Politieberichten van zondag 14 november.

Agressieve jongen
DRACHTEN – De politie heeft een 13-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor mishandeling. Zaterdag rond 13.00 uur stak de verdachte, die op een fiets reed, op de Lauwers vlak voor een auto de rotonde over. De bestuurder van de auto kon de jongen nog maar net ontwijken. Op het moment dat de jongen door de automobilist aangesproken werd op zijn gedrag, werd hij wild en agressief en sloeg via het geopende portierraam de passagier in de auto. De jongen is aangehouden door de automobilist en overgedragen aan de ter plaatse gekomen agenten.

Massale vechtpartij
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond op het Borndiep drie inwoners van Sneek, respectievelijk 61, 36 en 28 jaar oud aangehouden op verdenking van mishandeling en openlijke geweldpleging. Rond 23.00 uur werd er via 1-1-2 bij de politie een melding ontvangen dat er een massale vechtpartij gaande was in een horecagelegenheid aan de Singel. Ter plaatse gekomen agenten hoorden van getuigen dat een aantal bezoekers ruzie hadden gekregen en dat er een vechtpartij was ontstaan. Tijdens de vechtpartij was er met glaswerk en barkrukken gegooid. De veroorzakers van de ruzie zijn door de agenten uit het café gezet en omdat in eerste instantie niemand aangifte wilde doen, weggestuurd.

Kort nadat deze mannen weg waren gegaan meldde een 49-jarige inwoner van Sneek aan agenten dat hij dat hij toch aangifte wilde doen van mishandeling. Nadat de rust in het café terug was gekeerd werd een weer melding ontvangen dat de veroorzakers van de café ruzie onderweg waren naar een woning op het Borndiep om daar de boel te ‘verbouwen’. De agenten troffen de Snekers bij de woning aan en hier zijn ze aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Duivesteinstraat. De bewoners waren tussen 12.00 uur en middernacht niet thuis en toen is er ingebroken. Door het slot van een toegangsdeur te forceren zijn de dieven binnen gekomen en is gehele woning doorzocht. Als buit zijn een televisie, geld en waarde papieren meegenomen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Vernieling ruit
SNEEK – De politie heeft zondag rond 02.30 uur een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Een getuige zag dat de verdachte een ruit vernielde van een pand in de Muntstraat en waarschuwde de politie. Agenten konden de verdachte aanhouden en voor nader onderzoek werd hij overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
SNEEK – De politie heeft zondag rond 02.30 uur een 24-jarige inwoner van Joure aangehouden voor mishandeling. Het personeel van een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat meldde aan de politie dat er een mishandeling plaats had gevonden waarbij iemand geslagen was. Op aanwijzing van het slachtoffer, een18-jarige inwoner van Sneek, konden agenten de verdachten aanhouden en overbrengen naar het politie bureau.

Man gooit bier fles naar politie
GORREDIJK – De politie heeft zondag rond 02.30 uur een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor vernieling, mishandeling en verzet bij aanhouding. Een bewoner van de Mouterij meldde bij de politie dat een man het hek van zijn balustrade kapot had geschopt. De dader was een bezoeker van een feestje wat verderop in de straat gehouden werd. Aan de hand van het opgegeven signalement troffen de agent de man op het feestje aan. Nadat hij aangehouden was werd de verdachte agressief en gooide een fles bier die hij in zijn hand had vlak langs de agenten naar buiten. Tijdens de worsteling die er instond is er peperspray gebruik om de man onder controle te krijgen. Een andere bezoeker van het feestje, een 25-jarige inwoner van Gorredijk, probeerde de verdachte te ontzetten en sloeg één van de agenten tegen zijn gezicht waardoor deze gewond raakte. Ook deze 25-jarige is aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Diefstal verkeersborden
BALK – De politie heeft zondag rond 02.30 uur twee 18-jarige inwoners van Dirksland, een 15-jarige en een 19 jarige inwoner van Melissant aangehouden op verdenking van diefstal van een verkeersbord en het bezit van verdovende middelen. Een getuige zag dat de verdachten een verkeersbord losschroefden en in hun auto meenamen. Surveillerende agenten troffen op de Eigen Haard de auto met inzittende aan. In de kofferbak van de auto lag een bord ‘Balk, gemeente Gaasterlân-Sleat. Ook troffen de agenten in de auto soft- en harddrugs aan. Het bord en de drugs zijn inbeslaggenomen en de vier verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
SNEEK – De politie heeft zondag rond 03.30 uur een 16-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor mishandeling. Tijdens een ruzie in een horecagelegenheid in de Kruizebroederstraat werd het slachtoffer met een glas op het hoofd geslagen. De 16-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Brand in woning
HAULERWIJK – De politie heeft zondag geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een woning aan de Koudenburgweg. Rond 04.00 uur werd een melding ontvangen dat er brand was ontstaan. Bij het ter plaatse komen van de hulpdienst was de brand al gedoofd. Eén van de bewoners was thuisgekomen en had een pan op het vuur gezet om een snack te bakken. Vervolgens was hij in slaap gevallen. Door oververhitting was een grote rookontwikkeling ontstaan. De inmiddels wakker geworden bewoner had de brandweer gebeld. In de woning is roetschade ontstaan.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Dahliastraat. Tussen zaterdag 20.30 uur en zondag 04.00 uur werd hier ingebroken. De inbreker(s) zijn via een bovenlicht naar binnengeklommen en hebben een computer, televisie en andere elektronica meegenomen. De 27-jarige eigenaar deed aangifte.

Beroving
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een tas. Zondag rond 03.30 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat er op de Insulindestraat een vrouw van haar tas beroofd was. Een 50-jarig inwoonster van Leeuwarden werd, toen zij daar fietste, ingehaald door een man op een rode fiets. Deze dwong haar tot stoppen en onder bedreiging van geweld moest ze haar tas aan hem afgeven. Toen het slachtoffer de tas had afgegeven sloeg de man haar enkele keren in het gezicht en reed weg. De vrouw raakte hierdoor gewond.

Signalement dader:
[bullets]Blanke man
Leeftijd tussen de 20 – 25 jaar
Droeg een ronde bril
De capuchon aan zijn jas zat vast met touwtjes
Reed op een rode fiets[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van deze overval of die informatie hebben over de beroving of de dader. De politie is te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via 0800 – 7000.

Mannen aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft zondag rond 05.30 uur een 27-jarige en een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor mishandeling en openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen dat er op de Noordkade een ruzie was ontstaan en dat er iemand op de grond werd gegooid. Terwijl de persoon op de grond lag kreeg deze nog een trap. Ook zagen de agenten dat een ander slachtoffer een koopstoot kreeg. Bij het zien van de politie gingen de Drachtsters er vandoor. Hun poging om te ontsnappen mislukte want zij werden op de Nachtegaalstraat ingehaald en aangehouden door politie-bikers. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Aantreffen hennepkwekerij
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een hennepkwekerij aan de Castorweg. Zaterdag rond 11.30 uur werd een melding ontvangen dat er ingebroken zou zijn in een bedrijfspand. Surveillerende agenten zagen dat er van het pand een raam kapot was geslagen was en dat er geprobeerd was een deur op te breken. In het voorste deel van het pand werd delen van hennepplanten en potgrond aangetroffen. In een ander gedeelte van het pand werd een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De planten (ca 300) waren voor een groot deel verdwenen en zichtbaar met grote haast geoogst. De stroom werd illegaal afgetapt en is door het energie bedrijf afgesloten. De restanten van de kwekerij zijn in beslag genomen en afgevoerd. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de exploitanten van de hennepkwekerij.

Winkel dief slaat caissière
DRACHTEN – De politie heeft zaterdag rond 11.00 uur een 59-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De Drachtster werd door het personeel van de winkel aan de Stationsstraat betrapt toen hij een diefstal pleegde. De man werd kwaad en sloeg de medewerkster die achter de kassa zat. De 59-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Frittemastate. Met de Bulgaarse methode was op zaterdagavond (tijdstip onbekend)het slot van de voordeur geforceerd en was men naar binnengegaan. De woning was doorzocht de inbreker(s) hadden computer apparatuur, een GSM telefoon en een navigatieapparaat gestolen. Een 41-jarige bewoner deed aangifte.

Rijden onder invloed
FERWERT – De politie heeft zaterdag rond 20.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Hegebeintummerweg. Een automobilist, een 22-jarige inwoner van Ferwert, was hier met zijn auto in een greppel gereden. Aangezien het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol zijn voertuig bestuurd had, is hij overgebracht naar het politie bureau. Hier blies hij 765 ug/l. De verdachte bleek ook niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

112Fryslan