Politieberichten van zondag 15 augustus.

Winkeldieven betrapt
BOLSWARD – De politie heeft zaterdagmiddag een 15-jarige jongen uit Kreileroord en een 27-jarige man, uit diezelfde plaats, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Personeel van een winkel aan De Marne had de twee in de kraag gevat nadat was gezien dat zij zich verdacht ophielden nabij de nooduitgang van de winkel. Het personeel ging polshoogte nemen waarna deze bij het aanspreken er direct van door gingen. De achtervolging werd ingezet waarna beide mannen als snel konden worden aangehouden. De politie werd gealarmeerd en het duo werd overgedragen. De gestolen goederen betroffen gereedschap en keukenapparatuur. Op het politiebureau werden de verdachten voor nader onderzoek ingesloten. Een 26-jarige man uit Franeker heeft namens de winkel aangifte gedaan.

Aanhouding na bedreiging
DONKERBROEK – De politie heeft zaterdagmiddag een 43-jarige man uit Haulerwijk aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die dag was de auto van de verdachte in opdracht van een deurwaarder inbeslaggenomen. De man dacht dat zijn auto bij een bedrijf aan de Bovenweg zou zijn gestald en kwam verhaal halen. Daarbij ging hij door het lint en volgde een worsteling met een 40-jarige medewerker. De medewerker werd geslagen en bedreigd met een mes. Ondertussen werd de politie via 1-1-2 gealarmeerd. Bij aankomst van de politie was het de medewerker gelukt om de 43-jarige te bedaren. De man werd vervolgens aangehouden en er volgde een fouillering. Daarbij werd het mes aangetroffen en inbeslaggenomen. Plotseling verzette de man zich tijdens de fouillering en er volgde een worsteling waarbij de agenten met de verdachte tegen een wand met een ruit werden gedrukt. Een van de agenten ging met zijn arm door het ruit heen met als gevolg een paar snijwonden. Uiteindelijk lukte het om de man onder controle te krijgen en over te brengen naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De gewonde agent werd door ambulancepersoneel aan zijn snijwonden behandeld. De 40-jarige medewerker uit Donkerbroek heeft aangifte gedaan.

Eenzijdig ongeval met dodelijke afloop
N381 – De politie onderzoekt een eenzijdig verkeersongeval dat zaterdagmiddag rond 17.00 uur plaatsvond op de Opperhaudmare (N381). Daarbij kwam een 28-jarige man uit Haulerwijk om het leven. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en startten de reanimatie. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. De motorrijder werd vervolgens in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het UMCG. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden. De Opperhaudmare werd vanwege de landing van de helikopter en voor het onderzoek door bureau Verkeers Ongevals Analayse afgesloten. Rond 19.30 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Portier bedreigd
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 01.00 uur kwam de melding dat er een opstootje plaatsvond voor een uitgaansgelegenheid op de Kruizebroederstraat. Ter plaats hield een 43-jarige portier uit Sneek de verdachte onder controle. Daarbij verklaarde hij dat hij door hem was mishandeld en bedreigd. Er volgde een aanhouding en voor nader onderzoek is de man uit Sneek op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten.

Vanaf een balkon belediging in de richting van agenten
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Hurdegaryp aangehouden op verdenking van belediging. Rond 02.15 uur deelden agenten een bekeuring uit op de Peperstraat. Tijdens het gesprek werd vanaf een balkon geschreeuwd in de richting van de agenten. Tot twee maal toe was er sprake van beledigende opmerkingen. De agenten belden bij betreffende woning aan en troffen daar een groep mensen aan. Binnen werd door verschillende mensen de 21-jarige aangewezen als degene die de belediging had geuit. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Met glas gegooid
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat had een woordenwisseling plaatsgevonden tussen de verdachte en een 32-jarige man uit Amsterdam en een 23-jarige man uit Badhoevedorp. Daarbij was met een glas gegooid in de richting van de twee mannen. Nadat de verdachte door portiers de horecagelegenheid was uitgezet hield de politie hem aan waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Voor nader onderzoek is hij ingesloten. De 32-jarige man en de 23-jarige hebben aangifte gedaan.

Opstootje
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Op het Breedpad troffen de agenten een 28-jarige man uit Heerenveen die verklaarde te zijn geslagen. De 22-jarige verdachte was in de buurt en werd door de agenten aangesproken. Het slachtoffer wilde aangifte doen waarna de 22-jarige werd aangehouden en op het politiebureau voor nader onderzoek werd ingesloten. Na verhoor werd de man zondagochtend heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Leeuwarden op verdenking van bedreiging. Rond 03.45 uur kreeg de politie de melding dat een portier van een horecagelegenheid in de Oude Doelesteeg was bedreigd. De verdachte kon op basis van het signalement even later door agenten worden aangehouden. De 39-jarige portier uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Brievenbus uit de grond getrokken
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige man uit Drachtstercompagnie aangehouden op verdenking van vernieling. Door getuigen was gezien dat een groepje personen zich op de Stationsweg vervelend gedroeg. Daarbij werd een brievenbus uit de grond getrokken. Er werd een signalement doorgegeven waarna politieagenten ter plaatse gingen en op de Wildzang de 27-jarige staande hielden. Hij voldeed aan het signalement en werd aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Rond 03.12 uur kwam de melding dat in een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwestad over en weer geslagen zou zijn. Ter plaatse bleek dat de 21-jarige vrouw met een 18-jarige stadsgenote ruzie had gehad. Daarbij zou met een glas gegooid zijn. De 18-jarige deed aangifte en op basis van het signalement werd de 21-jarige vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd zij voor nader onderzoek ingesloten.

Twee vechtpartijen
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee vechtpartijtjes voor een horecagelegenheid op de Midstraat afgehandeld. Rond 04.30 uur werd er tussen diverse personen over en weer geduwd. Daarbij viel een 20-jarige man uit Joure en kreeg vervolgens een trap. Op aanwijzing van de getuigen werden op de Midstraat (ter hoogte van de Driessenstraat) een 23-jarige man uit Groningen en een 27-jarige man uit Joure aangetroffen die mogelijk iets met de mishandeling te maken hadden. Bij het zien van de politie zetten beide het op een sprinten maar werden ingehaald. Zij werden herkend door een getuige waarop een aanhouding volgde. Op het politiebureau bleek de 27-jarige niets met de zaak te maken te hebben en werd als getuige gehoord. De Groninger werd voor nader onderzoek ingesloten. De tweede vechtpartij vond op dezelfde plaats en rond hetzelfde tijdstip plaats. Daarbij was een 19-jarige man uit Joure geschopt. De politie werd gealarmeerd. Op basis van het signalement kon een 24-jarige man uit Joure worden aangehouden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De 24-jarige werd na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Drie bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]01.55 uur, Markt in Dokkum, 20-jarige man uit Metslawier, 345 ug/l, de beginnend bestuurder man reed op een scooter waarna zijn AM-rijbewijs werd ingevorderd, rijverbod van 4 uren.
04.10 uur, Langedyk in Hardegaryp, 19-jarige man uit Burgum, 785 ug/l, de beginnend bestuurder reed op een snorfiets waarna zijn AM-rijbewijs werd ingevorderd, rijverbod van 11 uren.
05.50 uur, Galamadammen in Koudum, 44-jarige man uit Workum, 810 ug/l, rijverbod van 10 uren.[/bullets]

Vernieler van en auto
BURGUM – De politie heeft zondagochtend een 45-jarige man uit Ureterp aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Omstreeks 06.20 uur had een getuige gezien dat een man, vermoedelijk onder invloed van alcohol, een ruitenwisser van een auto had vernield en daarna was weggefietst. De getuige gaf een signalement door. Agenten gingen ter plaatse om de persoon te zoeken. Bij het gemeentehuis troffen zij een persoon aan die stond te plassen in de bosjes. De man voldeed aan het signalement waarop een aanhouding volgde De 45-jarige is voor nader onderzoek ingesloten. Voor wildplassen en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs kreeg de man een bekeuring. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Wielrenner ten val
BRANTGUM – De politie heeft zondagochtend een verkeersongeval op de Ids Wiersmastrjitte afgehandeld. Een 62-jarige fietser uit Gytsjerk passeerde een 27-jarige vrouw voetgangster uit Brantgum. De vrouw liep daar met haar aangelijnde hond. Op het moment van passeren kwam het hondje voor de wielen van de fietser terecht die vervolgens met zijn racefiets ten val kwam. Met schaafwonden en letsel aan zijn schouder is de 62-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De hond heeft geen letsel opgelopen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan