Politieberichten van zondag 15 juli

Twee zwaargewonden na ongeval bij bedrijf

SNEEK – De politie heeft zaterdagochtend op een terrein van een bedrijf aan de Voltastraat het personeel van de brandweer, ambulance en traumahelikopter geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval. Twee mannen, leeftijd en woonplaats nog onbekend, waren vanuit een glazenwassersbakje bezig met werkzaamheden op zo’n zes meter hoogte. Door nog onbekende oorzaak knapte één van de kabels van het bakje. Beide mannen vielen daaruit het bakje en kwamen terecht op een aantal betonnen en stalen balken. De twee raakten daarbij zwaar gewond. De slachtoffers werden gestabiliseerd en vervolgens door twee ambulances naar het UMCG in Groningen gebracht. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in. Bureau Slachtofferhulp heeft zich over diverse omstanders ontfermd.

Aanrijding tussen twee auto’s

HARKEMA – De politie heeft zaterdagochtend op de Betonwei een aanrijding tussen twee auto’s onderzocht. Een 31-jarige automobilist uit Boelenslaan werd als verdachte gehoord omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Een 71-jarige automobilist uit Rottum wilde de Betonwei oprijden. De man zag 31-jarige automobilist uit Boelenslaan naderen, maar gezien de grote afstand die deze bestuurder nog moest afleggen reed de 71-jarige de Betonwei op. De 31-jarige bestuurder reed vermoedelijk sneller dan toegestaan, want hij kwam ondanks krachtig remmen in botsing met de 71-jarige man. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij en hen werd gevraagd om mee te werken aan de blaastest. De 31-jarige man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens de ademanalyse op het politiebureau bleek hij net boven de toegestane hoeveelheid te zitten. Volgens de bestuurder was dit nog restalcohol van de dag ervoor. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto in sloot

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagochtend op de A7 een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 36-jarige automobilist uit Rotterdam haalde een auto met caravan in. Het regende op dat moment erg hard en bestuurder verklaarde dan ook tegenover de agenten dat hij vermoedelijk daardoor de controle over zijn voertuig verloor. De auto reed de berm in en belandde uiteindelijk op de zijkant in grote sloot. De drie inzittenden konden op eigen kracht de auto verlaten. Ze liepen daarbij wel natte kleren op. Eén van de inzittenden klaagde over pijn in de nek. Hij werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook de twee andere inzittenden gingen mee, dit omdat ze helemaal nat waren. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot gehaald.

Inbraak in woning

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deEikesingel. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd het gehele huis doorzocht, daarbij ontstond een grote ravage. Uit de woning werden onder andere veel sieraden en geld weggenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Automobilist aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Sponturf een 38-jarige automobilist uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Na controle bleek dat de auto van de man niet was verzekerd. De bestuurder kreeg dan ook een stopteken. Zijn gegevens werden gecontroleerd en toen bleek ook dat het rijbewijs van de 38-jarige was geschorst en dat hij dus helemaal geen auto mocht besturen. Hij werd dan aangehouden. Voor beide zaken werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Man zwaar gewond na val van trap

FERWOUDE – De politie heeft het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval bij een woning aan de Buren, waarbij de 57-jarige bewoner zwaar gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak viel de man van een trap en belandde op een bloembak. Hij raakte daarbij onwel en moest worden gereanimeerd. Dit werd in eerste instantie gedaan door omstanders, later werd dit overgenomen door de agenten. Het slachtoffer kreeg weer een hartslag en werd vervolgens gestabiliseerd. De zwaargewonde man werd per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. De gezondheidstoestand van het slachtoffer is op dit moment bij de politie onbekend.

Drugscontrole bij veerbootterminal

HARLINGEN – De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben vrijdag en zaterdag in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) een drugscontrole gehouden bij de veerbootterminal in de haven van Harlingen. Alle passagiers die vrijdag en zaterdag naar Vlieland en Terschelling afreisden, werden gecontroleerd door passieve speurhonden.

Deze preventieve actie is specifiek gericht op de toeristen, die op beide eilanden overlast veroorzaken door drugsgebruik. Het OM en de politie willen met deze actie het signaal afgeven dat drugsoverlast op de Waddeneilanden niet wordt getolereerd. Ook op de eilanden zelf wordt tegen drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik opgetreden.

Bij de actie werden 36 personen, waarvan 24 minderjarig, meegenomen naar het nabij gelegen havenkantoor voor nader onderzoek omdat het vermoeden bestond dat ze soft- dan wel harddrugs bij zich hadden. Bij negen minderjarige verdachten werd meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen en de negen jongeren kregen een boete van 60 euro die direct moest worden betaald. Tevens werden de ouders van deze jongeren geïnformeerd. Voor een aantal van hen betekende dit einde vakantie. Tegen drie meerderjarige verdachten werd eveneens proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van soft- en harddrugs. Eén van deze verdachten was in het bezit van 4,2 gram cocaïne, 2 gram MDMA en 25,8 gram wiet. Een andere vakantieganger werd betrapt met 10 XTC-pillen en ook een bewoner van één de twee eilanden bleek in het bezit te zijn van meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs. Alle drugs werden in beslag genomen en vernietigd. Ook werd proces-verbaal opgemaakt tegen een man voor het bezitten van vuurwerk, waaronder signaalfakkels en rookbommen. De tas met daarin het vuurwerk werd eveneens in beslag genomen. Tenslotte namen de agenten nog drie plaatsnaamborden in beslag van enkele jongeren. Deze borden gaan retour richting de desbetreffende gemeente.

Fiets van brug gegooid

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond op deWiardaplantage twee inwoners van Leeuwarden van 15 jaar en een 16-jarige inwoner van Klooster Lidlum aangehouden op verdenking van baldadigheid. Een getuige had gezien dat het trio een fiets van de Drachtsterbrug in het Van Harinxmakanaal had gegooid. Daarop werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De jongens sloegen op de vlucht, maar op de Wiardaplantage konden ze worden achterhaald. Het trio werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar verklaarden ze dat één van de fietsen van de jongens kapot was gegaan en ze hem daarom maar in het water hadden gegooid. De drie kregen een bekeuring voor baldadigheid en werden vervolgens door de ouders bij het politiebureau opgehaald.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

RINSUMAGEEST – De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 62-jarige automobilist uit Roodkerk ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde op de Lauwersseewei. De automobilist kreeg een stopteken. De agenten hadden het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 610 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor dealen in drugs

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Weaze een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het dealen in drugs. Surveillerende agenten zagen de man contact maken met een voor de politie bekende drugsgebruikers. Er volgde een overdracht en de agenten grepen toen in. De 41-jarige werd aangehouden en hij hem werd een kleine hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Kleine Kerkstraat een 27-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht een 26-jarige inwoner van Sneek geslagen. Op aanwijzing van een portier werd de 27-jarige aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser ten val na vluchtpoging

JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Tolhuswei een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 31-jarige bromfietser uit Joure gewond raakte. Agenten waren de man eerder die nacht tegengekomen op zijn bromfiets. De man slingerde en droeg geen helm. Reden om hem te gaan controleren. Hij ging direct met hoge snelheid er vandoor. De agenten moesten de achtervolging staken omdat de achterklep van de politiebus open was gegaan. Toen die door één van de agenten was gesloten, kwam een meisje aanlopen. Ze wist te vertellen dat verder op een gewonde bromfietser op straat lag. Al snel bleek het te gaan om de man die op de vlucht was geslagen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen, dit omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder helm, het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol.

Dronken man aangehouden

HEEG – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in deHarinxmastrjitte een 19-jarige inwoner van Heerg aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. De man was zwaar onder invloed van alcohol en viel voorbijgangers lastig. Eerder die avond was hij ook al op zijn gedrag aangesproken door beveiligingsmedewerker. Agenten verzochten de man om het centrum te verlaten. Dit deed de 19-jarige, maar niet veel later kwam toch weer terug. Ondanks diverse verzoeken om wederom te vertrekken, bleef de man staan. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij ter ontnuchtering ingesloten. Met een bekeuring voor openbare dronkenschap zal hij in de loop van zondag het politiebureau weer mogen verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 17-jarige bestuurder van een brommobiel ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd gecontroleerd op de Rijksstraatweg. Bij een ademanalyse blies de jongen 370 ug/l. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens kreeg hij een rijverbod en werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Omstanders halen inzittenden uit te water geraakte auto

FRANEKER – Omstanders hebben in de nacht van zaterdag op zondag drie inzittenden uit een te water geraakte auto gehaald. Door dit snel ingrijpen kon erger worden voorkomen. Het trio raakte slechts gewond. Op het Noord was een 38-jarige automobilist uit Franeker, vermoedelijk door een te hoge snelheid en alcoholgebruik, de macht over zijn voertuig kwijt geraakt. De man reed met de auto tegen een brugleuning. Die brak en het voertuig belandde vervolgens op de kop in het water. De drie inzittenden werden uit het water gehaald en het ambulancepersoneel besloot hen uit voorzorg naar het ziekenhuis in Leeuwarden te brengen. Daar werd van de 38-jarige bestuurder een bloedproef afgenomen. Dit omdat het sterke vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De 38-jarige moest een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie. De twee andere inzittenden mochten na controle weer naar huis. Aan de diverse geschrokken omstanders werd door de agenten slachtofferhulp aangeboden.

Man aangehouden voor vestoren openbare orde

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Surveillerende agenten waren bezig om een klein opstootje te sussen. De Leeuwarder bemoeide zich een aantal keren met het werk van de politie. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken, bleef de man vervelend aanwezig. Uiteindelijk werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het fouilleren vonden de agenten een hoeveelheid harddrugs in de kleding van de man. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen op festivalterrein

HEEG – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het terrein van een festival een 17-jarige inwoner van Oosthem, een 19-jarige inwoner van IJlst en een 17-jarige inwoner van Abbega aangehouden. De drie waren zwaar onder invloed van alcohol en vervelend aanwezig op het terrein. Toen ze ook nog betrokken raakten bij een opstootje werden ze aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kregen ze een bekeuring voor openbare dronkenschap en het verstoren van de openbare orde.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag opDe Meer een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Een voorbijganger had via 1-1-2 politie gewaarschuwd nadat hij door een voor hem ombekende man met een wapen was bedreigd. Meerdere agenten gingen naar de opgegeven locatie en na een korte zoektocht werd de 21-jarige man aangetroffen. Hij bleek in het bezit te zijn van een luchtbuks, die door hem reeds op spanning was gebracht om er mee te kunnen schieten. Het wapen werd in beslag genomen en de man werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De geschrokken voorbijganger deed aangifte.

Rijden onder invloed

SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tegen een 31-jarige automobilist uit Den Haag proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. Surveillerende agenten reden over de A6 en haalden een auto in waarvan één van de lichten kapot was. Tevens zagen de agenten dat de auto aan de voorzijde veel schade had. De bestuurder kreeg een stopteken en controle volgde. De automobilist uit Den Haag verklaarde dat hij in Leeuwarden tegen een paal was gereden. Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de bestuurder voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Fietser van snelweg gehaald

ZWEINS – De politie heeft zondagochtend vroeg een fietser uit Franeker (leeftijd onbekend) van de A31 gehaald. Een agent was na een dienst onderweg naar huis en kwam de man op zijn fiets op de snelweg tegen. Hij stopte en sprak de fietser aan. Agenten uit Franeker kwamen ter plaatse en brachten de man met fiets en al terug naar zijn woonplaats. Daar kreeg hij een bekeuring voor het fietsen op de snelweg.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval

GORREDIJK – De politie heeft zondagochtend het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Gorredijk aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. Getuigen hadden contact gezocht met de politie toen ze hadden gezien dat op de Vlecke een auto tegen een paal was gereden. De auto stopte en de paal werd in de auto gelegd, waarna de bestuurder weer verder reed. Het kenteken werd door de getuigen doorgegeven aan de agenten. Die gingen daarop naar de woning van de bestuurder. Daar werd de 31-jarige aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor onder andere een ademanalyse. Daar blies hij 790 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan