00 uur kreeg de politie de melding dat de 33-jarige nabij een voertuig stond te schreeuwen en volledig de weg kwijt was. Agenten spraken de man aan. Hij bleek onder invloed van GHB te zijn. Uit zijn mouw haalde hij een flesje dat vermoedelijk gevuld was met GHB. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Op de auto zat een aantal krassen. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Inbraak bij tankstation
WIJNJEWOUDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een tankstation aan de Opperhaudmare. Zondagochtend, rond 05.40 uur kreeg de politie de melding dat getuigen hadden gezien dat een aantal personen probeerden het tankstation binnen te komen door het forceren van een deur. Direct alarmeerden zij via 1-1-2 de politie die snel ter plaatse was en de achtervolging kon inzetten. De daders vertrokken in een auto, mogelijk een zwarte Audi A6 met hoge snelheid in de richting van Drachten. Met meerdere politie-eenheden werd een achtervolging ingezet waarna de auto via de A7, de A32 en uiteindelijk nabij Akkrum uit het zicht verdween en niet meer de achterhalen viel. De politie is op zoek naar getuigen die die auto mogelijk in de omgeving van Akkrum hebben gesignaleerd. Getuigen kunnen hun informatie doorgeven via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in. Ter plaatse werd met getuigen gesproken. Of er goederen uit het pand zijn weggenomen wordt onderzocht. Een 53-jarige inwoonster van Donkerbroek heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Daarbij vielen de volgende incidenten op (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]00.56 uur, Raadhuisstraat in Balk, een 22-jarige man uit Sondel, 430 ug/l, betrof een beginnend bestuurder op een bromfiets. Rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.
02.15 uur, Bargefenne in Bolsward, een 16-jarige bromfietser uit Bolsward, 615 ug/l. De jongen reed met nog een andere jongen, zonder helm, op een brommer in de richting van de Stroombootkade. Surveillerende agenten hielden hen staande. De bromfiets bleek niet verzekerd en de 16-jarige had geen bromfietsrijbewijs. Omdat het vermoeden bestond dat hij had gedronken werd een blaastest afgenomen waarbij een ademanalyse op het politiebureau volgde. Deze had als resultaat 615 ug/l, goed voor een rijverbod van 9 uren. Zijn bromfiets werd inbeslaggenomen en aan beide heren werd een bekeuring uitgeschreven voor het niet dragen van een helm.
Alcoholcontroles werden gehouden op diverse plaatsen in de gemeente Sneek en Wymbritseradiel. In totaal moesten 181 bestuurders blazen waarbij twee automobilisten bij de ademanalyse op het politiebureau een uitslag van achtereenvolgens 365 ug/l en 245 ug/l. Zij kregen hiervoor een proces-verbaal. Daarnaast had een bromfietser een uitslag van 345 ug/l bij de ademanalyse. Verder werden 7 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van een gordel, fietsen zonder verlichting en een bromfietser reed zonder een kentekenplaat.[/bullets]

112Fryslan