Politieberichten van zondag 13 juni.

Aanrijding scooter en auto
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Egelantierstraat afgehandeld. Daarbij sloeg een 70-jarige automobiliste uit Leeuwarden ter hoogte van een parkeerterrein rechtsaf en zag een 16-jarige bromfietsster uit Leeuwarden over het hoofd. Met als gevolg een aanrijding. De bromfietsster is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad voor controle.

Snelheidsovertreding van 81 km/u
A32 (t.h.v. WOLVEGA) – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Ysbrechtum. Een surveillerende motoragent zag voor hem de 42-jarige met een behoorlijke snelheid wegrijden. De motoragent besloot hem te volgen en kon de bestuurder voorbij Wolvega aan de kant zetten. Zijn snelheid werd daarbij gemeten op 201 kilometer per uur. Op de A32 is een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur toegestaan. Vanwege de snelheidsoverschrijding van 81 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Eenzijdig ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig verkeerongeval op de Pieter Stuyvesantweg afgehandeld waarbij een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. De 48-jarige was met haar invalidenwagen omgevallen en met het hoofd tegen een verkeerspaal terechtgekomen. Omstanders ontfermden zich over haar totdat ambulancepersoneel en politie ter plaatse waren. Zij werd ter observatie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
UITWELLINGERGA – De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Boornzwaag. De bestuurder viel op omdat hij geen gordel droeg. Op de Horseweg werd hij staande gehouden. Na de blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Deze had als resultaat 625 ug/l, goed voor een rijverbod voor 9 uren. Het betrof een beginnend bestuurder. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Bij een bruggetje op De Tuin troffen agenten een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aan die de politie had gealarmeerd nadat hij was mishandeld door vier personen. Daarbij was door de daders een steen tegen de maag van het slachtoffer gegooid. Het slachtoffer kon een signalement geven van een van de daders. De politie maakte een zoekslag door de omgeving en trof de verdachte aan op de Voorstreek. Hij voldeed aan het signalement waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De andere drie verdachten De anderen waren weggefietst en werden niet aangetroffen.

Minderjarige aangehouden na openlijke geweldpleging
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige vrouw uit Harlingen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Op de Valkstraat had een ruzie plaatsgevonden waarna een handgemeen was ontstaan. Toen de agenten ter plaatse kwamen werd er gesproken met het 49-jarige slachtoffer uit Sneek. Deze verklaarde te zijn geslagen door twee personen. Een van de twee, een meisje zou nog in een nabijgelegen woning aanwezig zijn. De andere verdachte, een man was weggerend. De agenten troffen de 17-jarige aan en een aanhouding volgde. Voor verhoor is zij overgebracht naar het politiebureau. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Belediging na bekeuring
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 39-jarige man van Schiermonnikoog aangehouden op verdenking van belediging. De man kreeg een bekeuring voor wildplassen nabij een horecagelegenheid aan de Kortestreek. Na het aanzeggen van de bekeuring liep de man weg en riep de agenten beledigende woorden toe. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Vernielers aangehouden
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 15-jarige jongen van De Hoeve en een 18-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Op de Van Harenstraat hoorden surveillerende agenten een harde knal. Direct daarna zagen de agenten twee jongens voorbij lopen. Daarbij sloeg de 15-jarige tegen een verkeersbord aan. De agenten besloten de twee te volgen. Vervolgens werd er enkele keren tegen een etalageruit getrapt en tegen geparkeerde fietsen. De agenten konden de jongens daarna aanhouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor ander onderzoek zijn ingesloten.

Onder invloed en in bezit van drugs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Houtigehage en een 24-jarige man uit Surhuizum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en voor het bezit van drugs. De twee vielen op toen zij met hun auto stilstond en op de Westersingel. De surveillerende agenten besloten de auto te controleren. Op het moment dat zij met hun zaklamp in de auto schenen zagen zij dat de 26-jarige bestuurder en de 24-jarige passagier een lijntje witte poeder aan het snuiven waren. Beide werden aangehouden. Er volgde een fouillering en een blaastest. De passagier gaf een zakje witte poeder aan de agenten. Bij de bestuurder werden geen drugs aangetroffen. Na de blaastest werden zij overgebracht naar het politiebureau. Bij de ademanalyse blies de beginnend bestuurd 615 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt. Tegen de 24-jarige werd proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van harddrugs/softdrugs. Na onderzoek bleek hij 1 gram speed en 0,4 gram hennep bij zich te hebben. Dit werd inbeslaggenomen. Na verhoor werden beide heengezonden.

In bezit van XTC-pillen
KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen van Twijzerlerheide aangehouden voor het bezit van harddrugs. In een horecagelegenheid aan de Eskesstraat had beveiligingspersoneel de man aangehouden nadat getuigen zagen dat de verdachte mogelijk dealde. De verdachte werd door de politie overgenomen en overgebracht naar het politiebureau. Hij bleek 9 pillen, vermoedelijk XTC, bij zich te hebben. Deze werden inbeslaggenomen. De minderjarige werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bevel om weg te gaan genegeerd
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Opende en een 19-jarige man uit Drachten aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering. De 18-jarige was met een groep jongeren eerder die avond betrokken bij een opstootje met een andere groep. Agenten hadden beide partijen gescheiden en naar huis gestuurd. Om er voor te zorgen dat er niet weer een opstootje plaatsvond bleven de agenten in de buurt van de groep die op een taxi stond te wachten. De 18-jarige was daarbij vervelend en negeerde meerdere keren het verzoek om weg te gaan. De man gaf hieraan geen gehoor waarna hij werd aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.
Later die nacht was er een ruzie waarbij de 19 – jarige man een bloedlip opliep. Toen agenten ter plaatse kwamen was het vechtpartijtje al voorbij. De verdachte wilde verhaal halen bij vermoedelijk de tegenpartij. De man werd meerdere malen verzocht weg te gaan. Hier voldeed hij eerst aan maar kwam weer terug. Opnieuw werd hij gewaarschuwd en herinnerd aan de vordering om te vertrekken. De man bleef standvastig. Daarop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Diefstal van scooter
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een snorfiets van het merk PUCH, type ZIP, voorzien van kenteken 39-FK-V8. De 18-jarige eigenaar uit Leeuwarden had om 01.30 uur de snorfiets geparkeerd in de voortuin van een woning aan de Coornherststraat. Om 03.45 uur kwam hij terug bij het adres en bleek het voertuig te zijn gestolen. De aangifte werd opgenomen.

112Fryslan

})