Politieberichten van zondag 16 januari.


Vijf auto-inbraken
Joure – De politie onderzoekt een serie van vijf auto-inbraken. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden op De Warren, It Riedlân en de Jannahoeve auto’s open gebroken. Uit de voertuigen werden onder andere ingebouwde navigatiesystemen weggenomen. In alle gevallen ging het om auto’s van het merk Volkswagen. De eigenaren deden aangifte.

Drie gewonden bij aanrijding
JELSUM – De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding op de Bredyk onderzocht, waarbij drie mensen gewond raakten. Een 77-jarige automobilist uit Leeuwarden reed de Bredyk op en zag daarbij vermoedelijk een 30-jarige automobilist uit Burgum over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De 77-jarige Leeuwarder en zijn 75-jarige passagiere werden door de brandweer uit de auto gehaald. Dit omdat de deuren niet open wilden. De Burgumer kon zelfstandig zijn auto verlaten. Alle drie de slachtoffers werden eerst gecontroleerd door een arts van de traumahelikopter. Vervolgens werden de drie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Inbraak in woning
HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de P.A. De Genestetstraat. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht. Er werd in ieder geval een laptop weggenomen. De 20-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Bromfietser na achtervolging aangehouden
HEERENVEEN – Een motoragent heeft zaterdagmiddag na een achtervolging een 16-jarige bromfietser uit Heerenveen aangehouden. De agent stond even opde K.R. Poststraat schuin tegenover het gemeentehuis. Hij zag een bromfietser naderen. Toen de jongen de motoragent zag staan verhoogde hij zijn snelheid en ging er vandoor. Met hoge snelheid en achteromkijkend ging de 16-jarige links over de Van Maasdijkstraat. Ondanks en stopteken reed de jongen verder over het trottoir langs de woningen de Woltmanstraat in. Bij de flauwe bocht nam bestuurder enorme risico’s en reed langs een tegemoetkomend voertuig. Bij de Fok vloog de bromfietser de rijbaan over en toen via de brug naar de Stationsstraat. Daar kon de agent hem staande houden. De jongen mocht vervolgens met zijn bromfiets aan de hand naar het politiebureau lopen. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het negeren van een stopteken, gevaarlijk rijgedrag, het rijden op een opgevoerde brommer, het niet uiterst rechts rijden en het niet bezitten van een rijbewijs. De jongen kreeg een waarschuwing voor het niet dragen van een helm.

Passagier gewond na eenzijdig ongeval
AKKRUM – De politie heeft zaterdagavond op de Alde Rykswei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 31-jarige inwoner van Akkrum gewond raakte. De man zat als passagier in de auto van een 21-jarige inwoner van Wirdum. De bestuurder uit Wirdum verloor vermoedelijk door het gladde wegdek de macht over het stuur en botste vervolgens frontaal tegen een boom. De voorkant van de auto, die eerder die middag net was gekocht, werd door de klap volledig weggeslagen. De 31-jarige passagier werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hij klaagde over ademhalingsproblemen en druk op de borst, mogelijk veroorzaakt door de veiligheidsriem die hij droeg. De gemeentereiniging kwam ter plaatse om het gladde wegdek te reinigen.

Twee mannen aangehouden na vernielen autoruit
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Drachten van 19 en 28 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Een man liep naar zijn geparkeerde auto op het Eibertsbek. Plotseling hoorde hij veel glasgerinkel. Toen hij zijn auto naderde zag de man dat een ruit was vernield. De twee daders liepen net weg. Via 1-1-2 werd direct de politie gebeld. Het signalement van het duo werd doorgegeven en de gedupeerde eigenaar bleef de twee volgen, zodat hij de positie aan de aanrijdende agenten kon doorgeven. Bij het zien van de agenten ging de 19-jarige er hard rennend vandoor. Hij kon echter in een horecagelegenheid op de Kade worden aangehouden. Zijn kompaan kon even later op straat worden aangehouden. Beide mannen waren zwaar onder invloed van alcohol. Het duo werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Vuurwerk door brievenbus gegooid
HEEG – De politie onderzoekt de brandstichting in een woning aan de Spinnekop. De 79-jarige bewoonster werd rond 02.40 uur wakker door een lichtflits. Ze ging op onderzoek uit en zag dat de voordeur in brand stond. De bejaarde vrouw wist zelf de brand weten te blussen. Toen de agenten arriveerden werden eerst de ramen open gezet, dit vanwege de rookontwikkeling. Na onderzoek bleek dat een zogenaamde ‘wondertol’ door de brievenbus naar binnen was gegooid. De bewoonster ontdekte de brand gelukkig, maar dit had natuurlijk heel anders af kunnen lopen. Door de brand liep de voordeur, een gordijn en een virtrage veel schade op. De vrouw heeft aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek. Bent u getuige geweest van deze brandstichting of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man aangehouden door portiers
BERLIKUM – Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden is in de nacht van zaterdag op zondag door portiers van een horecagelegenheid aangehouden. Hij had in de discotheek een ruit vernield. Na de aanhouding werd de Leeuwarder overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. De 20-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vier jongeren aangehouden voor vernieling
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag net buiten Gorredijk vier inwoners van Jubbega van 16, 16, 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking vernieling. Een getuige had gezien dat vier jongeren borden omgooiden en vernielingen pleegden. Via 1-1-2 werd vervolgens de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden in Gorredijk lagen er diverse verkoopborden om. Ook stond één van de borden op de rotonde bij de Nijewei. Toen de agenten richting Jubbega reden, kwamen ze de vier jongeren tegen. Het groepje werd aangesproken en al snel werd duidelijk dat ze betrokken waren geweest bij de vernielingen. De vier werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar mishandeling
HURDEGARYP – De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige inwoner van Lekkum in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg. In het café was door nog onbekende oorzaak ruzie ontstaan. Tijdens deze ruzie werd de 17-jarige door een onbekende cafébezoeker met een glas in zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Hier werd de wond in zijn gezicht gehecht met maar liefst 20 hechtingen. Eenmaal thuis werd de politie gebeld. De agenten konden toen alleen nog maar een aangifte opnemen. Nader onderzoek volgt dan ook nog.

Man valt op toilet in slaap
EASTEREIN – Surveillerende agenten kregen zondagochtend vroeg een melding van inbraak in een sporthal aan de Stittenserleane. Na onderzoek bleek van een inbraak geen sprake te zijn. Een 27-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel had zaterdagavond deelgenomen aan een sportwedstrijd. Na afloop was in de sporthal nog een feest, waar hij ook naar toe was gegaan. Tijdens een bezoek aan het toilet was hij in slaap gevallen. Toen de man wakker werd, was de gehele sporthal leeg en alle deuren zaten op slot. Het inbraakalarm ging af, maar er kwam niemand naar de sporthal. Hierop was de 27-jarige verder gaan slapen in de bestuurskamer. Toen hij wakker werd ging wederom het alarm af. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf en een beheerder kwamen naar de sporthal. Ook de politie werd gewaarschuwd. De 27-jarige deed zijn verhaal aan de agenten en mocht vervolgens naar huis.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In vijf gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 17.30 uur, Het Kalverdijkje in Leeuwarden, een 31-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 1000 ug/l.
Zaterdag, 18.40 uur, Groningerstraatweg in Leeuwarden, een 44-jarige automobilist uit Burgum, 680 ug/l. De man was vermoedelijk in slaap gevallen en toen met zijn auto in een greppel naast de weg terecht gekomen.
Zaterdag, 21.10 uur,Stadhouderslaan in Wolvega, een 38-jarige automobilist uit Wolvega, 1080 ug/l. Getuigen hadden gezien dat de man in het centrum van het dorp tegen een aantal paaltjes was gereden. De bestuurder reed vervolgens door en daarom werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden lag de man te slapen in zijn bestelbus. Hij werd gewekt door de agenten. De bestuurder kon niet meer zelfstandig lopen en moest door agenten worden ondersteund. Omdat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde werd hij na de ademanalyse ingesloten ter ontnuchtering.
Zaterdag, 21.10 uur, Sudergoawei nabij Workum, een 27-jarige automobilist uit Exmorra, 730 ug/l. De man was met zijn auto te water geraakt. De bestuurder kon zelfstandig zijn beschadigde auto verlaten.
Zaterdag, 23.40 uur, Burgemeester J. Dijkstrawegin Franeker, een 47-jarige Poolse automobilist, 825 ug/l. Ook deze bestuurder was met zijn auto in een greppel naast te weg terecht gekomen. Na overleg met de officier van justitie moest de man direct een boete van 950 euro betalen. De man kwam echter niet verder dan 700 euro en daarom werd zijn rijbewijs ingenomen. De Pool beloofde het resterende bedrag in de loop van zondag te betalen. [/bullets]

112Fryslan