Fryslân, 13-09-2009 • Politieberichten van zaterdag 12 september 11:00 uur tot zondag 13 september 11:00 uur.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deBonairestraat. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Het gehele huis werd doorzocht. Er werden enkele sieraden weggenomen. De 64-jarige bewoner deed aangifte.

Akkrum: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op deNije Boarnsterdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 29-jarige motorrijder uit Oranjewoud gewond raakte. Een 19-jarige automobilist uit Oude Lije verleende de motorrijder geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De 29-jarige man belandde in de berm een raakte gewond aan zijn hand en knie. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevallenanalyse heeft de aanrijding onderzocht.

Midsland aan Zee Terschelling: vrouw verdronken
Een 63-jarige vrouw uit Delft is zaterdagmiddag door verdrinking om het leven gekomen. De vrouw was samen met enkele vriendinnen naar het Noordzeestrand bij Midsland aan Zee gegaan. Eenmaal in zee raakte de zwemster in de problemen. Ze werd door omstanders uit het water gehaald. Het slachtoffer had geen hartslag meer en de omstanders begonnen dan ook direct met reanimeren. Dit werd later overgenomen door de vrijwilligers van de KNRM. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. Het slachtoffer werd met de ambulance van het strand gehaald en naar de haven op West gebracht. Ondanks de inzet van de vele hulpverleners en een arts van de traumahelikopter overleed de vrouw.

Bolsward: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag op de Snekerstraat een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 42-jarige motorrijder uit Boerakker gewond raakte. De motorrijder schrok omdat hij geen voorrang kreeg van een automobilist op de rotonde. Door de schrik reactie ging de bestuurder met zijn motor onderuit. De man raakte gewond en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Zijn passagiere kwam met de schrik vrij.

Gorredijk: man loopt brandwonden bij verwijderen onkruid
De politie heeft zaterdagmiddag het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een tuin aan de Wolkammerij. De 41-jarige bewoner probeerde met een gasbrander het onkruid weg te branden. Daarbij ging iets mis en er ontstond een steekvlam. Het slachtoffer liep tweedegraads brandwonden op. De man werd per ambulance overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen.

Heerenveen: fietsster en twee kinderen gewond na val
De politie heeft zaterdagmiddag op het Stationsplein een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 39-jarige fietsster uit Heerenveen en haar twee kinderen van 1 en 4 jaar gewond raakten. De vrouw had een tas in haar hand. De tas raakte het voorwiel en de fiets raakte in onbalans. De drie kwamen vervolgens ten val. Een omstander ontfermde zich over de drie. De vrouw en haar twee kinderen werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De twee kinderen hebben van de agenten een beer gekregen.

Leeuwarden: gestolen motor terug na inzet Burgernet
De politie heeft zaterdagmiddag met 3850 deelnemer van Burgernet uitgekeken naar een gestolen motor. De motor werd dankzij de deelnemers van Burgernet terug gevonden. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden was zaterdagmiddag even naar de winkel gegaan. Bij terugkomst zag hij dat de schuttingdeur bij zijn woning aan De Fennen openstond. De Leeuwarder zag vervolgens dat zijn opvallende Honda Silverwing was gestolen. De eigenaar belde de politie en gaf de kenmerken en het kenteken van de motor. Hierop besloot de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie te starten. Maar liefst acht deelnemers zagen de motor rijden en gaven deze informatie door aan de Meldkamer. Een negende deelnemer zag dat de motor geparkeerd stond onder de Drachtsterbrug. De agenten gingen ter plaatse en vonden daar de gestolen motor. De Honda werd door een bergingsbedrijf opgehaald. De 32-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De politie doet onderzoek naar de diefstal.

Leeuwarden: politie onderzoekt vernieling
De politie onderzoekt de vernieling van drie geparkeerde auto’s op de Schieringenweg. Een getuige had gezien dat twee jongens of fietsen de vernielingen hadden gepleegd. De politie kwam ter plaatse en na onderzoek bleken er drie auto’s te zijn beschadigd. De eigenaren hebben aangifte gedaan.

Sneek: politie houdt vier verdachten aan voor openlijk geweld
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Sneek van 19 en 22 jaar, een 27-jarige inwoner van Lemmer en een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De vier hadden in een horecagelegenheid aan de Nauwe Noorderhorne ruzie gekregen met een aantal andere bezoekers. De ruzie eindigde uiteindelijk in een grote vechtpartij. Toen de agenten arriveerden lieden de vier verdachten net weg. Na een korte achtervolging konden de vier worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 20-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Dokkum: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Harddraversdijk een 18-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van belediging. Twee agenten op de fiets hielden toezicht bij een feest in een tent. De 18-jarige maakte deel uit van een groepje luidruchtige jongeren. De jongen werd aangesproken op zijn gedrag, waarna hij één van de agenten beledigde. De Burgumer werd dan ook aangehouden. De rest van de groep en enkele omstanders keerden zich tegen de agenten en de beveiliging. Met behulp van een politiehond werd de groep op afstand gehouden. Nadat de verdachte was overgebracht naar het politiebureau keerde de rust al snel terug.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Grote Hoogstraat twee inwoners van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten maakten deel uit van een groepje. Het groepje kreeg ruzie met een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. De 36-jarige werd geslagen en geschopt. Hierdoor liep hij onder andere een hoofdwond op. Na het horen van getuigen en het bekijken van de beelden van bewakingscamera’s werden de twee verdachten aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Gorredijk: politie onderzoekt vernieling
De politie onderzoekt de vernieling van vier geparkeerde auto’s in de Wabbe Wissesstrjitte. In de nacht van zaterdag op zondag zag een getuige dat twee mannen de spiegels van vier auto’s vernielden. De agenten beschikten over een goed signalement. Ondanks een grote zoektocht werden de daders niet meer aangetroffen. De gedupeerden moeten nog aangifte doen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Weerd een 21-jarige man (woonplaats onbekend) op aanwijzing van een getuige aangehouden op verdenking van mishandeling. De 21-jarige had op het Ruiterskwartier een 21-jarige inwoner van Hurdegaryp geslagen. De getuige had dit alles gezien en op aanwijzing van hem konden de agenten de verdachte aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie neemt auto in beslag
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een auto in beslag genomen na het verlaten van de plaats van een ongeval. De auto was betrokken bij een aanrijding op de Wijde Noorderhorne. Daarbij werden onder andere een aantal fietsen vernield en er raakte een boom beschadigd. De bestuurder reed en parkeerde even later de auto in de Muntstraat. De bestuurder en de inzittenden gingen vervolgens vandoor. De agenten besloten om de beschadigde auto in beslag te nemen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Lemmer: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in samenwerking met een portier drie inwoners van Amsterdam van 22, 23 en 25 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een portier van een horecagelegenheid had gezien dat de drie een verkeersbord uit de grond hadden getrokken. Het trio nam vervolgens het bord mee. De portier ging achter de daders aan en waarschuwde vervolgens telefonisch de politie. Na een achtervolging door het dorp konden de drie worden aangehouden. Het trio bleek behoorlijk onder invloed van alcohol te verkeren. De Amsterdammers werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens de gemeenten moet nog aangifte worden gedaan.

Wolvega: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 32-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling. De man wilde bij een horecagelegenheid aan de Van Baerdtstraat naar binnen. De portier weigerde hem echter de toegang. De 32-jarige werd vervolgens kwaad. Hij bespuugde de portier en vernielde een ruit van de horecagelegenheid. De verdachte werd door de portier aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De 32-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf processenverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagavond, 18.15 uur, Willemstraat in Damwâld, een 60-jarige automobilist uit Damwâld, 810 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij geen gordel droeg Na controle bleek dat het rijbewijs van de man vorige week was ingevorderd vanwege het rijden onder invloed van alcohol. Hij kreeg dan ook nog een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijontzegging.[/li]
[li]Zaterdagavond, 22.45 uur, Meinerdswei in Minnertsga, een 60-jarige bestuurder van tractor uit Minnertsga, 725 ug/l. De man was zonder toestemming van de eigenaar met de tractor gaan rijden. De tractor stond voor het huis van de man en maakte volgens hem nog al wat herrie. Hij besloot dan ook om de tractor weg te rijden. Hij vergaat echter de handrem en reed zo weg. Daardoor ontstond er ook nog schade aan de tractor. De eigenaar zag dit alles gebeuren en zette de achtervolging. Hij hield de 60-jarige man aan en droeg hem over aan de politie. De man kreeg naast het rijden onder invloed van alcohol, ook nog een proces-verbaal voor joyriding en vernieling.[/li]
[li]Zondagochtend, 03.05 uur, Wedzebuorren in Twijzel, een 37-jarige automobilist uit Paterswolde, 835 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij slingerde.[/li]
[li]Zondagochtend, 04.10 uur, Noorder Stationsstraat in De Westereen, een 19-jarige beginnende bestuurder uit De Westereen, 475 ug/l. De 19-jarige zag te laat dat een onopvallende politieauto voor hem was gestopt. Ondanks remmen kon hij een aanrijding met de politieauto niet meer voorkomen.[/li][/ul]

112Fryslan

})