Politieberichten van zondag 16 mei.

Man gewond na val
NIEUWEHORNE – De politie heeft zaterdag aan het einde van de ochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op een boerderij aan de Houtwallen, waarbij een 59-jarige inwoner van Nieuwehorne gewond raakte. Met behulp van een hoogwerker werden enkele zware stalen balken naar het dak van een ligboxenstal gebracht. Het bakje van de hoogwerker, met daarin de 59-jarige man, kon het gewicht niet dragen en brak af. Het bakje met daarin het slachtoffer en de balken vielen naar beneden. De 59-jarige liep daarbij letsel op aan zijn borstkas. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Wielrenner gewond na botsing
ANJUM – De politie heeft zaterdagmiddag op de Camminghawei een ongeval afgehandeld, waarbij een 63-jarige wielrenner uit Annen gewond raakte. Een 37-jarige automobilist uit Heerenveen reed langzaam over de betreffende weg omdat hij vogels wilde kijken. Twee van de drie wielrenners passeerden de auto van de 37-jarige man. De wielrenner uit Annen had blijkbaar de auto niet gezien, want hij botste vol op de achterzijde. Door de klap brak de racefiets in tweeën. Het slachtoffer, dat een helm droeg, werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Klusser bekneld onder auto
SURHUISTERVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag de brandweer, het personeel van de ambulance en traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een garage naast een woning aan de Taeke schuilengalaan. Een 43-jarige inwoner van Surhuisterveen was aan het klussen aan een auto. Het voertuig was gedeeltelijk gedemonteerd en hing met een strop aan balk. De balk kon het gewicht niet dragen en brak. De 43-jarige raakte bekneld onder het voertuig. Zijn echtgenote waarschuwde de hulpdiensten. Een buurman had inmiddels een krik onder het voertuig geplaatst zodat het slachtoffer weer wat ruimte kreeg. Uiteindelijk werd de man door de brandweer, het personeel van de ambulance en traumahelikopter uit de garage gehaald. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De politie hield het publiek op grote afstand zodat de helikopter veilig kon landen en vertrekken.

Bromfietser gewond na eenzijdig ongeval
DE WESTEREEN – De politie heeft zaterdagavond een eenzijdig ongeval op de
Noarder Stasjonsstrjitte onderzocht, waarbij een 27-jarige bromfietser uit Twijzelerheide gewond raakte. De man botste met zijn brommer tegen een stoeprand, verloor de controle over het stuur en kwam vervolgens ten val. Het slachtoffer werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar werd bij de man bloed afgenomen omdat hij mogelijk onder invloed van alcohol en/of drugs verkeerde. Ook werd de bromfiets in beslag genomen vanwege het ontbreken van een verzekering. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verdachte aangehouden na vernielingen
MARRUM – De politie heeft zaterdagavond een 16-jarige inwoner van Marrum aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat een groepje jongeren op de Ringweg een schutting en een brievenbus vernielden. De getuige herkende twee jongeren van het groepje. De agenten beschikten over een goed signalement en elders in het dorp kon de 16-jarige dan ook worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De naam van een andere jongen, die ook vernielingen pleegde, is inmiddels bekend. Hij kan binnenkort bezoek van de politie verwachten.

Verdachte aangehouden voor bezit softdrugs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noorderdwarsvaart een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van softdrugs. Surveillerende agenten zagen drie personen zich verdacht ophouden in een parkje. Toen de drie de politieauto zagen ging er één van hen vandoor. Reden voor de agenten om de drie te controleren. Omdat er mogelijk in drugs werd gedeald, werd besloten om het trio te fouilleren. Bij de 18-jarige werd verschillenden zakjes met softdrugs aangetroffen. Het ging totaal om 50 gram. De drugs werd in beslag genomen en de verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Twee jongens aangehouden voor fietsendiefstal
IJLST – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van IJlst van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een getuige had gezien dat de twee bij het treinstation aan fietsen aan het rommelen waren. De getuige vertrouwde dit niet en via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Beide jongens werden aangetroffen bij het station met drie fietsen. Aangezien ze geen goede verklaring konden geven, werden de twee aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau een voor nader onderzoek ingesloten. De fietsen werden in beslag genomen.

Twee verdachten aangehouden voor mishandeling
DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoner van Houtigehage van 18 en 25 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee waren met nog ongeveer 15 dorpsgenoten aanwezig in een horecagelegenheid aan De Feart. De groep zocht volgens getuigen ruzie met andere bezoekers. De ruzie ontaarde in een vechtpartij en daarbij vielen rake klappen. De uitbaters hadden inmiddels de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten kwamen ter plaatse. Drie gewonde bezoekers deden aangifte en werden vervolgens door de uitbaters naar het ziekenhuis gebracht om de opgelopen verwondingen te laten verzorgen. Op aanwijzen van getuigen werden de twee verdachten aangehouden. Zij hadden volgens de getuigen geslagen. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
DE WESTEREEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 23-jarige beginnende bestuurder uit De Westereen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid door de bebouwde kom van het dorp reed. De agenten gaven de jonge bestuurder een stopteken en er volgde een controle. Het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de 23-jarige 390 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Twee mannen aangehouden voor bezit harddrugs
KOUDUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Dammenseweg twee inwoners van Sneek van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen een auto op een parkeerplaats staan met daarin twee mannen. Bij het zien van de agenten verstopte één van de inzittenden iets. Reden genoeg om een controle uit te voeren. De twee werden aangesproken en volgens beide mannen hadden ze een joint gerookt. In het voertuig zagen de agenten ook een doosje liggen met daarin wit poeder. Hierop werden de twee aangehouden. Het doosje met het witte poeder, vermoedelijk speed, werd in beslag genomen. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan