Politieberichten van zondag 13 maart.

Achtervolging
BUITENPOST – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 41 jarige inwoonster van Visvliet. Naar aanleiding van een binnengekomen melding dat er op de Friesestraatweg onder Burum een auto zou rijden waarvan de bestuurster mogelijk onder invloed zou zijn, zijn surveillerende agenten ter plaatse gegaan. De agenten zagen de auto rijden en gaven de bestuurster een stopteken. Hier voldeed zij niet aan en reed door naar Grijpskerk. In Grijpskerk deed zij de lichten van de auto uit en probeerde de politie kwijt te raken. Politie eenheden die haar in wilden halen sneed zij af waardoor gevaarlijke situaties ontstonden.

In Grijpskerk werden diverse pogingen gedaan om de 41 jarige tot stoppen te dwingen. Het lukte een agent op een politiemotor om het voertuig in te halen. De bestuurster reageerde niet op de stoptekens van de agent en reed door. Tijdens deze manoeuvres botste zij bijna tegen de politiemotor. De Visvlietster reed Grijpskerk uit en ging via de N355 in richting van Buitenpost. Hier ontstond een gevaarlijke situatie want ze gebruikte de linkerrijstrook terwijl er verkeer uit tegenovergestelde richting aan kwam rijden. Uiteindelijk is het de agenten gelukt om de auto op de Waardweg in Buitenpost tot stoppen te dwingen. Hierbij werd een dienstauto van de politie bijna door haar geramd. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig en probeerde nog steeds om weg te komen met haar auto. Met behulp van pepperspray is de vrouw aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is een bloedproef afgenomen en is zij voor nader onderzoek ingesloten.

Mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het plegen van zware mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat zou hij een 20-jarige inwoner van IJlst met een glas in het gezicht hebben gestoken. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Naar de oorzaak van de mishandeling wordt nog onderzoek gedaan.

Belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging en verzet bij aanhouding. Op het Ruiterskwartier schold en beledigde hij agenten. De Leeuwarder is voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die zaterdag gepleegd werd in een woning aan de Ried. Terwijl de bewoners niet thuis waren hadden inbrekers een raam geforceerd en waren naar binnen gegaan. De woning was doorzocht en als buit hadden de inbrekers elektronische apparatuur en de auto van de bewoners gestolen. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets opvallends gezien hebben in de Ried of die weten waar de gestolen auto, een zwarte Lancia Ypsilon voorzien van het kenteken 55-NP-SR, nu is. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Woning inbraak
DRACHTEN – De politie onderzoekt een woninginbraak aan De Bank in Drachten. Door inbrekers is zaterdag tussen 15.50 uur en 17.50 uur de deur van de schutting en de achterdeur van de woning opgebroken. De woning is doorzocht en als buit hebben de inbrekers geld meegenomen.

Diefstal navigatieapparatuur
LEEUWARDER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een auto. De auto, een Volkswagen Touran, stond zaterdag geparkeerd in de Transvaalstraat. Inbrekers hebben een portierraam kapot geslagen en het ingebouwde navigatie apparaat gestolen.

Belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond middernacht een 40-jarige inwoner van Beetgum aangehouden voor belediging. Agenten die voor een controle een horecagelegenheid aan het Reigersplein bezochten, werden door de verdachte beledigd. De 40-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Brandstichting
HOMMERTS – De politie stelt een onderzoek in naar de brandstichting in coniferen haag van een woning aan de Jeltewei. Zaterdag rond 23.30 uur zagen voorbijgangers dat de haag in brand stond. Met behulp van enkele emmers met water kon het vuur gedoofd worden. In de omgeving van de brandhaard werd een spuitbus aangetroffen. Getuigen verklaarden aan de politie dat zij ten tijde van de brand een witte auto, mogelijk een VW Golf, weg hadden zien rijden. Een tiental coniferen als mede een hek gingen door de brand verloren.

Verstoring openbare orde
SNEEK – De politie heeft zaterdag rond middernacht een 33-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor wederspannigheid. Bij de politie was een melding binnengekomen dat er een ruzie gaande was in de Willem Lodewijkstraat. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat er meerdere mensen op straat stonden en dat de gemoederen verhit waren. De partijen zijn door de agenten gescheiden maar de 33-jarige wilde ondanks diverse sommeringen niet weggegaan en was agressief. De verdachte is aangehouden maar verzette zich hier tegen. Hij is overgebracht naar het politiebureau en na verhoor heengezonden

Beroving
KORTEHEMMEN – De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 16-jarige inwoner van Drachten. De 16-jarige fietste zaterdag rond middernacht door de tunnel (A-7) bij Himsterfinnen/Sanbuorren. Hier werd hij door twee mannen aangevallen. Een van de overvallers pakte hem vast en sloeg het slachtoffer. De Drachtster werd gedwongen om zijn geld af te geven. Op het moment dat er een auto aan kwam rijden, stopten de overvallers en lieten de 16-jarige los. Ze gingen er lopend vandoor. In de auto die aan kwam rijden, mogelijk een zwarte VW Golf of VW Polo, zaten drie personen. Hun identiteit is niet bekend geworden. De politie wil graag in contact komen met deze getuigen. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Inbraak woning
JUBBEGA – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Jelle van Damweg. Zaterdag tussen 16.00 uur en 22.30 uur werd hier ingebroken toen de bewoners niet thuis waren. De inbreker(s) is/zijn via een bovenlicht naar binnengeklommen en hebben de woning doorzocht. Als buit hebben de dieven een zware kluis meegenomen.

Invordering rijbewijs
JELSUM – De politie heeft zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige inwoner van Stiens. Agenten zagen de bestuurder met een pittige snelheid rijden over de P.J. Troelstraweg. De auto sloeg af richting Stiens en toen de agenten op de Bredyk achter de auto reden, klokten zij een snelheid van 140 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toe is gestaan. De verdachte was beginnend bestuurder en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Belediging
NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur een 24-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden voor belediging. Bij het zien van agenten liet de verdachte tot driemaal toe zijn broek zakken en toonde zijn blote kont aan de agenten. Vervolgens ging hij er vandoor maar werd in een tuin van een woning aangetroffen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 17-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor mishandeling. Tijdens een ruzie in een horecagelegenheid aan de Kortestreek had de verdachte een 17-jarige inwoner van Lemmer geslagen. De ter plaatse gekomen agenten troffen op aanwijzing van getuigen de Lemster aan. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Invordering rijbewijs
DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen rond 02.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige beginnend bestuurder van Drachten. Agenten hielden de bestuurder voor een controle staande op de Ureterpvallaat. Aangezien het vermoeden bestond dat de verdachte alcohol had gebruikt, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 605 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding
DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen rond een 16-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering. Rond 02.00 uur werd de hulp in geroepen van de politie bij een ruzie op de Noordkade. Ondanks sommeringen van de agenten wilde de 16-jarige, die behoorlijk onder invloed van alcohol was, niet weggegaan. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Invordering rijbewijs
KOLLUM – De politie heeft zondagmorgen rond 01.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige inwoner van Kollum. Surveillerende agenten zagen een auto met hoge snelheid door de Eskesstraat rijden. De auto werd hier geparkeerd en de inzittende liepen naar een horecagelegenheid. In eerste instantie gaf de 21-jarige toe dat hij de bestuurder was geweest van de auto maar toen hij toen hij voor een ademanalyse over werd gebracht naar het politiebureau ontkende hij dit. De verdachte, een beginnend bestuurder, blies 590 ug/l. Uit het politieonderzoek en verhoor van getuigen bleek dat de Kollummer wel had gereden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan