Politieberichten van zondag 17 juli

Man aangehouden voor bezit drugs

HARLINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag op de Westerzeedijk een 20-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van bezit van (hard)drugs. Een oplettende agent zag de man zich verdacht gedragen samen met nog twee andere personen en besloot een onderzoek in te stellen. De agent zag dat de mannen een joint bij zich hadden en besloot op grond van de bevoegdheden genoemd in de Opiumwet een onderzoek aan de kleding in te stellen. Bij de verdachte werden een blokje hasj, 4 gram vermoedelijk amfetamine en een xtc-pil aangetroffen. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De drugs werd in beslag genomen. De andere twee personen hadden een gebruikershoeveelheid softdrugs bij zich waarvan zij afstand van deden.

Auto te water

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een auto te water nabij de Hooidollen. Een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden had problemen met starten van haar auto. Toen de vrouw op de passagiersstoel ging zitten om de auto te starten, sloeg de motor aan en reed de auto die in zijn versnelling stond het water in. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt voor het gevaar en hinder veroorzaken op de weg.

Diefstal auto

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van een personenauto van het merk Volkswagen type Golf CL voorzien van het kenteken YT-39-ZJ. De auto werd tussen vrijdag 15 juli 20.00 uur en zaterdag 16 juli 08.00 van een terrein aan de Skrynmakker gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Bootje gestolen

FRANEKER- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een crèmekleurig polyester toerbootje van het merk Verana, type 450. Het bootje werd in de nacht van vrijdag op zaterdag uit het water aan de Froonacker weggenomen. Op de voorzijde van de boot zijn twee roestvrij stalen kikkers bevestigd. De eigenaar deed aangifte.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in een woning aan de Mr. P.J. Troelstraweg. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd een IPod, E-reader, een roze Kiplingtas met daar in waardepapieren, kentekenbewijzen, rijbewijs en een portemonnee met geld gestolen. De eigenaar, een 62-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sieraden buit bij woninginbraak

HARLINGEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hoogstraat die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd een IPad, sieraden, antieke munten en sleutels en geld weggenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Slachtoffer mishandeling aangehouden voor vernieling

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de aangifte opgenomen van een 41-jarige inwoner van Heerenveen. De man was in de Cracktraat door een andere man zodanig mishandeld dat hij daardoor een gebroken neus opliep en deze moest laten behandelen in het ziekenhuis. Eenmaal in het ziekenhuis werd het slachtoffer zodanig vervelend hij het verplegende en behandelend personeel beledigde en een afvalbak vernielde. Na de behandeling werd de man door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens de aanhouding van 41-jarige man meldde de verdachte van de vechtpartij zich ook bij het ziekenhuis. Hij had de inmiddels aangehouden man zijn neus kapot geslagen. Ook hij bleek licht gewond te zijn geraakt tijdens de vechtpartij en wenste zich ook in het ziekenhuis te laten behandelen. Na de behandeling werd deze verdachte, een 36-jarige inwoner van Terwispel, ook voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken man aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Achter de Hoven een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openbare dronkenschap. De man lag hinderlijk voor een snackbar en wenste niet te vertrekken. De man werd aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten in een door een kamera bewaakte cel van het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Laptop en sieraden weg bij woninginbraak

TJERKWERD- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Sylroede die in de nacht van zaterdag op zondag heeft plaatsgevonden. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een achterdeur. Uit de woning werd een laptop, een fototoestel, sieraden en een geldbedrag weggenomen. De eigenaar, een 44-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal fiets

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Prins Hendrikkade een 29-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Oplettende agenten zagen de man op een nieuwe fiets rijden. Omdat de man in het verleden een reputatie op het gebied van fietsendiefstal had opgebouwd, vertrouwden de agenten de zaak niet en besloten hem te controleren. Uit onderzoek bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en de fiets werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk

BURGUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan een 21-jarige inwoner van Sumar aangehouden. De man bevond zich in een sporthal waar hij zich erg vervelend gedroeg. Toen diverse medewerkers hem hadden gevorderd het gebouw te verlaten weigerde hij dit. De verdachte werd aangehouden en tegen hem werd proces-verbaal ter zake lokaalvredebreuk opgemaakt.

Aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond in een woning aan het Raaigras een 37 en een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De beide mannen vernielden een deur om zodoende toegang tot de woning te krijgen. De reden van het strafbare feit moet worden gezocht in de relationele sfeer. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Een 60-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

OUDEMIRDUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.15 uur op de Jan Schotanuswei een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Een getuige zag de beschadigde auto met daarin het slachtoffer tegen een boom staan en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie, ambulance en brandweer. Vervolgens stabiliseerde de hulpverlenende getuige de nek van het slachtoffer net zolang tot de hulpdiensten arriveerden. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Oudemirdum, was door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren waarna hij met zijn auto tegen een boom botste. De man werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd ook een bloedproef afgenomen omdat het vermoeden bestond dat de man alcohol had gedronken.

Man beroofd van zijn portemonnee

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Schrans een onderzoek ingesteld naar een straatroof die rond 02.15 uur plaatsvond. Daar werd een 26-jarige inwoner van Goutum, toen hij een horecabedrijf binnen wilde gaan, vastgepakt door een onbekende man van ongeveer 2.00 meter lengte met een getinte huidskleur. De dader wist de portemonnee van het slachtoffer afhandig te maken waarna hij verdween. Direct belde het slachtoffer via 1-1-2 de politie. Een onderzoek leverde in de omgeving niets op. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling politieauto

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 18-jarige inwoner van Leek aangehouden op verdenking van baldadigheid, vernieling en verzet. De man trapte en sloeg zonder enige aanleiding tegen een politieauto waarna de agenten besloten om de man aan te houden. Dit werd bemoeilijkt door een groep van 20 personen. Door hulp van portiers van de omliggende horecabedrijven kon de man, die zich hevig verzette, door de agenten in de politieauto worden geplaatst. De man overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Sieraden buit bij woninginbraak

HARLINGEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Hoogstraat die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werd een IPad, sieraden, antieke munten en sleutels en geld weggenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Ramen van woning vernield

BAKHUIZEN- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van ramen van een woning aan de Bakwei. In de nacht van zaterdag op zondag werden de ramen zowel aan de voor als aan de achterzijde van de woning door twee mannen in donkere kleding met een stoeptegel vernield. Een onderzoek in de omgeving leverde niets helaas niets op. De eigenaar deed aangifte.

Mannen aangehouden voor diefstal golfkar

MILDAM- De politie heeft de afgelopen nacht op de Schoterlandseweg, een 17-jarige inwoner van Mildam en een 17-jarige inwoner van Katlijk aangehouden op verdenking van diefstal. Agenten zagen beide mannen in een golfwagen op de Schoterlandseweg rijden waarna zij een onderzoek instelden. Toen bleek dat beide mannen zonder toestemming een golfwagen bij een golfterrein in Heerenveen hadden weggenomen. Daarnaast bleek de bestuurder nog onder invloed van alcohol te zijn. Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor vernieling. De man had zich vervelend gedragen in een horecabedrijf aan de Kruizebroederstraat waarna hij enkele drankflessen van het bedrijf kapot gooide. Toen beide partijen er onderling niet uitkwamen, werd de politie gebeld die man aanhield. De man wenste daar niet aan mee te werken en verzette zich hevig. Tijdens de aanhouding kwam de man ten val kwam en raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. Door de agenten werd hij eerst overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek waar hij aan zijn verwonding werd geholpen. Daarna werd hij overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. Een 42-jarige inwoner van Reduzum deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vier gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 00.00uur, Drachten, Elzenwal, een 20-jarige beginnende automobiliste uit Groningen,

875 Ug/l. De vrouw negeerde diverse stoptekens en veroorzaakte een aanrijding terwijl zij zwaar onder invloed van alcohol was.

Zaterdag 00.35 uur, Leeuwarden, Kingmastate, een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden,

810 Ug/l.

Zaterdag 04.50uur, Leeuwarden, Willem Lodewijkstraat, een 28-jarige automobilist uit Hurdegaryp,

690Ug/l. De man reed zonder rijbewijs in een auto.

Zaterdag 04.55 uur, Leeuwarden, Swingmastate, een 19-jarige beginnende bestuurster uit Leeuwarden, 375 Ug/l.

112Fryslan