Fryslân, 14-12-2008 • Politieberichten van zaterdag 13 december 11.00 uur t/m zondag 14 december 11.00 uur.

Harlingen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de G.M.Brederodestraat. Het is nog onduidelijk hoe men in de nacht van vrijdag op zaterdag binnen is gekomen. Uit de woning werden onder andere een telefoon, een jas en een geldbedrag weggenomen. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt gewapende overval
De politie onderzoekt een gewapende overval op juwelier aan de Nieuwestad. Zaterdagmiddag kwamen twee nog onbekende gemaskerde mannen de winkel binnen. Eén van de personeelsleden werd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bedreigd. Het personeelslid moest de kassa openen. Dit lukte echter niet, waarop één van de overvallers een vitrine met een hamer insloeg. De overvallers verlieten vervolgens snel de winkel en vluchten in de richting van de Harmonie. Het is onbekend of er iets is weggenomen. Direct na de overval startte de politie een uitgebreid onderzoek op. Diverse politie eenheden gingen opzoek naar de overvallers. Ook werd Burgernet in gezet. Samen met de politie keken 329 deelnemers aan Burgernet uit naar de daders van de overval. De twee werden echter niet meer aangetroffen.

Noardburgum: twee gewonden na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Zomerweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietsster uit Augustinusga en een 51-jarige fietsster uit Burgum gewond raakte. De twee kwamen met elkaar op een fietspad in botsing, waarna ze vielen. De twee slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Workum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Raardaburren. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. De gehele woning werd doorzocht, waarbij ook de kasten werden leeg gehaald. Er werd een portemonnee weggenomen, maar het was onduidelijk wat er nog meer was weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jornsmastate. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere drie computers, een externe harddisk en een digitale fotocamera weggenomen. De 67-jarige bewoonster deed aangifte.

Dokkum: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in Dokkum een 19-jarige inwoner van die stad aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man een ruit van horecagelegenheid aan de Markt had vernield. De politie werd gewaarschuwd en na enig speurwerk kon de verdachte in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijden zonder geldig rijbewijs
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het terrein van een school aan de Rengerslaan een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 18-jarige vrouw uit Drachten mocht van de eigenaar van de auto een klein stukje rijden op het parkeerterrein van de school. De vrouw was niet in het bezit van een rijbewijs en had nog geen enkele rijervaring. De 18-jarige verloor al snel de controle over het voertuig. Ze reed drie paaltjes en een lantaarnpaal omver. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de muur van de school. De auto liep grote schade op. De vrouw kreeg proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en de eigenaar van de auto een proces-verbaal voor het laten rijden zonder rijbewijs.

Dokkum: politie houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt een 21-jarige inwoner van de gemeente Dongeradeel aangehouden. De man gedroeg zich op straat nogal vervelend en provocerend. De man weigerde, ondanks diverse verzoeken van de agenten, om te vertrekken. Hij bleef door gaan met uitdagen en werd uiteindelijk aangehouden. De 21-jarige verzette zich hevig bij zijn aanhouding en probeerde de agenten te schoppen. Na enige moeite kon de verdachte geboeid worden overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt automobilist en passagier aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Eibertsbek een 19-jarige automobilist uit Drachten en zijn 20-jarige passagier uit Drachten aangehouden. Surveillerende agenten zagen de auto met daarin de twee over de Noordkade rijden. Via de Nagelstraat reed de bestuurder naar het Eibertsbek en stopte daar. De motor en de verlichtingen werden vervolgens uit gedaan. De agenten zagen een man door de auto bewegen. Toen ze waren uitgestapt bleek dat de bestuurder op de achterbank was gaan liggen. De Drachtster verklaarde tegenover de agenten dat hij even wilde gaan slapen. Tijdens het gesprek zagen ze een honkbalknuppel, een ijzeren staaf en enkele lege drugszakjes liggen. Omdat de bestuurder nogal rook naar alcohol werd hem gevraagd om mee te werken aan een blaastest. De man probeerde drie keer te blazen, maar het was duidelijk dat hij de test saboteerde. Hierop werd hij aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het bezitten van wapens. Met de nodige moeite kon de 19-jarige in de politieauto worden gezet. De agenten onderzochten vervolgens de auto. Onder de mat voor de bijrijderstoel vonden ze een gasdrukwapen. Hierop werd ook de 20-jarige passagier aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De wapens zijn in beslag genomen.

Berlikum: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag net buiten een horecagelegenheid aan de Hofsleane een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in de horecagelegenheid een meisje lastiggevallen en vervolgens een jongen een behoorlijke trap verkocht. Het beveiligingspersoneel verwijderde de Leeuwarder uit de zaak en droeg hem over aan de politie. De 18-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag dankzij een getuige twee inwoners van Anjum van 18 en 19 jaar kunnen aanhouden op verdenking van vernieling. De getuige had gezien dat de twee een spiegel van een geparkeerde bestelauto op de Markt vernielden. De getuige waarschuwde via 1-1-2 de politie en besloot om het duo te volgen. Op aanwijzing van de getuige konden de twee op de Aalsumerpoort worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor bezit GHB
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hoofdstraat West een 36-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van het bezit van de partydrug GHB. De agenten kregen een melding dat er een man onwel was geworden door het gebruik van GHB. Eenmaal ter plaatse zagen ze dat het slachtoffer (leeftijd en woonplaats onbekend) op de brancard lag. Hij werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Enkele omstanders spraken de agenten aan en vertelden dat de 36-jarige man een vriend van het slachtoffer was. Ook hij moest volgens de omstanders in het bezit zijn van GHB. De man werd vervolgens aangesproken door de agenten. Hij bleek een twee kleine flesjes met GHB bij zich te hebben. De 36-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarde de man dat hij thuis nog meer GHB had. De agenten gingen samen met hem zijn woning. Op aanwijzing van de 36-jarige vonden de agenten in de koelkast een frisdrankfles, voor de helft gevuld met GHB. De fles werd in beslag genomen. De verdachte ging vervolgens weer met de agenten mee naar het bureau en werd daar voor nader onderzoek ingesloten.

Dronrijp: achtervolging na poging inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een poging tot inbraak in een bedrijf aan De Alde Mar. In de nacht van zaterdag op zondag zag een getuige enkele personen om het betreffende bedrijfspand lopen. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. In het bedrijf was nog een medewerker aanwezig. Hij zag twee mannen snel wegrennen en vervolgens in een auto stappen. De twee mannen hadden even daarvoor een ruit geforceerd om zo binnen te kunnen komen. De medewerker waarschuwde eveneens de politie via 1-1-2 en gaf daarbij ook het kenteken van de vluchtauto door. Net voor Dronrijp zagen de agenten de vluchtauto rijden. De auto reed via een aantal straten in Dronrijp richting de snelweg naar Harlingen. Op de rotonde zagen de agenten dat de auto linksaf sloeg richting Menaldum. Hierbij werd een andere politieauto aangereden door de vluchtende inbrekers. Hierna reed de auto via de parallelweg binnendoor richting Peins. Bij de kruising van Peins met Zweins werd de weg geblokkeerd door een politieauto. De inbrekers konden ontkomen door met de auto door de berm te rijden. Ondanks een zoektocht werd de auto niet meer aangetroffen.

Bolsward: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel op het Industriepark. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen via een gat in het dak. Na de melding van de inbraak waren de eerste agenten binnen een minuut ter plaatse. Direct werd het pand afgezet. Vervolgens kwam er een hondengeleider met zijn politiehond ter plaatse. Aan de achterzijde van het pand bleken de inbrekers een hek te hebben geforceerd om zo bij de winkel te kunnen komen. Ondanks de zoektocht met behulp van een politiehond werden de inbrekers niet meer aangetroffen. Zoals het nu lijkt is er niets uit de winkel weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Bolsward deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Lombartsteeg een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De 24-jarige bemoeide zich op het Ruiterskwartier zonder enige aanleiding in gesprek tussen een aantal jongeren. Uit het niets gaf de Leeuwarder een 19-jarige inwoner van Lekkum een kopstoot. Ook een aantal omstanders probeerde hij te slaan. Surveillerende agenten zagen dit waarop de jongeren werden aangesproken. Het 19-jarige slachtoffer deed aangifte, waarna de verdachte in de Oude Lombartsteeg werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Noardburgum: jongen gewond na mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige inwoner van Hurdegaryp. De jongen werd in de nacht van zaterdag op zondag volgens eigen zeggen op de Rijksstraatweg aangevallen door nog vijf onbekende mannen. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan zijn gezicht. Tevens werd zijn fiets in een sloot gegooid. De 17-jarige werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De agenten haalden de fiets van de jongen uit de sloot en ging vervolgens op zoek naar de daders van deze mishandeling. Er werd echter niemand meer aangetroffen. De jongen gaat maandag aangifte doen.

Heerenveen: brand in woning
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer van Heerenveen geassisteerd bij een brand in een woning aan de Van Dekemalaan. Door nog onbekende oorzaak had de elektrische deken vlam gevat en vervolgens de matras. De 73-jarige bewoner wist de brandende matras nog op de overloop te krijgen, maar het blussen van het vuur lukte hem niet meer. Hierop werden de hulpdiensten via 1-1-2 gewaarschuwd. De bewoner werd door de agenten opgevangen en in een warme politieauto gezet. De brandweer ging ondertussen de woning binnen. De matras werd uit de woning gehaald. Door de brand ontstond er rookschade. De bewoner kon bij de een kennis de nacht doorbrengen.

Gorredijk: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hoofdstraat een 21-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde verbaal een portier van een horecagelegenheid. De 21-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt drie verdachten aan voor diefstal
De politie heeft zondagochtend vroeg twee inwoners van Sneek van 25 en 26 jaar en een inwoner van Scharnegoutum van 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Een agent in burger zag op de Kruizebroederstraat een taxi staan. Op de achterbank zaten twee mannen en naast de taxi stond een andere man met een grote flatscreen tv. De man pakte de tv en nam ook plaats op de achterbank van de taxi, waarna de chauffeur wegreed. De agent had het vermoeden dat de tv van diefstal afkomstig was en waarschuwde zijn collega’s. Na enig speurwerk kwamen ze drie mannen op het spoor. In de woning van de 26-jarige Sneker werd vervolgens de tv aangetroffen. De drie bekenden dat ze de flatscreen uit een niet afgesloten kamer van een hotel aan de Kruizebroederstraat hadden weggenomen. De tv werd in beslag genomen en het trio aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en -nacht weer door de hele provincie gecontroleerd op alcohol in het Friese verkeer. Elf bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. In vijf gevallen was zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond 21:40 uur, Vivaldistraat in Leeuwarden, een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden, 805 ug/l. [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 01:20 uur, Riperwei in Jutrijp, een 22-jarige beginnend bestuurder uit Sneek, 765 ug/l [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 03:30 uur, ’t Zand in Joure, 28-jarige automobilist uit Scharsterbrug, 745 ug/l [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 04:40 uur, Zuiderhaven in Harlingen, een 21-jarige beginnend bestuurder Bolsward, 470 ug/l. Surveillerende agenten reden achter de bestuurder. De man reed plotseling tegen een muurtje. [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 05:30 uur, Pastorieplein in Wolvega, een 30-jarige automobilist uit Wolvega, 645 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})