Fryslan, 15-02-2009 • Politieberichten van zaterdag 14 februari 11:00 uur t/m zondag 15 februari 11.00 uur

A7: eenzijdig ongeval, auto in de sloot
De politie heeft in de vroege zaterdagochtend een eenzijdig ongeval afgehandeld op de A7 ter hoogte van Beetsterzwaag. Door onbekende oorzaak was daar een 24-jarige bestuurster uit Garyp met haar auto uit de bocht gevlogen en in de sloot terechtgekomen. Hierdoor werd de bestuurster uit haar voertuig geslingerd en kwam in de weilanden terecht. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat niet bekend was of er meerdere personen in de auto aanwezig waren, hebben duikers de sloot doorzocht maar niemand aangetroffen.

Leeuwarden: politie houdt bedreigers aan
De politie heeft zaterdagavond op de Groot Schavernek een 30-jarige man uit Leeuwarden en een 44-jarige man uit Ferwert aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die avond had het duo zich schuldig gemaakt aan dreigende taal richting de eigenaar van een uitgaansgelegenheid. Vermoedelijk omdat de eigenaar hun betrapte op het gebruik van drugs in het toilet. De eigenaar alarmeerde direct de politie die ter plaatse kwam en de uitgaansgelegenheid binnen ging om de twee mannen aan te houden. Beide zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oldeholtwolde: forse snelheidsovertreding, rijbewijs in gevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige vrouw uit Salzburg. Op de A32 passeerde de bestuurster een lasercontrole met 172 km/u terwijl 120 km/u is toegestaan. De bestuurster kreeg een stopteken. Hierop werd haar rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: auto in de brand
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag geassisteerd bij een brand in een auto aan de Burgemeester Falkenaweg. Ter plaatse bleek dat de linkervoorzijde van de auto in de brand stond. De brandweer had het vuur snel onder controle. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de mogelijke oorzaak van de autobrand.

Leeuwarden: door burgernetactie doorrijder na ongeval aangehouden
Zaterdag 14 februari hebben 2152 deelnemers aan Burgernet met de politie gezocht naar een voertuig met een bestuurder die was doorgereden na een ongeval op de Kruisstraat. Door een prima samenwerking tussen burgers en politie kon een 54-jarige bestuurder uit Leeuwarden na een succesvolle Burgernetactie door agenten worden aangehouden.

Omstreeks 15.15 uur was de verdachte op de Kruisstraat betrokken bij een aanrijding met meerdere auto’s. Na het ongeval was de bestuurder direct doorgereden. De politie ging ter plaatse om de aangiftes op te nemen. Op aanwijzingen van de betrokkenen kon de politie het kenteken van de doorrijder noteren. De agenten traceerden de eigenaar van de bewuste auto. Na onderzoek bleek dat deze de auto had uitgeleend aan de 54-jarige verdachte. De meldkamer zette een burgernetactie op waarbij 2152 deelnemers uitkeken naar het voertuig. Via burgernet kwam de reactie binnen dat het voertuig was geparkeerd op de Berkenstraat. Ter plaatse stelden de agenten een buurtonderzoek in om te achterhalen waar de bestuurder zich bevond. Toen de agenten bij de personenauto stonden om deze te laten afslepen kwam de verdachte uit een woning naar buiten. Het bleek te gaan om de doorrijder. De Leeuwarder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Harlingen: diefstal van navigatieapparatuur uit auto, getuigenoproep
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van navigatieapparatuur uit een auto, zaterdagmiddag tussen 12.15 en 13.00 uur gepleegd op de Westerzeedijk. Een 36-jarige man uit Tzum had op de parkeerplaats voor de Waddenhal zijn grijze Ford Transit bestelauto geparkeerd. Omstreeks 13.00 uur kreeg hij de waarschuwing dat het linker portierraam van zijn bestelauto was vernield. Uit zijn auto was de navigatieapparatuur weggenomen. Uit het onderzoek ter plaatse bleek dat een vrouw had gezien dat er naast de bestelauto een andere auto had gestaan met twee personen erin. Het is bij de politie niet bekend wie deze vrouw is en komt graag in contact met haar. Bent u deze getuige, of heeft u misschien iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer: 0900-8844.

Harlingen: eenzijdig ongeval, man valt met fiets
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Kimswerderweg. Een 48-jarige man uit Harlingen was, door onbekende oorzaak, ten val gekomen met zijn fiets. Omstanders hadden zich over de man ontfermd totdat het ambulancepersoneel ter plaatse kwam. Met letsel aan zijn hoofd is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Dokkum: vechtpartij, zes aanhoudingen
De politie heeft zaterdagavond een 28-jarige man uit Kollummerzwaag, een 20-jarige vrouw uit Veenwouden en uit Oudwoude een 27-jarige man, een 52-jarige man, een 51-jarige vrouw en een 22-jarige man aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. In een uitgaansgelegenheid aan de Hogedijken had eerder die avond een man overgegeven en zitten slapen aan de bar. Door een 45-jarige medewerker uit Dokkum was de man naar buiten gebracht. Enkele minuten daarna kwam de groep van zes verdachten via de nooddeur binnen. De verdachten sprongen daarbij bovenop de medewerker en werd hij geslagen. Met behulp van collega’s weten ze de groep van het slachtoffer af te halen en naar buiten te werken waarna de groep vertrok. Nadat de politie werd gealarmeerd werd de auto gesignaleerd in de buurt van Oudwoude waar alle inzittenden van het voertuig zijn aangehouden. Alle verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Harlingen: politie houdt na achtervolging vermoedelijke dief aan.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Menaldum aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 04.10 uur surveilleerden agenten over het parkeerterrein aan de Westerzeedijk. Opvallend was dat alle autoruiten bevroren waren en dat van de ruiten van diverse auto’s een klein stukje ijs was afgekrabd. Het wekte de indruk dat iemand dat had gedaan om naar binnen te kijken. Omdat op deze locatie vaker auto-inbraken voorkomen maakten de agenten een zoekslag over het terrein. Bij de zoekslag zagen de agenten dat er een persoon iets in de bosjes weg gooide en wegrende. De achtervolging werd ingezet. Tijdens de achtervolging hoorden de agenten een plons en zagen dat de persoon de sloot was ingesprongen en zijn weg was vervolgd in de richting van de sportvelden. De agenten namen dezelfde route en konden de 22-jarige man uiteindelijk aanhouden. Bij de fouillering van de verdachte trof men een frontje van een autoradio aan. Na onderzoek bleek dit te behoren bij een auto waarvan de passagiersruit was ingeslagen en de autoradio was weggenomen. De autoradio werd in de bosjes aangetroffen. De man is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in acht processen-verbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In twee gevallen werd er onder invloed gereden tijdens het rijden zonder rijbewijs.
Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]19.10 uur; Groningerstraatweg in Leeuwarden, 23-jarige bestuurder uit Leeuwarden, 310 ug/l, bestuurder was betrokken bij een eenzijdig ongeval. Bestuurder reed zonder rijbewijs in een onverzekerde auto en was in plaats van rechts af te rijden, rechtdoor gereden met als gevolg dat hij tegen een lantaarnpaal en hek botste. Verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse.[/li][/ul]
[ul][li]01.34 uur; Wildzang in Drachten, 23-jarige bestuurder van bromfietser, 715 ug/l, beginnend bestuurder[/li][/ul]
[ul][li]02.54 uur; Boppelannen in Twijzel, 20-jarige bestuurder uit Twijzel, 800 ug/l, politie kreeg de melding dat bestuurder gevaarlijk en met een hoop lawaai zou rond rijden. Ter plaatse bleek dat het kenteken van het voertuig geschorst was. Ook was de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs. Hij kreeg proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs, rijden onder invloed en rijden tijdens schorsing kenteken[/li][/ul]
[ul][li]03.50 uur; Oostersingel in Dokkum, 19-jarige bestuurder uit Dokkum, 685 ug/l, beginnend bestuurder[/li][/ul]
[ul][li]04.40 uur; Hoofdweg in Damwoude, 21-jarige bromfietser uit Dokkum, 495 ug/l, beginnend bestuurder[/li][/ul]

112Fryslan

})