Fryslân, 16-08-2009 • Persberichten van zaterdag 15 augustus 11:00 tot zondag 16 augustus 11:00 uur.

Kollumerzwaag: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagavond op de Sanbultsterwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige motorrijder uit Kootstertille gewond raakte. De bestuurder ging met zijn motor in een bocht onderuit. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Nijega: fietser overleden na aanrijding
Een 32-jarige fietser uit Marum is in de nacht van zaterdag op zondag in het UMCG in Groningen overleden. De man was zaterdag betrokken bij een ernstige aanrijding op de Kilometerwei in Nijega. De fietser is vermoedelijk zo de hoofdrijbaan opgefietst en heeft daarbij een auto over het hoofd gezien. De 68-jarige automobilist uit Burgum kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 32-jarige man raakte ernstig gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter en daarna per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De 32-jarige man overleed in de nacht van zaterdag op zondag in het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoek autobrand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een geparkeerde auto in dePrinsessenweg. Een getuige hoorde een harde knal en zag vervolgens iemand weg rennen. Toen de agenten ter plaatse waren stond de auto in brand. Die liep forse schade op. Ook de auto die er naast stond raakte beschadigd. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. Een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden deed aangifte.

De Westreen: politie houdt drie verdachten aan na vechtpartij
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van de Westreen van 21en 23 jaar en een 24-jarige inwoner van Feanwâlden aangehouden op verdenking van mishandeling. In de Leeuwarikstraat was een bbq gaande. Enkele bezoekers kregen ruzie met een aantal omwonenden. Hierbij werd over en weer geslagen. De agenten haalden nog enkele vechtende mensen uit elkaar. Pas nadat de drie verdachten waren aangehouden, keerde de rust in het dorp weer terug. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie onderzoekt brand in container
De politie onderzoekt de brand in een container in de hal van een flat aan de Melkkelder. In de nacht zaterdag op zondag werd vermoedelijk brand gesticht in de container. De brandweer kwam ter plaatse en doofde de vlammen. Namens de woningbouwstichting moet nog aangifte worden gedaan.

Drachten: politie onderzoekt autobranden
De politie onderzoekt de branden in vijf geparkeerde auto’s in deEibertsbek. In de nacht van zaterdag op zondag kregen surveillerende agenten een melding van een autobrand. Eenmaal ter plaatse bleken er meerdere auto’s in brand te staan. De agenten probeerden nog met een aantal poederblussers het vuur te blussen. Dit slaagde echter niet. De brandweer was snel ter plaatse en nam de bluswerkzaamheden over. De vijf auto’s liepen grote schade op. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Dit resulteerde in twaalf proces-verbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag, 20.15 uur, Keapwei in Gaastmeer, een 34-jarige automobilist uit het Poolse Garbatowka Rotterdam, 965 ug/l. De bestuurder was met zijn auto in een sloot terecht gekomen.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 23.30 uur, Veldschans in Heerenveen, een 53-jarige automobilist uit Heerenveen, 1250 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij slingerde.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 03.50 uur, Nije Werpsterdyk in Leeuwarden, een 20-jarige beginnende bestuurder Goutum, 645 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 05.10 uur, de Buorren in Beetgum, een 23-jarige automobilist uit Beetgum, 800 ug/l. De bestuurder had een bocht iets te ruim genomen. Hij belandde vervolgens met zijn auto in een tuin van een woning. Daarbij werd onder andere een hek vernield.[/li][/ul]

112Fryslan