Politieberichten van zondag 17 juni

Fietsster gewond na aanrijding

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Rottumerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 14-jarige fietsster uit Terband gewond raakte. Twee vriendinnen van het meisje staken de weg over. Ook het 14-jarige ging dat doen, maar ze zag daarbij een naderende auto over het hoofd. Ondanks krachtig remmen kon een 22-jarige automobilist uit Sintjohannesga een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje kwam met haar fiets ten val. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

WOLVEGA – De politie heeft zaterdagavond op de Steenwijkerweg het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Koudum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 143 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Man en vrouw aangehouden voor dealen

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond op de Weaze een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 33-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de twee diverse malen contact hadden met voor de politie bekende drugsgebruikers. Toen er een overdacht had plaatsgevonden, grepen agenten in .Het duo werd aangehouden. Tijdens de fouillering werden in de sokken van de vrouw 25 bolletjes met daarin vermoedelijk harddrugs gevonden. Ook waren de twee in het bezit van geld. Dit werd eveneens in beslag genomen. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor vernieling

WITMARSSUM – De politie heeft zaterdagavond een 51-jarige inwoonster van Witmarssum aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had eerder die avond twee stenen door een ruit van een bedrijfsgebouw in het dorp gegooid. Ze wilde volgens eigen zeggen door deze actie een daad stellen. Getuigen waarschuwden de politie en agenten hielden de vrouw aan. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de nacht mocht ze het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor verstoren openbare orde

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orden. Op de Wirdumerdijk liep de 18-jarige. Hij gooide een blikje bier in het water en werd daarom aangesproken door agenten. De man was zwaar onder invloed van alcohol. Na het uitschrijven van een bekeuring liep de Leeuwarder weg. Hij sloeg daarbij op een verkeersbord en ook een winkelruit moest het ontgelden. Reden genoeg om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Daar bleek dat zijn gevangenhouding was geschorst. Wel moest hij zich aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mocht de man geen alcohol en drugs gebruiken. In de loop van de dag zal moeten blijken of het overtreden van de schorsingsvoorwaarden ook gevolgen heeeft voor de Leeuwarder.

Aangehouden voor tanken zonder te betalen

TERWISPEL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de A7 nabij Terwispel een 16-jarige inwoner van Drachten en een 19-jarige inwoner van Kornhorn aangehouden op verdenking van het tanken zonder te betalen. Surveillerende agenten reden het terrein op van het tankstation. Een medewerker van het tankstation liep direct naar de agenten toe. Hij vertelde hen dat net een auto was vertrokken waarvan de inzittenden niet hadden betaald voor het tanken van benzine. De beide kentekenplaten waren vervolgens de medewerker afgeplakt met tape. Direct gingen de agenten de A7 weer op. Na zo’n twee kilometer zagen ze een auto op de vluchtstrook staan met daarbij twee mannen. Toen de agenten naar de auto liepen, zagen ze dat het duo druk bezig was om iets te verwijderen van de achterste kentekenplaat. Ook vonden ze diverse stukken tape op de vluchtstrook. Gezien de beschrijving van de medewerker van het tankstation moest dit wel de gezochte auto zijn. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Amsterdammer aangehouden voor zware mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij nabij het NS-station. Toen ze daar arriveerden zagen ze een 19-jarige inwoner van Oudehaske op de grond liggen. Hij was gewond en niet goed aanspreekbaar. Een getuige vertelde de agenten dat het slachtoffer was aangevallen door vier personen. Tijdens dit gesprek zag de getuige op het Stationsplein één van de daders fietsen. Het bleek te gaan om een 17-jarige Amsterdammer. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Rijden onder invloed van GHB

TWIJZEL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Tsjerkebuorren een 23-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden. Surveillerende agenten gaven de bestuurder een stopteken, omdat de auto eerder die nacht onder verdachte omstandigheden was gezien bij een begraafplaats elders in de gemeente. De melder dacht aan mogelijke koperdieven. De bestuurder werd gevraagd om zijn rij- en kentekenbewijs te overhandigen. Die had hij volgens eigen zeggen niet bij zich en ook kon hij geen identiteitskaart tonen. De man gaf een naam en een adres op. Navraag bij de Meldkamer Noord Nederland leerde al snel dat dit niet klopte. Eén van de agenten herkende de bestuurder als de 23-jarige inwoner van Buitenpost. Achter in het voertuig lag een jongen. Ondanks diverse pijnprikkels werd hij niet wakker. Een ambulance werd dan ook gewaarschuwd. De jongen bleek zwaar onder invloed van GHB te verkeren. Hij werd door de ambulance haar huis gebracht. In de auto werd ook een flesje met GHB aangetroffen. Het vermoeden bestond dat ook de 23-jarige bestuurder onder invloed van GHB verkeerde. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen. Ook kwamen de agenten er achter dat het rijbewijs van de man geschorst was. Hij mocht dus helemaal geen auto besturen. Tegen de man werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse naam, rijden met een geschorst rijbewijs en het rijden onder invloed van drugs. In de auto zat ook nog een 16-jarig meisje. Zij werd door de agenten naar huis gebracht. Met haar en haar ouders zal komende week nog worden gesproken.

Kleine hennepkwekerij aangetroffen

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij toeval een kleine hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Marwertflat. Omwonenden hadden een melding gedaan dat bij de betreffende woning al de gehele avond en nacht een deur openstond. Op aanroepen werd niet gereageerd. Toen de agenten arriveerden, stond de deur van de woning nog steeds open. Op roepen werd niet gereageerd. Eenmaal in de woning bleek niemand aanwezig te zijn. Wel vonden agenten in één van de vertrekken een kleine hennepkwekerij. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen. Toen de agenten wilden vertrekken, kwam de 28-jarige bewoner thuis. Hij heeft een uitnodiging gekregen om de komende week op het politiebureau te verschijnen.

Man aangehouden voor diefstal kleding

DRACHTEN – Een 24-jarige inwoner van Drachten heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 49-jarige inwoner van Drachten aangehouden na diefstal van kleding van een waslijn. De 24-jarige ging na een avondje stappen naar de woning van zijn vriendin. Eenmaal achter de woning zag hij een voor hem onbekende man staan bij de waslijn. De man had ondergoed en een rokje in zijn hand. Bij het zien van de 24-jarige drukte hij de kleding bij hem in de handen en ging vervolgens er snel op zijn fiets vandoor. Direct werd de achtervolging ingezet en op De Dracht wist hij de 49-jarige man te achterhalen. Die kwam wel ten val en liep daarbij een hoofdwond op. De man werd overgedragen aan de agenten. Die gingen met de verdachte eerst langs het ziekenhuis om de wond te hechten. Daarna werd de man overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
*Zondag om 00.50 uur, Pallasweg in Leeuwarden, een 41-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 485 ug/l;
*Zondag om 03.00 uur, Jousterweg in Haskerhorne, een 19-jarige bromfietser uit Heerenveen, 710 u/gl;
*Zondag om 04.00 uur, Pieter stuyvesantweg in Leeuwarden, een 48-jarige automobilist uit Leeuwarden, 680 ug/l. De man had met zijn auto een lantaarnpaal geraakt.


Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan