Fryslân, 17-05-2009 • Politieberichten van zaterdag 16 mei 11.00 uur t/m zondag 17 mei 11.00 uur.

Opsterland: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft zaterdag op diverse locaties in de gemeente Opsterland snelheidscontroles gehouden. Dit naar aanleiding van klachten uit de buurt over hardrijders. Op alle gecontroleerde locaties geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Op de ochtend werden op de Domela Nieuwenhuisweg in Nijbeets 254 passanten gecontroleerd. Daarbij werden 43 overtredingen geconstateerd waarbij de snelste bestuurder 122 km/u reed. Rond lunchtijd stond de controle gepositioneerd op de Tolhekbuurt in Nijbeets. 102 van 999 gepasseerde bestuurders maakten een snelheidsovertreding. De snelste bestuurder reed hier 139 km/u. Aan het einde van de middag vond de controle plaats op de Boerestreek in Ureterp. 1144 bestuurders passeerden de controle. 75 gingen daarbij in overtreding waarbij de snelste bestuurder 125 km/u reed.

Nijbeets: eenzijdig verkeersongeval
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Domela Nieuwenhuisweg afgehandeld waarbij beide inzittenden gewond raakte. De 22-jarige bestuurder uit Harkema reed met zijn 19-jarige inzittende uit Amsterdam in de richting van Aldeboarn. Door nog onbekende reden verloor de bestuurder de macht over het stuur en reed tegen een boom aan. De bestuurder raakte daarbij bekneld en kon door de brandweer uit zijn positie worden bevrijd. De 19-jarige bijrijdster is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De bestuurder werd ook naar hetzelfde ziekenhuis overgebracht. Hij liep een bovenbeenbreuk en een breuk aan zijn voet op. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Sneek: inbrekers overlopen, woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dr. Obe Postmastraat. Zaterdagmiddag kwamen de bewoners weer thuis, nadat zij in de ochtend waren vertrokken en merkten op dat de gordijnen waren gesloten. Bij het verlaten van de woning was dit niet het geval Nabij het fietsenhok werd de 73-jarige bewoner aangesproken door een onbekende jongen. De bewoner werd afgeleid door een vraag van de jongen. Op dat moment ziet de aangever een andere jongen zijn keuken verlaten en wegvluchten in de richting van de Worp Tjaardastraat. Ook de jongen die de bewoner aansprak rent weg. De daders zijn door het openbreken van een raam binnengekomen. Het gehele huis is doorzocht. Uit de woning zijn sierraden en een beurs weggenomen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Joure: ongeval op Nutsbaan
De politie heeft zaterdag een eenzijdig ongeval op de Nutsbaan aan de Harddraversweg afgehandeld. Een 42-jarige deelnemer uit Roden ging tijdens een brommerrace onderuit en kwam tegen de boarding, die rond de racebaan was geplaatst, tot stilstand. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van 62-jarige man uit Wergea. Op de Anne Vondelingweg, waar een maximum snelheid van 70 km/u geldt, passeerde de automobilist een snelheidscontrole met 129 km/u. Een overschrijding van 59 km/u. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Earnewâld: mannen brengen in horecagelegenheid vernielingen aan
De politie heeft zaterdagavond een 37-jarige man en een 29-jarige man, beide uit Dokkum, aangehouden op verdenking van vernieling en lokaalvredebreuk. Het duo had zich schuldig gemaakt aan het gooien van bier naar bezoekers en het omvergooien van computerapparatuur en een pinautomaat. Beide mannen gedroegen zich vervelend in een horecagelegenheid aan de Piet Miedemaweg. De politie werd gealarmeerd en beide mannen werden, na aanhouding, overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: vechtpartij, politie houdt een verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Wat er precies gebeurd was is niet duidelijk. Wel is bekend dat in de Oude Doelesteeg een tweetal groepen zich tegen elkaar keerden en dat er over en weer door diverse personen werd geslagen. Een 19-jarige man uit Marssum is met letsel aan hoofd en gezicht overgebracht naar het MCL. Het slachtoffer kon de 19-jarige stadsgenoot aanwijzen als de dader. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes processenverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]22.41 uur, Inialoane in Garyp, 27-jarige inwoner van Garyp, verdachte reed met zijn auto tegen een geparkeerde auto aan. Na het stopteken wilde de bestuurder er vandoor gaan. Uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Verdachte weigerde mee te werken aan de ademanalyse. Daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]01:45 uur, Westersingel in Leeuwarden, 32-jarige man uit Leeuwarden, verdachte was met zijn auto uit de bocht gevlogen op de Westersingel en kwam vervolgens tegen een geparkeerde auto tot stilstand. Verdachte blies 495 ug/l. Voor de combinatie van rijden onder invloed en het veroorzaken van een onveilige situatie werd zijn rijbewijs ingevorderd. [/li][/ul]
[ul][li]05.20 uur, Noorderdwarsvaart in Drachten, 29-jarige man uit Oosterwolde, surveillerende agenten zagen verdachte in bijzijn van een man slingerend op de weg lopen. Even later reed een personenauto met beide mannen er in. De bestuurder kreeg een stopteken en werd, na de blaastest, overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met als resultaat 765 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})