Politieberichten van zondag 14 augustus

Twee mannen aangehouden na achtervolging

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond rond 22.30 uur twee mannen na een achtervolging aangehouden. Surveillerende agenten zagen de mannen met hoge snelheid over de Anne Vondelingweg rijden. De kentekenplaten waren met kranten afgedekt. Toen zij de snelheid wilde meten reden de mannen er vandoor. Na een achtervolging over de Hemrik werd de auto klem gereden en de mannen aangehouden. De 21-jarige bestuurder uit Leeuwarden blies op het bureau 430 ug/l en bleek bovendien al een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. De bijrijder, een 23-jarige man uit Leeuwarden, kon zich niet identificeren. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De bijrijder mocht na verhoor het bureau verlaten. De bestuurder werd voor nader onderzoek ingesloten. De auto werd in beslag genomen.

Drie mannen aangehouden voor bedreiging

GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mannen aangehouden op verdenking van bedreiging. Na een melding dat twee mannen met een vuurwapen bedreigd zouden zijn, gingen agenten ter plaatse. Een 17-jarige man uit Hemrik gaf aan dat hij door de Jan Eisengastrjitte fietste toen een man uit een woning kwam en hem van bedreiging beschuldigde. Toen hij aangaf van niets te weten, richtte de verdachte een op een pistool lijkend voorwerp op zijn 19-jarige vriend uit Jubbega. De verdachte werd vergezeld door nog twee mannen. Agenten hielden de betreffende woning in de gaten en op een gegeven moment verlieten vier personen de woning. Twee hiervan, een 27-jarige man uit Drachten en een 25-jarige man (woonplaats onbekend), bleken de twee mannen te zijn die bij de bedreiging aanwezig waren. Ze werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau. De 22-jarige man uit Gorredijk die met het wapen gedreigd had, werd in de woning aangehouden. Ook hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de woning werd een alarmpistool gevonden. Deze werd in beslag genomen.

Getuigen houden winkeldief aan

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 25-jarige man (woonplaats onbekend) overgenomen van getuigen die de man hadden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een getuige zag dat de man zich verdacht ophield bij een vitrine van een warenhuis op de Nieuwestad. Eenmaal buiten ging de man er vandoor. De getuige rende er achteraan en riep omstanders de man tegen te houden. De verdachte werd getackeld en teruggebracht naar het warenhuis waar de politie gebeld werd. Uit zijn zakken kwamen drie gouden kettinkjes tevoorschijn. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee inbrekers op heterdaad aangehouden

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen op heterdaad aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige had via 1-1-2 de politie gebeld nadat ze had gezien dat twee mannen op een plat dak geklommen waren, een raampje ingeslagen hadden en zo de woning ingegaan waren. Agenten waren snel ter plaatse en hielden de twee verdachten, een 19-jarige man uit Leeuwarden en een 17-jarige man uit Franeker, in de leegstaande woning op heterdaad aan. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige beginnend bestuurder uit Sneek. Nadat surveillerende agenten de man een tijdje gevolgd hadden, werd hij aangesproken toen hij op de Pieke Zijlstraat zijn auto parkeerde. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 365 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van vijf uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde en openbaar dronkenschap. De man had eerder op de avond tegen surveillerende agenten aangegeven dat hij het er niet mee eens was dat hij uit een discotheek op het Ruiterskwartier gezet was nadat hij zijn ex-vriendin daar lastig gevallen had. Hij zou voor de discotheek op zijn ex-vriendin gaan wachten. De agenten waarschuwden hem dit niet te doen. De man was duidelijk onder invloed van alcohol. Niet veel later zagen zij dat de man door de portier van de discotheek bij de ingang weggeduwd werd, waarbij hij zich agressief gedroeg. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Twee mannen aangehouden na inslaan ruit

TZUMMARUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 22- en een 24- jarige man uit Tzummarum aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige meldde via 1-1-2 dat bij zijn woning aan de Lyste Buorren een ruit vernield was en hij gaf hierbij het signalement van de daders door. Op basis daarvan werden de twee verdachten op de Buorren aangehouden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Snelheidscontrole Dammelaan

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag tussen 19.45 en 21.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Dammelaan. Hierbij werden zeven bekeuringen uitgeschreven. De hoogst gemeten snelheid was 99 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Daarnaast werden drie bestuurder staande gehouden voor het rijden zonder rijbewijs. Een 28-jarige man uit Leeuwarden reed zonder rijbewijs op een bromfiets. Op het bureau bleek bovendien dat de man gedronken had (165 ug/l). Hij kreeg proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed. Een 21-jarige man uit Leeuwarden en een 27-jarige man uit Leeuwarden reden beiden in een auto zonder rijbewijs. Ook zij kregen proces-verbaal. Bij de laatste werden bovendien het voertuig in beslag genomen vanwege recidive.

Inbraak in woning

OOSTERBIERUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen woensdag 15.00 uur en zaterdag 14.00 uur in een woning aan de Terp plaatsgevonden heeft. Men kwam binnen door via een plat dak een slaapkamerraam te forceren, waarna een homecinemaset, dvd’s en een radiografisch bestuurbare auto weggenomen werden. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

112Fryslan