Politieberichten van zondag 13 februari.

Politie zoekt getuigen overval tankstation
BOLSWARD – De politie stelt een onder in naar de overval op een tankstation aan de Stoombootkade. Zaterdag rond 10.30 kwam een gemaskerde en gewapende man het tankstation binnen. Hij bedreigde de medewerker in de kiosk van het tankstation met een vuurwapen. Onder dwang van het wapen moest de 23-jarige inwoner van Groningen geld en sigaretten in een tas doen die de overvaller bij zich had. De man vluchtte vervolgens weg in de richting van de Blauwpoortsbrug.

Door de Meldkamer van de politie Fryslân is een burgernet actie opgestart en er is met meerdere politie eenheden naar de verdachte gezocht. Helaas werd hij niet meer gesignaleerd of aangetroffen.

Signalement:
[bullets]Blanke man
Lengte tussen de 1.70 – 1.80 meter
Tenger postuur
Gekleed in een groene, halflange jas
Droeg een muts en vermoedelijk een geblokte sjaal.[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van dit voorval of die de man bij het tankstation aan de Stoombootkade, of elders in Bolsward, gezien hebben.

Man aangehouden voor bedreiging
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.30 uur een 39-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor bedreiging. De Lemster was uit een horecagelegenheid aan de Nieuwburen gezet omdat hij zich daar vervelend gedroeg. Later die nacht was hij teruggegaan naar de horecagelegenheid en probeerde een medewerker van dit bedrijf met een groot mes te steken. Deze kon de toegangsdeur van het café dicht gooien waardoor de 39-jarige buiten op straat bleef staan. Gewaarschuwde agenten troffen de man aan bij het café maar ondanks hun sommeringen om het mes neer te leggen voldeed hij hier niet aan. Hij liep met het mes op de agenten af en bedreigde hen. De verdachte is diverse keren gewaarschuwd dat hij het mes neer moest leggen. Hij voldeed hier niet aan en bleef de agenten bedreigen. Er ontstond een gevaarlijke situatie waarbij de agenten hun vuurwapen hebben getrokken. De verdachte liet uiteindelijk het mes vallen en is overmeesterd. Vervolgens is hij overgebracht naar het politiebureau. Hier is de Lemster voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieling
JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.30 uur een 17-jarige jongen uit Scharsterbrug aangehouden voor vernieling. Medewerkers van het café zagen via de bewakingscamera dat de jongen een toilet rolhouder van de WC vernielde en hielden hem aan. De 17-jarige is overgebracht naar het politiebureau en na verhoor weggestuurd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling auto’s
KOLLUM – De politie heeft twee mannen van 21- en 23 jaar, beiden woonachtig in Kollum, aangehouden voor vernieling. Een getuige zag dat de mannen Eskesstraat twee autospiegels vernielden. Beveiligers van een in de buurt gelegen horecagelegenheid hadden de beide verdachten aangehouden. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat van twee geparkeerde auto’s de buitenspiegels kapot waren gemaakt. De verdachten zijn ze voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Baldadigheid
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade rond 04.30 uur een 22-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor baldadigheid en belediging. De Drachtster was samen met een vriend uit een horeca gelegenheid gezet en was het hier niet mee eens. Ze bleven schreeuwen tegen het personeel van de horecagelegenheid. De mannen zijn door de politie weggestuurd. Even later zagen agenten dat de 22-jarige vuilnis bakken omverschopte waardoor de inhoud verspreid werd over het trottoir. De verdachte is aangehouden maar verzette zich hier tegen. De Drachtster is overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de overbrenging naar het bureau beledigde hij de agenten. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak woning
FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan It Ankerplak. Tussen zaterdag 23.00 uur en zondag 06.15 uur zijn inbreker(s) de woning binnengekomen door een deur te forceren. Als buit zijn een computer, een spelcomputer en software gestolen. De 20-jarige bewoner deed aangifte.

Keukenbrand
MAKKUM – De politie heeft zaterdag rond 21.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand in de keuken van een woning aan de Kerkeburen. Iets op het fornuis was in brand geraakt en de vlammen waren in de afzuigkap gekomen. De brandweer had het vuur snel onder controle en hierdoor bleef de schade beperkt.

Winkeldiefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 13.00 uur een 20 jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. De man had in een elektronica winkel op De Centrale een spelcomputer gestolen. De spelcomputer had hij uit de verpakking gehaald en verstopt onder zijn kleding. Dit werd gezien door medewerkers van de winkel. Toen hij zonder te betalen de winkel wilde verlaten, werd hij aangehouden. Uit politieonderzoek en bekijken van beelden van de bewakingscamera bleek dat de man op donderdag 11- en vrijdag 12 februari ook al spelcomputers gestolen had. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Inbrekers overlopen
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een poging tot inbraak in een woning aan de Swingmastate. Omdat de bewoners van dit pand niet thuis waren paste een buurman op hun woning. Rond 21.30 uur hoorde hij gerommel en zag dat er twee mannen met een breekijzer probeerden de schuifpui van de buren open te maken. Bij het zien van de man gingen de inbrekers er op de fiets vandoor. Door de Meldkamer van de politie Fryslân is een burgernet actie opgestart en er is met meerdere politie eenheden naar de verdachten gezocht. Helaas werden zij niet meer gesignaleerd of aangetroffen.

Aanhouding voor mishandeling:
DRACHTEN – De politie heeft twee inwoners van Bakkeveen, beiden 17 jaar, aangehouden voor mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Noordkade hadden zij twee andere bezoekers geschopt en geslagen. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau.

Belediging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.30 uur een 22-jarige inwoner van Eastermar aangehouden voor bedreiging. Agenten zagen de man tegen ramen slaan van een horecagelegenheid en ook een geparkeerde auto moest het ontgelden. De agenten sommeerden de 22-jarige om te stoppen met zijn gedrag en om weg te gaan. De verdachte bedreigde de agenten en beledigde hen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling
BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.30 uur een 18-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor mishandeling. In een horecagelegenheid in Berlikum kreeg de verdachte ruzie met een 19-jarige inwoner van Jorwert. De 18-jarige sloeg de 19-jarige met een bier flesje. De Jorwerter liep hierdoor een hersenschudding op. De 18-jarige is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Getuigengezocht voor vernielingen
BURGUM/HURDEGARYP – De politie stelt een onderzoek in naar vernielingen van auto’s, straatmeubilair en vernielingen aan- of bij woningen. In de nacht van zaterdag werden rond 03.00 uur auto’s vernield in de Tuorrebout in Burgum. Spiegels werden kapot gemaakt en een betonnen paal op de rijbaan gegooid. Ook werd er een elektriciteitssnoer bevestigd tussen een auto en een boom. Later die nacht, rond 05.00 uur werden vernielingen aangericht in de omgeving van de Slachtedyk in Hurdegaryp. Hier werden containers omgegooid, spiegels van auto’s kapot gemaakt, een deuk in een auto getrapt en een groot hekwerk omgegooid. Het is nog niet bekend hoeveel schade er precies aan is gericht. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van deze vernielingen of die hier informatie over hebben. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

112Fryslan