Zondag 15 april

Politieberichten van zondag 15 april

Drie gewonden bij aanrijding

FERWERD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Ljouwerterdyk zaterdagmorgen waarbij drie personen gewond raakte. Een 72-jarige automobilist uit Holwerd reed vanuit de richting Ferwerd en raakte om onduidelijke reden op de linkerweghelft terecht. Op dat moment kwam vanuit tegengestelde richting een auto met een 49-jarige man uit Holwerd en een 43-jarige vrouw uit Leeuwarden en een aanrijding was het gevolg. Beide voertuigen kwamen door de botsing in de sloot terecht. De 72-jarige man raakte bekneld en moest uit zijn auto gehaald worden. De twee andere slachtoffers konden op eigen kracht uit de auto komen. Alle drie werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. De weg werd vanwege het ongeval enige tijd geheel afgezet.

Onderzoek naar brandstichting

TZUMMARUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brandstichting die zondagmorgen rond 5.00 uur plaatsvond. Een getuige reed in de Skoalstrjitte en zag een felle brand in een container die bijna oversloeg naar een boom die naast een huis stond. Hij alarmeerde onmiddellijk de brandweer die het vuur doofde. Een andere getuige gaf aan rond 5.00 uur drie mannen van rond de 20 jaar bij de container rond te hebben zien hangen. Een van de mannen had een jerrycan bij zich en goot deze leeg in de container waarna de inhoud in brand gestoken werd. Daarna liepen de mannen in de richting van Minnertsga weg.

Jongen aangehouden voor vernieling kleding

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een bar aan de Noordkade een 17-jarige jongen uit Jubbega aangehouden op verdenking van vernieling van kleding van een portier. Volgens getuigen zocht de verdachte steeds ruzie en op een gegeven moment begon hij te slaan en te schoppen. Toen de portiers hem wilde kalmeren scheurde de broek van een van de portiers. Hij deed hiervan aangifte en de jongen werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Bij zijn insluiting weigerde de jongen nog steeds mee te werken.

Jongen aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten zagen op de Noordkade een 25-jarige man uit Drachten met een bebloed gezicht uit een bar komen. De man gaf aan bij een ruzie door de verdachte geslagen te zijn. Hij deed hiervan aangifte waarna de 17-jarige aangehouden werd. Het slachtoffer ging naar de eerste hulp waar hij twaalf hechtingen kreeg. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De reden voor de ruzie is niet bekend.

Straatrover aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond op de Hooizolder een 25-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van straatroof. Rond 17.30 uur werd in een steeg aan de Markt een tas uit de handen van een 42-jarige vrouw uit Leek gerukt door een haar achterop komende fietser. In de tas zat de dagopbrengst van de winkel waar de vrouw werkt. Tijdens de zoekslag die daarop door getuigen en politie volgde werd de dader niet meer aangetroffen. Niet veel later zagen agenten op de Hooizolder een bromfiets staan waarvan de bijrijder voldeed aan het door de vrouw opgegeven signalement. In zijn tas zat een hoeveelheid geld die overeenkwam met het gestolen bedrag. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd. De vrouw deed aangifte.

Man aangehouden na vernieling ruiten

ROTTEVALLE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Rottevalle aangehouden op verdenking van vernieling. De man was na een ruzie met een man (gegevens onbekend) in een kroeg in Rottevalle, naar de woning van de man gegaan. Daar gooide hij een baksteen door de ruit van de woning en door de achterruit van zijn auto. De vriendin van de benadeelde man werd hier wakker van en zag de verdachte weglopen. Ze alarmeerde de politie die de verdachte thuis aanhield. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten. De reden van de ruzie is niet bekend. De man moet nog aangifte doen.

Man aangehouden voor vernielingen

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een dancing aan de Rijksstraatweg een 22-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. De eigenaar had gezien dat de man een aantal keer tegen de camera in de wc aansloeg. Hij werd door beveiliging gevraagd het pand te verlaten maar dit weigerde de man. De politie werd gealarmeerd die de man aanhield en voor onderzoek overbracht naar het bureau. De eigenaar deed aangifte.

Winkeldiefstallen

Zaterdag zijn in de provincie meerder personen aangehouden voor winkeldiefstal. Alle verdachten werden overgebracht naar het bureau en mochten na verhoor met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

·Sneek, zaterdag 15.45 uur, kledingwinkel aan de Oostdijk, 14-jarig meisje uit Sneek nam bril mee zonder te betalen;

·Hurdegaryp, zaterdag 17.00 uur, tuincentrum aan de Slachtedijk, 70-jarige man uit Hurdegaryp nam doos kattebakkorrels mee zonder te betalen;

.Leeuwarden, zaterdag 17.00 uur, warenhuis Nieuwstad, 52-jarige vrouw uit Leeuwarden nam tas weg zonder te betalen.

Inbraken

In de nacht van zaterdag op zondag werden in de provincie meerder inbraken gepleegd:

·Zaterdagavond in een woning aan ’t Leger in Drachten, uit de woning werden onder andere sieraden, geld en een laptop weggenomen, de 47-jarige bewoonster deed aangifte.

·Zaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur in een woning aan de Zuiderdwarsvaart, daders kwamen de woning binnen terwijl bewoners thuis waren en namen sieraden weg, de 74-jarige bewoonster deed aangifte;

·Zaterdag tussen 20.00 en 23.15 uur in een woning aan de Zomerweg, daders forceerden een raam waarna onder andere laptops, een spelcomputer en een fotocamera weggenomen werd, de 44-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft ook dit weekend weer gecontroleerd op het rijden onder invloed. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

·Zaterdag 17.40 uur, Reitsmaweg te Hurdegaryp, 63-jarige automobilist uit Hurdegaryp, 1100 ug/l, rijverbod van 14 uur. De man was eerst achteruit tegen een stapel stenen aangereden en daarna vooruit tegen een geparkeerde auto;

.Zaterdag 23.20 uur, Wiesleatstrjitte te Heeg, 29-jarige motorrijder uit Heeg, 915 ug/l, rijverbod van 11 uur, motorrijder was uit de bocht gevlogen en in de sloot beland. De man was niet in het bezit van een geldig rijbewijs en de motor was niet verzekerd.

.Zondag 04.50 uur, Peperstraat te Leeuwarden, 25-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 690 ug/l, rijverbod 7 uur. De man werd een uur later weer staande gehouden toen hij op de Voorstreek op zijn bromfiets reed. Toen blies hij 590 ug/l en kreeg hij weer een rijverbod van 6 uur;

·Zondag 04.20 uur, Peperstraat te Leeuwarden, 25-jarige automobilist uit Leeuwarden, 690 ug/l, rijverbod van 8 uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan