Politieberichten zaterdag 16 januari 11.00 uur t/m zondag 17 januari 11.00 uur.

Gorredijk: politie waarschuwt voor oplichtingspraktijken
De politie waarschuwt voor oplichtingspraktijken in de Gorredijk, maar ook elders in Fryslân kan dit voorkomen. Op donderdag 14 januari kregen diverse ouderen in Gorredijk bezoek van een nog onbekende man. De man gaf zicht uit voor een werknemer van een zonwering- en stofferingsbedrijf en probeerde door middel van een smoes in de woningen te komen. Gelukkig liet geen één van de ouderen de man binnen. Wel waarschuwden ze de politie. Ondanks een zoektocht in het dorp werd hij niet meer aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de man. Tevens waarschuwt de politie voor deze mogelijke oplichtingspraktijken.

Dokkum: politie houdt verdachte aan na mishandeling buschauffeurs
De politie heeft zaterdagochtend omstreeks 07.00 uur op de Stationsweg een 31-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man had op de ruiten het busstation geslagen. Eén van de buschauffeurs was naar buiten gegaan en had een kort gesprek met de Dokkumer gevoerd. Niet veel later sloeg de man wederom op de ruiten van het station. Twee buschauffeurs verlieten het gebouw en gingen naar de man toe. De 31-jarige begon te schreeuwen en sloeg vervolgens de twee chauffeurs een aantal keren. Ook bedreigde hij de twee chauffeurs. De politie werd gewaarschuwd en de na een korte achtervolging kon de 31-jarige Dokkumer worden aangehouden. De man sprak wartaal en de agenten hadden het vermoeden dat hij onder invloed van drugs en/of alcohol verkeerde. De twee chauffeurs liepen geen verwondingen op, maar waren wel hevig onder de indruk van het geen hen was overkomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Hebt u iets gezien of anderszins informatie over deze mishandeling? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: politie houdt twee winkeldievegges aan
De politie heeft zaterdagmiddag in een winkel aan het Ruiterskwartier een 15-jarige inwoonster van Surhuisterveen en een 16-jairge inwoonster van Opende aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Bij het verlaten van de winkel ging het alarmpoortje af. Het personeel constateerde dat de meisjes in het bezit waren van meerdere artikelen die niet waren afgerekend. Na onderzoek door de politie bleek dat de twee ook bij andere winkels in het centrum kleding en sieraden hadden gestolen. De gestolen spullen werden in beslag genomen. Na verhoor werd er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het politiebureau verlaten.

Smallingerland/Opsterland: politie houdt executieactie
De politie heeft zaterdag in de gemeenten Smallingerland en Opsterland een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden 22 adressen bezocht, waarbij ruim 1200 euro aan openstaande boetes werden geïnd. In één geval werd een man aangehouden omdat hij de boete niet kon betalen. Hij zal nu een aantal dagen in de cel moeten verblijven. Tevens werd nog een auto buiten gebruik gesteld, dit omdat de eigenaar een aantal verkeersboetes niet kon betalen.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan na oplichting
De politie heeft zaterdagavond in de Crackstraat een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De jongen had bij een eetgelegenheid in die straat geprobeerd te betalen met een vals briefje van 50 euro. Dit werd ontdekt door een personeelslid, waarna de politie werd gewaarschuwd. De agenten spraken de jongen aan en hij bleek in het bezit te zijn van een vals briefje van 50 euro. Ook op straat lag nog briefje. Daarnaast bleek de Leeuwarder in het bezit te zijn van een vlindermes. Het valse geld en het mes werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt preventieve fouilleringsactie
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag een preventieve fouilleringsactie gehouden in de binnenstad van Leeuwarden. Tijdens de actie werden 112 personen gefouilleerd en vijf auto’s doorzocht. Op de Weaze werden diverse messen in beslag genomen. De eigenaren kregen hiervoor een bekeuring. Daarnaast vonden de agenten een knuppel in een auto van een 27-jarige Leeuwarder. De knuppel werd in beslag genomen. Op De Tuinen werd een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Tijdens de fouilleringsactie vonden de agenten in de auto van de man een aantal bolletjes met harddrugs. De drugs werd in beslag genomen. De Leeuwarder werd aangehouden en over gebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

De politie houdt periodiek preventieve fouilleringsacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Drachten: politie houdt verdachte aan na vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid op de Kade een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man eerder die avond een bushokje op de Dr. Martin Luther Kingsingel had vernield. Hij had onder andere twee ruiten ingeslagen. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de verdachte later die nacht worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de nacht mocht de Drachtster het bureau weer verlaten.

Koudum: politie houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag nabij De Klink een 47-jairge inwoner van Koudum aangehouden. In De Klink was een groot feest gaande. De Koudumer wilde naar binnen, maar de toegang werd hem door beveiligingsmedewerkers geweigerd omdat de man dronken was. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken, bleef de man vervelend aanwezig. Toen hij ging wildplassen en zijn geslacht ging tonen aan een groep mensen was de maat vol. Agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na fietsendiefstal
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in de Balistraat een 21-jarige inwoner van Zwolle aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat de man in de Wijbrand de Geeststraat een fiets had gestolen. De getuige verliet zijn woning en via de sporen in de sneeuw belandde hij in de achtertuin van een woning aan de Balistraat. Daar zag hij de gestolen fiets staan. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement was al snel duidelijk dat de 21-jarige de fiets had gestolen. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan na brandstichting
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stal twee inwoners van Drachten van 19 en 24 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting. Surveillerende agenten kregen een melding dat er op de Stal in een bushokje brand was gesticht. De agenten waren snel ter plaatse en zagen nog net twee mannen weg rennen. De voetsporen in de sneeuw werden vervolgens gevolgd en al snel konden beide mannen achter een woning in de straat worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De agenten hebben de brand in het bushokje geblust. Door de brand ontstond er grote schade. Tijdens de fouillering van de 19-jarige vonden de agenten onder andere 30 gram softdrugs. Dit werd in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na openlijke geweldpleging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Surveillerende agenten kregen een melding van een grote vechtpartij in de Oude Doelesteeg. Eenmaal ter plaatse was het een onoverzichtelijke situatie. Veel stappers waren onder invloed van alcohol en daarom was het niet direct duidelijk wat er nu precies was gebeurd. Nadat de agenten hadden gesproken met enkele getuigen werd duidelijk dat er twee groepen ruzie met elkaar hadden gehad. Over en weer was geslagen. Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. Op zijn aanwijzing en die van getuigen kon de 19-jarige stadgenoot worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan na vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Brouwerssingel twee 16-jarige jongens uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten reden over de Stationsweg toen ze twee jongens over de rijbaan zagen rennen. Op de Brouwerssingel werden de twee aangesproken. In eerste instantie verklaarde het duo dat ze sneeuwballen hadden gegooid. Maar al snel bleek dat ze een ruit van een geparkeerde auto hadden vernield. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaresse van de auto moet nog aangifte doen.

Ter Idzard A32: politie houdt acht verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de A32 nabij Ter Idzard de acht inzittenden van een auto aangehouden. De acht, inwoners van Wolvega, Ter Idzard en Steenwijk, waren volgens een getuige betrokken bij een vechtpartij voor een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. De acht waren vervolgens in een Fiat Brava gestapt en weg gereden. Op de snelweg nabij Ter Idzard konden de agenten de auto achterhalen. Na een stopteken stapten er acht jongeren uit de auto. De acht werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Omdat er geen andere getuigen of slachtoffers waren mochten zeven jongeren het bureau weer verlaten. De achtste, een 19-jarige inwoner van Wolvega, bleek in het bezit te zijn van vals geld. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het valse geld werd in beslag genomen.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De 23-jarige was betrokken bij een vechtpartij in de horecagelegenheid. De man werd door portiers overgedragen aan de politie. Een 24-jarige inwoner van Drachten deed aangifte van mishandeling. De man was gewond en werd door de agenten overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling werd ook hij aangehouden. Uit verklaringen van getuigen bleek dat het slachtoffer ook had geslagen. Twee werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht het duo in de loop van de ochtend het bureau weer verlaten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Al deze alcoholcontroles in de provincie resulteerden in 15 processenverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond, 20.00 uur, Klaverstraat in Dokkum een 27-jarige automobilist uit Dokkum, 635 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 01.30 uur, Solcemastraat in Sumar, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Sumar, 365 ug/l.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.00 uur, Bosberg in Appelscha, een 23-jarige beginnende bestuurster uit Meppel, 620 ug/l. De vrouw stond met haar auto midden op een kruispunt. Daarnaast lag ze half onderuit gezakt in de auto.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.20 uur, Noordkade in Drachten, een 24-jarige beginnende bestuurder uit Drachten, 405 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan