Zondag 15 januari

Politieberichten van zondag 15 januari

Inbraak in garage

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een garage van een woning aan de Snellingerdijk. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de deur van de garage geforceerd. Eenmaal binnen werden een krat bier en een blauwe grijze damesfiets van het merk Altra, type discovery gestolen. De 43-jarige bewoonster deed aangifte.

Strandrijder op de bon

TERSCHELLING – De politie heeft zaterdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 25-jarige motorrijder van West Terschelling. Agenten hadden informatie gekregen dat op het strand tussen paal 5 en 6 en in duinen meerdere motoren aan het crossen waren. Eenmaal op het strand zagen de agenten twee crossmotoren. Eén daarvan ging er snel vandoor. De 25-jarige man bleef staan. Na onderzoek bleek dat hijgeen vergunning had om op het strand te rijden. Ook was de man niet in het bezit van een rijbewijs en tevens was zijn motor niet verzekerd. Tegen de eilander werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor deze overtredingen. De identiteit van de andere strandrijders is inmiddels ook bekend. Deze man kan binnenkort bezoek van de politie verwachten.

Rijbewijs ingevorderd na aanrijding

APPELSCHA – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 23-jarige automobilist van Vlieland ingevorderd na een verkeersongeval op de N381. De bestuurder had volgens eigen zeggen haast omdat hij de boot naar Vlieland moest halen. Daarbij reed de 23-jarige door het rode verkeerslicht. Een 41-jarige automobilist uit Elsloo zag dit te laat en reed met zijn auto tegen de zijkant van de bestelbus van de Vlielander. De bestelbus kantelde en schoof nog zo’n dertig meter door. De 23-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij. De 41-jarige automobilist uit Elsloo en zijn 23-jarige passagiere raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het rijbewijs van de Vlielander werd ingevorderd vanwege het gevaarlijke rijgedrag. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Auto in beslag genomen

NOORDWOLDE – De politie heeft zaterdagmiddag de auto van een 35-jarige inwoner van Zwolle in beslag genomen omdat de man nog een forse belastingschuld had openstaan. Surveillerende agenten reden over de Hoefslag en kwam daar de betreffende auto tegen. Via de Meldkamer Noord Nederland werden de gegevens van de bestuurder nagevraagd. Al snel bleek dat de eigenaar van de auto een forse belastingschuld had openstaan. Na overleg met de Belastingdienst werden besloten om het voertuig in beslag te nemen. De auto werd bestuurd door een 30-jarige man uit Zwolle. Hij vertelde tegen de agenten dat hij de auto had geleend van zijn 35-jarige stadsgenoot.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag op de Kruizebroederstraat een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die middag een 17-jarige inwoner van Rijs geslagen en geschopt. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Op aanwijzing van de 17-jarige hielden de agenten de 18-jarige Sneker aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de avond mocht de man het ziekenhuis weer verlaten.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Gealanden. Zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden twee laptops en een externe harde schijf gestolen. De 24-jarige bewoner deed aangifte.

Zes jongeren aangehouden voor brandstichting

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond op De Frisia een 13-jarige inwoner van Beetsterzwaag en vijf inwoners van Drachten van 12, 12, 13, 13 en 16 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting. Een getuige had gezien dat het groepje jongeren met een fles bezig was. Ze sprenkelden vloeistof over onder andere een deur van een school. Niet veel later zag de getuige dat de vloeistof in brand werd gestoken. Reden genoeg om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Meerdere agenten gingen naar De Frisia. Daar constateerden ze dat een deur en kozijn zwart waren geblakerd. De zes jongeren werden aangehouden op verdenking van brandstichting. De zes werden overgebracht naar het politiebureau. In het bijzijn van de ouders werden de jongens als verdachte gehoord. Na het verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Twee auto’s gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een AudiA3 cabrio, kleur lila/violet metallic met kenteken OS-IK308 en een grijze Opel Corsa met kenteken 14-RNN-6. Beide auto’s werden zaterdagavond gestolen. De Audi stond geparkeerd in de Valeriusstraat en de Opel in de Corellisstraat. De eigenaren, twee Duitse vrouwen van 43 en 44 jaar, deden aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging met wapen

JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige automobilist uit Middenmeer aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht bij een eetgelegenheid aan de Sewei een 17-jarige inwoner van Joure en een 18-jarige inwoner van Rottum met een vuurwapen bedreigd. Beide jongens waarschuwden via 1-1-2 de politie en gaven daarbij het kenteken door van de auto van de man. Surveillerende agenten zagen de auto rijden op de A7 in de richting van Drachten. De man nam de afslag richting Gorredijk en stopte daar. De automobilist stapte uit en weigerde vervolgens te voldoen aan de verzoeken van de agenten. Eén van de agenten moest dan ook zijn dienstwapen trekken en tevens werd een politiehond ingezet. De 28-jarige verdachte kon vervolgens worden aangehouden. Zijn auto met daarin een vuurwapen werd voor nader onderzoek in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden voor vernieling

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Peins aangehouden op verdenking van vernieling. De jongen zat samen met vele anderen in een borrelbus die hen naar Berlikum bracht om daar uit te gaan. Tijdens de reis vernielde de 18-jarige een aantal plafondplaten. De chauffeur van de bus waarschuwde de politie. Dankzij diverse getuigen konden agenten de 18-jarige man aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen voor bezit inbrekersgereedschap

TERBAND– De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Zeist van 24 en 32 jaar en een man (leeftijd en woonplaats nog onbekend) aangehouden. Het trio reed in een auto over de A32 en agenten besloten om de bestuurder een stopteken te geven. De twee inwoners van Zeist konden zich legitimeren. De derde persoon echter niet. Hij werd dan ook aangehouden. Ook de twee mannen uit Zeist werden later aangehouden. Agenten vonden namelijk in de auto inbrekersgereedschap, waaronder zaklampen en schroevendraaiers. Het gereedschap werd in beslag genomen. Alle drie de verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De twee inwoners van Zeist mochten al weer snel het politiebureau verlaten. De andere man werd ingesloten. In de loop van zondag zal zijn identiteit worden vastgesteld.

Vervelende stapper aangehouden

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt een 21-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De man was eerder die nacht uit een horecagelegenheid gezet vanwege een vechtpartij. Agenten moesten er aan te pas komen om beide partijen te scheiden. Later die nacht kwamen agenten de Dokkumer wederom tegen. Hij stond nu tegen de gevel van een kerk te plassen. Hiervoor kreeg de 21-jarige een bekeuring. Niet veel later was het wederom de 21-jarige die om aandacht vroeg. Hij was vervelend aanwezig op de Markt en wilde niet vertrekken. Toen hij ook nog eens dreigementen uitte richting de politie was de maat vol. De Dokkumer werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De Koninklijke Marechaussee neemt de zaak over, dit omdat de verdachte militair is.

Politiebiker in botsing met voetgangster

LEEUWARDEN – Een 26-jarige voetgangster uit Leeuwarden is in de nacht van zaterdag op zondag op de Weerd gewond geraakt nadat ze in botsing was gekomen met een politiebiker. Agenten op mountainbikes zagen twee personen op een fiets, waarvan één tijdens het fietsen een fles kapot gooide op straat. Beide agenten wilden de fietsers achterhalen om hen aan te spreken. Tijdens de achtervolging kwam één van de politiebikers in botsing met de 26-jarige vrouw die samen met enkele vrienden midden op straat liep. De vrouw kwam ten val en raakte buiten bewustzijn. Beide politiebikers verleenden direct eerste hulp en waarschuwden een ambulance. Het slachtoffer kwam weer bij en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na behandeling mocht de vrouw weer naar huis. Ze heeft vermoedelijk een lichte hersenschudding overgehouden aan de botsing.

Zes vervelende stappers aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het uitgaansgebied in Drachten zes vervelende stappers aangehouden. Een 17-jarige inwoner van Drachten en twee inwoners van Garyp van 22 en 26 jaar werden aangehouden nadat ze agenten hadden beledigd. Het uitschelden van agenten wordt niet getolereerd en daarom wordt direct tot aanhouding overgegaan. Een 23-jarige inwoner van Garyp werd aangehouden omdat hij ondanks diverse verzoeken niet wilde vertrekken. Later die nacht werd wederom een inwoner van Garyp aangehouden. De 27-jarige man probeerde een aanhouding te voorkomen. Hij belemmerde daarbij de agenten. Reden om hem ook aan te houden. Tenslotte werd nog een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Hij was hinderlijk aanwezig op de Kaden en wilde zich niet legitimeren. Alle zes verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van zondagochtend mochten de zes het bureau weer verlaten.

Inbraak in wijkgebouw

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een wijkgebouw aan de Van Loonstraat. Zondagochtend vroeg kregen agenten een melding van een inbraak in het gebouw. Een hondengeleider van de politie was als eerste ter plaatse. Hij zag nog net twee mannen uit het gebouw komen. Bij zien van de agent sloegen ze direct op de vlucht. Met behulp van een politiehond werd de achtervolging ingezet. De inbrekers klommen over meerdere hekken en wisten zo te ontkomen. In het wijkgebouw stonden twee tassen klaar met daarin geluidsapparatuur. Ook vonden de agenten gereedschap en een mobiele telefoon van één van de inbrekers. Nader onderzoek zal dan ook volgen. Een 58-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag in de gehele provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Hierbij was in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Het CBR gaat beoordelen of deze bestuurders ook in aanmerking komen voor een alcoholslot. Dat betrof (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zondag, 01.45 uur, Franklinstraat in Leeuwarden, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 380 ug/l;
*Zondag, 05.00 uur, Koartwald in Surhuizum, een 25-jarige automobilist uit Gerkesklooster, 705 ug/l. De man was met zijn auto in een tuin van een woning terecht gekomen. De auto en de tuin liepen daarbij veel schade op. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij met zijn mobiele telefoon in de weer was geweest en daarom van de weg was geraakt. De agenten hadden echter het sterke vermoeden dat het gebruik van alcohol de oorzaak van het ongeval was.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan