Zondag 16 oktober

Politieberichten van zondag 16 oktober

Motor gestolen

FERWERT – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een motor uit een houten schuur aan de Great Sminia. Tussen 8 en 15 oktober werd het voertuig gestolen. Het betreft Suzuki Gsx 750es met het kenteken MG51YV. De 48-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Skûtsje gestolen

HOMMERTS – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een skûtsje dat is weggenomen vanaf de Krimwei tussen afgelopen maandag 10 oktober en zaterdag 15 oktober. Het betreft een 13 meter lange skûtsje van het bouwjaar 1914. Er staan twee borden op met de naam ‘Vrouwe Jans Krommenie 20 ton’. Het vaartuig is middelbruin van kleur en de opbouw is in dezelfde kleur als de romp. De zeilen zaten niet meer op het schip. Deze waren al binnengehaald.

Zaterdagavond werd een Burgernetmelding uitgegeven. Tevens twitterde buurtagent Chantal Manten via [url]www.twitter.com/chantal_manten[/url] over de ontvreemding van het skûtsje.

De 57-jarige eigenaar uit Krommenie heeft aangifte gedaan.

Getuigenoproep na mishandeling

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een mishandeling van een 18-jarige jongen uit Leeuwarden. Vrijdagavond, omstreeks 22.50 uur, zat de 18-jarige met een vriend op een bankje op de Westersingel waar hij werd aangesproken door drie mannen. Die zeiden dat zij op zoek waren naar de 18-jarige. De Leeuwarder wist niet waar het over ging en liep met zijn vriend weg. De mannen achtervolgden de twee waar op de kruising van het Molenpad met de Pier Panderstraat de 18-jarige meerdere keren werd geslagen en geschopt. De man liep hierdoor diverse verwondingen aan zijn gezicht en hals op. De daders gingen er vandoor.

De politie komt graag in contact met getuigen van dit incident. Heeft u meer informatie, iets gezien of gehoord dan kunt u dit doorgeven via het telefoonnummer 0900-8844. Wilt u dit anoniem doen dan is dat mogelijk via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Aanhangwagencontrole

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag op industrieterrein De Haven tussen 08.30 en 14.30 uur een aanhangwagencontrole gehouden. Op de twee aanvoerwegen naar de gemeentelijke stortplaats kregen voertuigen met aanhangwagen een stopteken. In totaal werden 116 voertuigen gecontroleerd op rijbewijs, technische staat, ladingzekering, gewicht van de lading en papieren. 36 bestuurders kregen een waarschuwing voor verlichting, kentekengebruik en gebruik van de hulpkoppeling. In 5 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Dit ging om overtredingen met betrekking tot verlichting, te gladde banden en drie maal voor het niet in bezit zijn van het rijbewijs BE.

De politie constateerde dat over het algemeen de bestuurders van de gecontroleerde voertuigen de zaken goed voor elkaar hadden. In alle gevallen was aandacht besteed aan ladingzekering en het afdekken van losse lading.

Aanrijding auto met scootmobiel

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op de Oude Slingeweg afgehandeld. Een 38-jarige automobilist uit Steenwijk zag bij het verlaten van de kinderboerderij een van rechtskomende 70-jarige scootmobielbestuurder uit Drachten over het hoofd. Door de aanrijding viel de 70-jarige met zijn scootmobiel om. Met een hoofdwond is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aanrijding fietsster

FRANEKER – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op het Raadhuisplein afgehandeld. Een 77-jarige fietsster zag, mogelijk door de laagstaande zon, een van rechtskomende personenauto niet en fietste tegen de voorkant van het voertuig aan. Door de is de fietsster met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Winkeldief

BURGUM – De politie heeft zaterdagmiddag een 45-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van diefstal. Personeel van een winkel aan de Schoolstraat zag dat de man kledingstukken onder zijn eigen kleding had gestopt. De politie werd gealarmeerd en kon op basis van het gegeven signalement de man bij het verlaten van de winkel aanhouden. Hij had een T-shirt en broeken gestolen. Bij de fouillering op het politiebureau werd een wikkel met poeder, mogelijk harddrugs, aangetroffen en vervolgens inbeslaggenomen. De man is ingesloten.

Overtreding horecaverbod

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Sneek aangehouden voor huisvredebreuk. De man was betrokken bij een woordenwisseling waarbij de politie werd ingeschakeld om de gemoederen te sussen. Daarop liep de 26-jarige een eetgelegenheid aan de Wijde Noorderhorne binnen. Bij de agenten was bekend dat de man een algemeen horecaverbod heeft waarop hij werd aangehouden. Op het politiebureau werd de man verhoord en daarna heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging en het mogelijk voorhanden hebben van een vuurwapen. Op de Kaden werden agenten door een 21-jarige man uit Drachten aangesproken. Hij was even daarvoor in een horecagelegenheid bedreigd met een vuurwapen door de 28-jarige. De verdachte zou nog binnen zitten. Diverse eenheden werden gewaarschuwd. In het café werd de verdachte aangehouden. Ook de andere aanwezigen werden gefouilleerd. Er werd geen wapen aangetroffen. De 24-jarige eigenaresse van het café werd eveneens aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben van een vuurwapen in haar zaak. De politie heeft de zaak in onderzoek waarbij beide verdachten zijn ingesloten.

Politie zoekt getuigen van steekpartij

MUNEIN – De politie komt graag in contact met getuigen van een zware mishandeling van een 31 jarige man uit Gorredijk. In de nacht van zaterdag op zondag rond 03.40 uur troffen agenten na een melding een zwaar gewonde man aan op de Dokter Kijlstraweg. De man werd bij het verlaten van een café, aan diezelfde weg, belaagd en gestoken met een steekwapen. Met meerdere steekwonden is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Zijn vriendin raakte licht gewond nadat zij tussen de belagers en het slachtoffer was gesprongen. De daders gingen er vandoor. Gewaarschuwde agenten troffen hen na een zoekslag niet aan. De politie heeft een onderzoek ingesteld en heeft de locatie van het incident enige tijd afgezet voor sporenonderzoek. De mogelijke aanleiding van dit incident is een eerdere mishandeling waar het slachtoffer recent bij betrokken was.

Beeldmateriaal

In het kader van dit onderzoek is de politie op zoek naar getuigen van dit incident. Mogelijk zijn er in de horecagelegenheid of daar buiten foto’s en filmpjes gemaakt. Dit kan de politie helpen om te achterhalen wie de daders zijn. Het foto en beeldmateriaal is te uploaden via de opsporingswebsite van de politie Fryslân: [url]www.dadergezocht.nl[/url] . Onder het menu ‘uploaden beeldmateriaal’ is het materiaal te verzenden naar de politie. Ook getuigen die meer informatie, iets gezien of gehoord hebben kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844. Wilt u dit anoniem doen, dan is dat mogelijk via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Situatie slachtoffer

Inmiddels is bekend dat het slachtoffer stabiel en aanspreekbaar is.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Op het Ruiterskwartier had een woordenwisseling plaatsgevonden waarbij een 32-jarige man uit Harderwijk was geslagen door de verdachte. De Leeuwarder was nog in de buurt waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Inbrekers in dorpshuis op heterdaad betrapt

REITSUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mannen, een 18-jarige uit Hallum, een 18-jarige uit Leeuwarden en een 27-jarige uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige zag dat voor het dorpshuis aan de Flieterterpsterdyk een auto stond geparkeerd. Drie mannen verdwenen achter het dorpshuis en legden vervolgens diverse goederen in de kofferbak van het voertuig. De getuige alarmeerde via 1-1-2 direct de politie die met diverse eenheden ter plaatse kwam. De auto was inmiddels vertrokken en de politie zette een zoektocht op. Tijdens de zoektocht zien agenten een auto met hoge snelheid in de richting van Ginnum rijden. De achtervolging werd ingezet waarna op de Roordastrjitte het voertuig leeg werd aangetroffen. Een hondengeleider was ook ingeschakeld om met zijn hond de verdachten op te sporen. Dit lukte. In Ginnum hadden zij zich in een loods verstopt. Alle verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten. Uit het dorpshuis werd een kleingeld en diverse frisdranken en sterke drank weggenomen. Deze goederen konden na de aanhouding weer terug worden gebracht. Een 46-jarige man uit Reitsum heeft aangifte gedaan.

In bezit van drugs

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Lemmer aangehouden voor het bezit van harddrugs. In een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein was door getuigen gezien dat de Lemster in het bezit was van drugs. De politie werd gealarmeerd waarna hij werd aangehouden. Na onderzoek bleek de 21-jarige in het bezit van wikkels cocaïne, enkele grammen amfetamine en 29 XTC-pillen. Dit werd inbeslaggenomen. Na verhoor op het politiebureau werd de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In twee gevallen hadden bestuurders zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

· 00.24 uur, Oostersingel in Leeuwarden, 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 415 ug/l, beginnend bestuurder;

· 05.00 uur, Lijsterstraat in Wolvega, 21-jarige automobilist uit Wolvega, 375 ug/l, beginnend bestuurder.

Bestuurder onder invloed bedreigt meldster

HASKERDIJKEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige man uit Haskerdijken aangehouden voor het rijden onder invloed. Een medeweggebruikster zag een bestelbus op de A32 heftig slingerend in de richting van Akkrum rijden waarbij deze meerdere keren de vangrail raakte. De bestelbus verliet de snelweg en reed een doodlopende weg in. De bestuurster had inmiddels de politie gealarmeerd. De automobiliste was aan het begin van de doodlopende weg gestopt. Terwijl zij met de politie telefoneerde zag zij dat deze bestelbus weer in haar richting kwam rijden. De bestuurder volgde haar en probeerde verschillende keren de vrouw van de weg te duwen. Uit paniek reed de automobiliste een erf van een boer aan de Rijksstraatweg op. De verdachte stapte uit liep naar het voertuig van de meldster toe. Daarbij bonkte hij op de zijruiten, schreeuwde en trok daarna zijn broek naar beneden. Hierna kroop de man weer achter het stuur en reed toen achteruit een sloot in. Op dat moment was de politie ter plaatse en kon de man aanhouden. De man was onvast ter been en rook naar alcohol. Tijdens zijn aanhouding bedreigde en beledigde hij de meldster en de agenten. Op het politiebureau werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Het rijbewijs werd ingevorderd omdat hij weigerde mee te werken aan de ademanalyse.

Eenzijdige aanrijding bromfietser

OPEINDE – De politie heeft in de vroege zondagochtend een eenzijdig verkeersongeval op de Kletten afgehandeld waarbij een 40-jarige bromfietser uit Nijega gewond raakte. Doordat de bromfietser, ter bescherming tegen de kou zijn jas voor zijn gezicht had gehouden, had hij geen zicht meer en verloor de macht over het stuur. Hierdoor kwam hij in de berm terecht en kwam tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Met botbreuken aan zijn beide bovenbenen is de 40-jarige per ambulance overgebracht naar

het ziekenhuis in Leeuwarden. Er waren geen aanwijzingen dat de bromfietser onder invloed was.

Woningbrand

LEEUWARDEN – De politie heeft in de vroege zondagochtend de brandweer geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Willem Lodewijkstraat. Op de bovenverdieping van de woning zat een 19-jarige vrouw uit Lemmer vast door een brand. Het vuur was uit en de vrouw werd door een agent uit haar kamer gehaald. Voor controle is zij met ademhalingsklachten en een snijwond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De brand ontstond doordat wasgoed op een droogrekje tegen een gaskachel hing en vlam vatte. De 19-jarige had de brandende was naar beneden gegooid waardoor de trap vlam vatte. Twee passerende fietsers hoorden dat de vrouw riep dat er brand was. Zij twijfelden niet en konden de brand blussen met enkele emmers water

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan