Zondag 16 september

Politieberichten van zondag 16 september

Leeuwarder aangehouden voor poging doodslag baby

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor poging tot doodslag/zware mishandeling van een baby. Getuigen zag dat de man, die vermoedelijk onder invloed van verdovende middelen was, een zeer jonge baby op zijn arm droeg die hij ruw behandelde. Omstanders vreesden voor de gezondheid van het kindje en waarschuwden de politie.

Aanleiding

Rond 19.00 uur zag een getuige een man lopen op de Pottebakkersplaats. De man was onvast ter been en droeg een baby van slechts enkele maanden oud op zijn arm. Ook had hij een kinderwagen bij zich die hij slingerend voor zich uit duwde. Via de Bredesteeg liep de man naar de Nieuweburen. De baby wisselde hij regelmatig van de ene arm op de andere. Dit deed hij op een ruwe wijze waarbij het hoofdje van de baby niet werd ondersteund en heen en weer schudde. De baby was overstuur en huilde hard.

Op de Vijzelstraat reed de man bijna met de kinderwagen tegen een boom en omstanders die dit zagen gebeuren, waren bang dat hij de baby zou laten vallen. Ze spraken de Leeuwarder hierop aan en boden hulp aan. Dit had geen resultaat en de man schold hen uit.

Aanhouding

De gewaarschuwde politie trof de man aan bij het Cambuursterpad. Ook agenten zagen dat de man ruw met de baby omging en dat de 32-jarige het kindje vast had aan één armpje en zo in de lucht hield. Het lukte om de man zo ver te krijgen om de baby in de kinderwagen neer te leggen. Vervolgens is de Leeuwarder aangehouden. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en is met meerdere agenten in bedwang gehouden. Later is de verdachte geboeid en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Toestand baby

De baby is overgebracht naar het politiebureau. Onderzoek wees uit dat de 32-jarige de vader van het kindje was. De moeder is gewaarschuwd en samen met haar kind zijn zij naar het MCL-ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De baby is onderzocht en bleek geen letsel te hebben opgelopen. Na het onderzoek zijn moeder en baby naar huis gebracht.

Politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen die op zaterdag 15 september tussen 18.00 uur en 19.00 uur in de omgeving van de Pottebakkersplaats. Bredesteeg, Nieuweburen,Vijzelstraat, Voorstreek, Cambuursterpad en Oostersingel de man met de baby op zijn arm hebben gezien. Zij worden dringend verzocht om spoedig contact op te nemen met de politie. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Verzet tegen aanhouding

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige inwoner van Damwoude aangehouden voor het niet voldoen aan bevel- of vordering en verzet bij zijn aanhouding. Agenten hoorden- en zagen rond 05.00 uur een groep personen op de Markt . De groep was erg aanwezig en maakten veel kabaal. De groep werd aangesproken en verzocht om het rustiger aan te doen en om weg te gaan. Een aantal personen uit dit gezelschap was dit niet van plan en kregen een bekeuring. De 23-jarige zocht de confrontatie met de politie en wilde zijn gedrag niet aan passen. Hij bleef recalcitrant en is aangehouden. Het verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau.

Koperdief aangehouden

JOURE – De politie heeft zaterdag rond 19.30 uur een 46-jarige inwoner van Haarlem aangehouden voor diefstal. Een getuige zag op het bedrijventerrein aan de Ambachtswei dat de 46-jarige een hek van een bedrijf kapot had gemaakt en dat hij met behulp van een kruiwagen koper in een aanhangwagen laadde. Dit koper lag op het terrein van dit bedrijf. De gewaarschuwde politie zette het industrieterrein af en startte een zoektocht naar de koperdief. Bij het bedrijf werd hij niet meer aangetroffen maar even later zagen agenten de verdachte op het industrieterrein lopen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Zijn auto die achtergebleven was, werd in beslaggenomen.

Aantreffen XTC

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige café bezoeker aangehouden voor het in bezit hebben van harddrugs. Medewerkers van een horecagelegenheid aan de Dijkstraat zagen dat de verdachte zich vreemd gedroeg en werd door hen aangesproken. De 20-jarige bleek 11 tabletten, vermoedelijk XTC, bij zich hebben. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De tabletten zijn in beslaggenomen en tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Belediging ambulance personeel

LEMMER – De politie heeft zaterdag rond middernacht een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. De 21-jarige had op de Gale Hamkesstraat een raam ingeslagen van een woning en diepe snij wonden opgelopen. Personeel van een ambulance verleende de eerste hulp maar de Leeuwarden was niet erg dankbaar want hij beledigde een ambulance medewerker. De verdachte is door de politie naar het ziekenhuis gebracht. Onderweg naar het ziekenhuis beledigde hij agenten. Na behandeling in het ziekenhuis is de 46-jarige ingesloten in een politiebureau.

Auto in sloot

BOKSUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 06.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Hegedyk. Hier was een auto op de kop in een sloot terecht gekomen. Agenten die naar het ongeval reden troffen onder het viaduct van de Westergowei een man aan die helemaal nat was. Dit bleek de bestuurder, een 18-jarige inwoner van Hilaard, te zijn. De 18-jarige gaf aan dat hij met een auto in een sloot was gereden en dat hij alleen in de auto had gezeten. Omdat de verklaring van de bestuurder niet geheel duidelijk was en hij onder invloed van alcohol was, hebben duikers van de brandweer toch nog naar meer inzittenden gezocht. Deze werden niet aangetroffen. De bestuurder is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hier is een bloedproef afgenomen. Politieonderzoek wees uit dat de bestuurder rond 06.00 uur met een auto over een Hegedyk was gereden. Bij een wegversmalling was de 18-jarige de macht over het stuur verloren en via het fietspad en een hekwerk op de kop in de sloot terechtgekomen. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De auto raakte zwaar beschadigd.

Auto rijdt over betonblok

HEMELUM – De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een auto. In de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur werd er door onbekenden een groot stuk beton, een verzwaard onderdeel van een weg markering, op de rijbaan gelegd. Dit was op de N359 ter hoogte van de rotonde voor het aquaduct bij Koudum. Een 19-jarige inwoner van Workum was met zijn auto over het betonblok gereden. Het carter van de motor was kapot geslagen en alle olie was uit de motor gelopen en op de rijbaan terecht gekomen. Het wegdek is door medewerkers van de provincie Fryslân schoongemaakt en de auto is door een berger afgevoerd. De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over dit voorval. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Uitslaande brand

DRACHTEN – De politie heeft zaterdag rond 14.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een leegstaand bedrijfspand aan de Zuiderdwarsvaart. Omwonenden zagen dat er rook uit het pand kwam en waarschuwden de hulpdiensten. Al snel werd het een uitslaande brand en er ontstond een hevige rookontwikkeling die over de wijk De Wiken ging. Door de politie zijn de omwonende op de hoogte gebracht en is er het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten. Ook is het publiek via twitter berichten en regionale media op de hoogte gebracht van de brand en zijn waarschuwingen verspreid. Door de brandweerkorpsen van Drachten, Beetsterzwaag en Burgum is het vuur bestreden. Rond 17.30 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog wel geruime tijd bezig geweest met het nablussen. De brand trok veel publiek en door de politie zijn wegen voor het verkeer afgesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Hierbij wordt brandstichting niet uitgesloten want uit het politieonderzoek bleek dat er vlak voor de brand jongeren zijn gezien in de omgeving van het pand. Mensen die deze jongeren rond het tijdstip van de brand ook hebben gezien in de omgeving het pand worden verzocht contact op te nemen met de politie. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan