Politieberichten van zondag 17 april.

Vermiste Velikova terecht
LEEUWARDEN – De 14-jarige Valya Velikova die sinds maandag 11 april vermist werd is terecht. Zij is overgedragen aan haar zorgkader. De politie is nog steeds op zoek naar de 15-jarige Johanna Halley. Haar signalement is:
[bullets]licht getint(half Surinaams),
circa 1.67 meter lang,
slank postuur,
zwart half lang kroeshaar,
kleding onbekend.[/bullets]
Heeft u haar onlangs nog gezien of weet u nu waar ze is neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Met scootmobiel te water
BURGWERD – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 15.30 uur een ongeval afgehandeld op de Doniaweg. Daar was een 81-jarige inwoner van Bolsward door nog onbekende oorzaak met zijn scootmobiel in de naastgelegen sloot terecht gekomen. Een voorbijganger zag de man in de sloot liggen en wist samen met een buurtbewoner de Bolswarder uit het water te halen. De man werd met knieletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Vier mannen aangehouden voor winkeldiefstal
HARLINGEN – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 15.30 uur twee 22-jarige, een 30-jarige en een 35-jarige man uit Roemenië, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Agenten kregen de melding dat vier mannen met een Oost-Europees uiterlijk schoenen zouden hebben gestolen uit een winkel aan de Kimswerderweg. Eén van de mannen zou via een sloot gevlucht zijn richting de Prinses Marijkestraat. Vanwege duidelijke signalementen startte de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie. 21 deelnemers keken samen met de politie uit naar de mannen. Inmiddels waren meerder politie-eenheden in de omgeving op zoek naar het viertal. Twee verdachten, de 22-jarige en de 35-jarige, werden kort daarop door agenten in een andere winkel aan de Kimswerderweg aangetroffen waarop zij werden aangehouden. De derde verdachte, een 22-jarige, troffen de agenten in een auto aan op een parkeerplaats achter de betreffende winkel. Ook deze man werd aangehouden en tevens werd de auto voor onderzoek in beslag genomen. Intussen was er ook een hondengeleider ter plaatse gekomen die opzoek ging naar de vierde verdachte. De hond sloeg aan bij een bossage aan de Prinses Marijkestraat. Op aanroepen reageerde niemand waarop de agent zijn hond de bossages instuurde. Kort daarop bleek dat de verdachte zich in deze bosjes had verstopt en dat de politiehond hem in zijn arm had gebeten. Ook hij werd vervolgens aangehouden. In de bosjes vonden de agenten een tas met daarin twee schoenen. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten.

Fietsster gewond na aanrijding
DOKKUM – De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 15.46 uur aan aanrijding op de Murmerwoudsterweg afgehandeld waarbij een 49-jarige fietsster uit Veenwouden gewond raakte. Een 58-jarige fietsster uit Damwoude zag te laat dat de vrouw stilstond en kon een aanrijding niet voorkomen. De 49-jarige werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man aangehouden voor niet tonen legitimatiebewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 18.05 uur op de Weaze een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het weigeren om zich te legitimeren. Surveillerende agenten zagen ter plaatse een grote groep mensen staan terwijl daar een samenscholingsverbod geldt. De agenten wilden de namen noteren van de betrokkenen en daarbij gedroeg de Leeuwarder zich vervelend. Hij wilde vertrekken zonder zich te legitimeren waarop één van de agenten hem vastpakte. Toen hij hem losliet kwam hij zeer dreigend op de agent af en uitte hij allerlei bedreigingen. Meerdere personen uit de groep bemoeiden zich er ook mee en gedroegen zich ook agressief. Hierop gebruikte de agent pepperspray om de man aan te houden. Hij werd overgebracht na het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling en wapenbezit
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond omstreeks 20.00 uur op de Kempenaerssingel een 38-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling en verboden wapenbezit. Agenten kregen de melding dat een 58-jarige man uit Heerenveen aan het wandelen was op het voetpad tussen de Oude Veenscheiding en de Rottumerweg. Op een gegeven moment hoorde hij schoten en zag hij dat een kogeltje vlak naast hem insloeg. Hierop keek hij in de richting waar hij de schoten vandaan hoorde komen en zag een man op een balkon staan. Op aanwijzing van de 58-jarige gingen de agenten vervolgens naar de betreffende woning. De Heerenvener werd aangehouden en in de woning troffen de agenten drie luchtdrukwapens en een alarmpistool aan. Deze wapens werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man overleden na eenzijdig ongeval
WIUWERT – Een 45-jarige inwoner uit de gemeente Littenseradeel is in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01.55 uur overleden aan de gevolgen van een eenzijdig ongeval. De man reed op de Froonackerdyk door nog onbekende oorzaak tegen een lantaarnpaal. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse maar het slachtoffer was al overleden. Bureau Verkeersongevalsanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag drie rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Naast de invordering werd ook proces-verbaal opgemaakt. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, gemeten en toegestane snelheid):

[bullets]19.45 uur, Stadsrondweg-zuid in Sneek, 29-jarige automobilist uit Zwaagdijk-oost, 140 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan;
21.38 uur, Lauwesseewei in Morra, 29-jarige automobilist uit Dokkum, 134 kilometer per uur waar 70 kilometer per uur is toegestaan;
04.16 uur, N31 ter hoogte van Pingjum, 39-jarige automobilist uit Schiedam, reed 171 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur is toegestaan.[/bullets]

Aangehouden voor mishandeling
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 05.30 uur op de Van Baerdtstraat een 23-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. De Wolvegaaster had tijdens een ruzie een kopstoot gegeven aan een 24-jarige inwoner van Heerenveen. Op aanwijzing van het slachtoffer kon de verdachte aangehouden worden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. De Heerenvener deed aangifte.

Twee jongens aangehouden voor brandstichting en wapenbezit
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.55 uur op de Oeverstraat twee 16-jarige jongens uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van brandstichting en wapenbezit. Agenten kregen de melding van een woningbrand aan de Oeverstraat. Het betrof een brandje vlak achter de voordeur welke snel door de brandweer werd geblust. Een getuige had gezien dat twee jongens waren weggerend en dat één daarvan een luchtbuks in zijn handen had. Deze getuige had één van de jongens te pakken kunnen krijgen en zag dat de andere jongen de luchtbuks in een steeg had achtergelaten en was weggerend. Deze jongen werd vervolgens aangehouden. Kort daarop kon ook de tweede verdachte op de Emmakade worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten. De luchtbuks werd in beslag genomen.

Viertal aangehouden voor poging diefstal
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 04.08 uur op de Leidijk een 21-jarige en 31-jarige inwoner van Marum, een 29-jarige inwoner van Nieuw Roden en een 33-jarige inwoner van Grootegast aangehouden. Zij worden er van verdacht een band met velg van een geparkeerde auto te willen wegnemen. Surveillerende agenten zagen dat twee personen zich verdacht ophielden bij een auto en hoorden een klap. Kort daarop hoorden zij het geluid van vermoedelijk een moersleutel tegen een bout en zagen zij één van de twee op de grond bij één van de wielen liggen. Daarna kwam er nog een derde man aanlopen. Hierop zijn de agenten naar de mannen gegaan en zagen zij dat er drie moeren van de velg loszaten. Daarna kwam ook de vierde man aanlopen die verklaarde bij de andere drie te horen. Vervolgens werd het viertal aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachten werden voor verhoor ingesloten.

Aanhouding voor bezit harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.20 uur op de Reigerstraat een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in het bezit hebben van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man zitten op een fiets waarvan het slot kapot was en welke op slot zat met een kabelslot en stelden een onderzoek in. De man kon geen fietssleutel tonen, maar bleek wel in het bezit van 10 bolletjes vermoedelijk cocaïne. Daarnaast had hij een zakmes bij zich. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De drugs en het mes werden in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Daarbij werd vijfmaal het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]20.46 uur, Kukhernewei in Veenwouden, 50-jarige automobilist uit Noardburgum, blies 735 ug/l;
00.17 uur, Opperhaudmare in Ureterp, 45-jarige automobilist uit Gorredijk, blies 860 ug/l, was met zijn auto tegen een boom gereden, geen gewonden;
02.32 uur, Cambuursterpad in Leeuwarden, 22-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 355 ug/l, beginnend bestuurder, had een lichte aanrijding veroorzaakt met andere auto en was doorgereden;
04.30 uur, Borniastraat in Leeuwarden, 26-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 685 ug/l, beginnend bestuurder, politiebikers zag de auto met lekke band slingerend over de wegrijden, bleek op de Oostergoweg een stoeprand te hebben geraakt;
05.10 uur, Mr. P.J. Troelstraweg in Leeuwarden, 19-jarige snorfietser uit Leeuwarden, blies 590 ug/l, beginnend bestuurder, had al rijdende een bierflesje in zijn hand;
09.05 uur, Worps Tjaardastraat in Sneek, 19-jarige automobilist uit Oppenhuizen, blies 490 ug/l, beginnend bestuurder.[/bullets]

112Fryslan