Fryslân, 15-03-2009 • Politieberichten van zaterdag 14 maart 11.00 uur tot en met zondag 15 maart 11.00 uur

Harlingen: inbraak in zorginstelling
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een zorginstelling aan de Achlumerdijk. Zaterdagavond is men binnengekomen door het forceren van een raam waarna men de eerste verdieping volledig heeft doorzocht. Hierbij is een nog onbekend geldbedrag weggenomen. Een 50-jarige man uit Menaldum heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagmiddag een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man was in een winkel aan de Nieuwestad door het beveiligingspersoneel aangehouden toen hij betrapt werd op het stelen van linnengoed. Het beveiligingspersoneel ging achter de verdachte aan maar raakte hem ter hoogte van de Wolvesteeg kwijt. Gezamenlijk met het beveilingspersoneel werd een zoekslag naar de verdachte gemaakt die uiteindelijk op de Weaze kon worden aangehouden en voor nader onderzoek werd ingesloten.

Heerenveen: politie houdt vernieler taxi aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige man uit Langezwaag aangehouden op verdenking vernieling van een taxi. Op de Vleesmarkt zou een 45-jarige taxichauffeur uit Heerenveen vier personen gaan vervoeren. De verdachte wilde ook mee. De taxichauffeur weigerde dit omdat dit niet meer zijn taxi paste. De man werd kwaad en wilde vechten. Vervolgens stuurde de taxichauffeur hem weg maar de verdachte begon tegen de auto te schoppen en spuugde op de bijrijderstoel. De man zette het daarna op een lopen. De taxichauffeur alarmeerde de politie die de dader op de Lindegracht kon aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sibrandabuorren: overval op horecagelegenheid
De politie stelt een onderzoek in naar een overval, in de nacht van zaterdag op zondag, op een horecagelegenheid aan het Havenpaed. Omstreeks 05.30 uur werd de eigenaar, toen hij zijn horecagelegenheid wilde verlaten om naar huis te gaan, door twee personen overvallen die bij de bedreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp gebruik maakten. Het duo was uit op de dagwinst. Nadat zij hun buit hadden weggenomen zijn beide personen vertrokken in een onbekende richting. De medewerker waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Meerdere eenheden van de politie hebben de omgeving afgezocht, maar de overvallers werden niet meer aangetroffen. De 24-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Joure: baldadige jongen aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht een 15-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van baldadigheid. Politieagenten zagen dat de jongen in een vlaggenmast nabij een supermarkt aan de Sinnebuorren kroop om vervolgens op het dak van de supermarkt terecht te komen. Of er schade is ontstaan, is nog niet bekend. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar werd een ademanalyse afgenomen met als uitslag 460 ug/l. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 25 processen-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Heerenveen: alcoholcontrole
De politie heeft zaterdagavond, na de voetbalwedstrijd Sc Heerenveen – Sparta een alcoholcontrole gehouden op diverse locaties rondom het Abe Lenstra stadion. In totaal werden 251 blaastesten uitgevoerd waarvan twee beginnend bestuurders een proces-verbaal kregen voor het rijden onder invloed. [/li][/ul]
[ul][li]03.10 uur, Achter de Kerk in Heerenveen, 28-jarige man uit Heerenveen, 755 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]03.30 uur, Camminghaburg in Leeuwarden, 20-jarige man uit Leeuwarden, 635 ug/l, beginnend bestuurder. Bestuurder had op de Camminghabrug een lantaarnpaal aangereden. Getuigen hadden dit gezien en alarmeerden de politie. Op basis van kenteken en na een zoekslag, werd de Leeuwarder op de Wismastate aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse.[/li][/ul]
[ul][li]03.49 uur, A32 ter hoogte van Grou, 40-jarige vrouw uit Eastermar. De bestuurster werd al slingerend en rijdend met lage snelheid gesignaleerd op de A32. De politie zette het voertuig aan de kant en er werd een blaastest afgenomen. Vervolgens werd de vrouw overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De bestuurster weigerde mee te werken aan een ademanalyse en bloedproef waarna zij werd ingesloten. Na onderzoek bleek zij een ongeldig rijbewijs te hebben.[/li][/ul]
[ul][li]03.55 uur, Sieger van der Laanstraat in Heerenveen, 20-jarige man uit St. Nicolaasga, 315 ug/l, beginnend bestuurder. Bestuurder zijn auto sloeg op de Sieger van der Laanstraat af. Surveillerende agenten zagen dit gebeuren. Toen de man zijn auto weer aan de praat kreeg besloot hij met hoge snelheid verder te gaan en de Bouwe van Ensstraat te naderen. Daar kon nog net op tijd een aanrijding worden voorkomen. Na een korte achtervolging kon de bestuurder op de Zanden aan de kant worden gezet voor een blaastest.[/li][/ul]
[ul][li]05.30 uur, Leeuwarderweg in Sneek, 21-jarige man uit IJlst, 505 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]

112Fryslan