Politieberichten van zondag 12 september.

Motorrijder gewond bij ongeval
TWIJZEL – De politie heeft zaterdagmorgen op de Tsjerkebuorren rond 11.30 uur een ongeval afgehandeld waarbij een 30-jarige motorrijder uit Harkema gewond raakte. De man reed in de richting Buitenpost toen hij voor een bocht een auto inhaalde. Hierdoor kwam hij op de ander weghelft terecht en reed frontaal tegen de zijkant van de auto van een 50-jarige man uit Noardburgum aan. De motorrijder vloog door de botsing door de lucht en kwam gewond op de weg terecht. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Bromfietsster gewond
SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag rond 13.15 uur op de Opperhuizenweg een ongeval afgehandeld waarbij een 19-jarige vrouw uit Sneek gewond raakte. Een 52-jarige man uit Sneek wilde linksaf de W. Lodewijkstraat inrijden en stopte om de vrouw doorgang te verlenen. De vrouw dacht dat de auto door zou rijden en week uit. Hierbij reed ze het trottoir op en kwam ten val. Ze werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht.

Winkeldief na achtervolging aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag rond 15.45 uur in de Grote Hoogstraat een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een surveillerende agent zag op de Nieuwstad een bedrijfsbeveiliger achter een man aanrennen en zette op zijn motor de achtervolging in. Met behulp van omstanders werd hij in de richting van de Grote Hoogstraat geleid. Hier bleek een man de verdachte al bij de arm te hebben. Deze man had de verdachte ook zien rennen en was er op zijn scooter achteraan gegaan en had hem aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen goederen, make-up en een dekbedovertrek, werden in beslag genomen.

Man aangehouden met nep-vuurwapen
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit wapens. Een getuige had gezien dat de verdachte een vuurwapen aan een groep mannen liet zien en waarschuwde de politie. Deze spraken de verdachte aan, waarna hij een op een vuurwapen gelijkend voorwerp zien liet. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Vrouw aangehouden na vernieling auto’s
FRANEKER – De politie heeft om 00.50 uur een 51-jarige vrouw aangehouden op verdenking van vernielingen aan drie auto’s. Een getuige had gezien dat de vrouw op het Schaepemanplein tegen een auto aantrapte en spiegels van een andere auto afbrak. De getuige kende de verdachte en op zijn aanwijzing kon de verdachte in haar woning aangehouden worden. De oorzaak van de vernielingen zit waarschijnlijk in de relationele sfeer. Een 42-jarige vrouw en een 45-jarige vrouw, beiden uit Franeker, deden aangifte

Man vernielt fiets
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagnacht om 01.05 uur op de Trambaan een 23-jarige man uit Oudehaske aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen de verdachte een fiets oppakken en over een muur gooien. Hierna viel de fiets vier meter naar beneden en raakte beschadigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Invordering rijbewijs
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft zaterdagnacht rond 01.05 uur op de Ikewei het rijbewijs ingevorderd van een 62-jarige man uit Kootstertille. De man viel op door zijn slingerende rijgedrag en kreeg een stopteken. Aangezien de blaastest niet lukte, werd de man overgebracht naar het bureau voor een bloedtest. Gezien de toestand van de man en zijn eigen verklaring dat hij dronken was, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Hierna mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na inslaan ruit
JOURE – De politie heeft rond 01.34 uur op de Slus een 46-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van vernieling. Via 1-1-2 kwam een melding binnen van een vernieling aan een woning. Ter plaatste was de verdachte nog aanwezig en deze verklaarde een ruit van een voordeur ingetrapt te hebben. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Inbreker op heterdaad aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagnacht rond 02.50 uur op de Idzerdastins een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Na het afgaan van het inbraakalarm bij een school, gingen agenten ter plaatse. Hier zagen zij de verdachte op het schoolplein lopen met een sporttas met vermoedelijk gestolen goederen om zijn nek. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. In zijn jaszak werd nog een kniptang gevonden. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden na mishandeling en bedreiging
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen aangehouden die eerder die avond een 29-jarige man uit Lemmer mishandeld en bedreigd hadden. Via 1-1-2 kwam een melding binnen dan het slachtoffer in het centrum van Lemmer een paar keer met zijn hoofd tegen een stoeprand geslagen was door drie mannen. Daarbij werd hij bedreigd met een vuur- en steekwapen. Het slachtoffer is hierna naar huis gegaan waar de politie gealarmeerd werd. De oorzaak van de mishandeling is nog niet bekend. Slachtoffer en daders kenden elkaar wel. Na verhoor van het slachtoffer en getuigen was bekend om welke verdachten het ging. Hierdoor kon de politie later die nacht een 32-jarige man uit Lemmer in zijn auto aanhouden. Een 28-jarige verdachte uit Lemmer werd in het centrum van de stad aangehouden. De politie is nog op zoek naar de derde verdachte van de mishandeling. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau waar ze voor nader onderzoek ingesloten werden.

Inbraak in horecagelegenheid
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een horecagelegenheid in de Prinsentuin. Om 03.28 uur kwam de melding van de inbraak binnen, waarna agenten ter plaatse gingen. Hier bleek een raam opengebroken te zijn, waarna men naar binnen is gegaan. Het is nog onduidelijk wat weggenomen is en er moet nog aangifte gedaan worden.

Man aangehouden na mishandeling
SNEEK – De politie heeft zondagmorgen rond 04:15 uur een man aangehouden op verdenking van mishandeling van een 17-jarige jongen uit Sneek. Surveillerende agenten hoorden op de Muntstraat een vrouw schreeuwen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, renden twee mannen er vandoor. Een van de agenten ging achter de mannen aan, terwijl een andere agent duidelijkheid over de situatie probeerde te krijgen. Een getuige verklaarde gezien te hebben dat de mannen het 17-jarige slachtoffer geslagen hadden. De reden hiervoor is niet duidelijk. Een 21-jarige man uit Sneek kon vervolgens bij het Schaapmarktplein aangehouden worden. De gegevens van de andere verdachte zijn bekend en hij zal binnenkort aangehouden worden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Vier mannen aangehouden na vernielingen
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stationsstraat vier mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige meldde om 05.37 uur via 1-1-2 dat zij de mannen ramen van auto’s zag vernielen. Met behulp van de aanwijzigen van de getuige gingen agenten onmiddellijk achter de mannen aan en konden niet deze veel later aanhouden. Het ging om drie mannen uit Sneek van 22, 21 en 16 jaar en een 23-jarige man uit Balk. De mannen werden overgebracht naar het bureau waar ze voor nader onderzoek ingesloten zijn.

Inbreker fietst met laptop weg
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek in gesteld naar een inbraak in een woning aan de Egelantierstraat rond 05.45 uur zondagochtend. De 20-jarige bewoonster werd wakker van een man die in haar slaapkamer stond met haar laptop in zijn handen. Ze probeerde de man tegen te houden door aan zijn jas te gaan hangen, maar dit kon niet voorkomen dat hij er met haar laptop op een fiets vandoor ging. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Derde autobrand op De Orion
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een autobrand aan De Orion zondagmorgen rond 06.30 uur. De auto stond geparkeerd op de oprit van een woning. Een andere auto was door de bewoners al uit de buurt van de brandende auto gereden, maar heeft wel schade opgelopen. Op 21 augustus en 10 september brandde in deze straat ook al twee auto’s uit. Brandstichting en een relatie tussen de drie gevallen wordt niet uitgesloten. Een 34-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Drachten deden aangifte.

Bestuurder brommobiel gewond na aanrijding tractor
HIJUM – De politie heeft zaterdagavond rond 21.15 uur op de Bredyk een aanrijding afgehandeld waarbij een 80-jarige man uit Hijum in een brommobiel gewond raakte. De man reed een tractor met aanhangwagen tegemoet. De 53-jarige bestuurder van de tractor uit Ferwert ging gedeeltelijk in de berm rijden, maar waarschijnlijk heeft het slachtoffer de aanhanger over het hoofd gezien. Hij reed hier tegenaan en raakte in de slip. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Acht bekeuringen bij controle visserijwet
SUWALD – De politie heeft zaterdag tussen 08.30 en 18.00 uur samen met de Hengelsport Federatie Fryslân een visserijcontrole gehouden in Boarnsterhim en Tytsjerksteradiel. Hierbij werden in totaal acht bekeuringen uitgedeeld. Vier vissers kregen een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een sportvisakte. Twee hiervan kregen daarnaast nog een bekeuring voor het zonder toestemming vissen met twee of drie hengels. Twee schippers kregen een bekeuring voor te snel varen.

Dronken automobilist rijdt tegen auto
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagnacht rond 03.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Heerenveen. De man had telefonisch doorgegeven dat hij in de parkeergarage op het Geert Willigenplein een aanrijding had gehad. Ter plaatse bleek dat hij bij het verlaten van de garage teveel gas gegeven had. Hierdoor was hij tegen een geparkeerde auto aan gereden en tegen een muur tot stilstand gekomen. Omdat de man naar alcohol rook werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies de beginnende bestuurder 730 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van twaalf uur. De man mocht met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmorgen om 03.40 uur op het Ruiterskwartier twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Na een melding dat op het Ruiterskwartier een vechtpartij gaande zou zijn, gingen agenten ter plaatse. De vechtpartij was voorbij, maar getuigen verklaarden dat een 20-jarige man uit Leeuwarden mishandeld was door een groep jongens. Dit zou gaan om een ruzie van jaren eerder. De meesten van de groep waren weggerend. Getuigenverklaringen en camerabeelden wezen een 18-jarige en 20-jarige man uit Leeuwarden aan als degene die de vechtpartij begonnen waren. Deze mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer is met een gebroken neus en gekneusde nekwervels naar het ziekenhuis in de stad overgebracht. Hij moet nog aangifte doen.

Man aangehouden na mishandeling
SNEEK – De politie heeft zaterdagnacht rond 03.30 uur op de Oosterkade een 24-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 2.30 uur kwam een melding binnen dat in een discotheek aan de Kruizebroederstraat twee groepen ruzie hadden gehad. De groepen waren, nadat ze uit de discotheek gezet waren, elk een andere kant op gegaan. Een kwartier later kwam een nieuwe melding binnen dat de groepen elkaar op de PH Kade weer getroffen hadden. Een 22-jarige man wilde hier aangifte doen omdat hij in de discotheek een klap gekregen had van een 24-jarige man uit Sneek. De verdachte bleek zich op dat moment op de Oosterkade te bevinden waar hij aangehouden werd. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Vanmorgen mocht hij het bureau weer verlaten.

Inbraak in winkel
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan de Schrans in de nacht van zaterdag op zondag. Een getuige had op weg naar huis rond 00.15 uur iets zien bewegen achter de winkel. Bij thuiskomst werd de politie pas gealarmeerd, waarna agenten meteen ter plaatse gingen. Een van de roosters in een deur aan de achterzijde van het pand was opengebroken, maar de daders waren al verdwenen. Er is een klein geldbedrag weggenomen. Een 35-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Drie jongens aangehouden voor vernielingen
FRANEKER – De politie heeft zaterdagmiddag rond 17.00 uur op de Pim Mulierstraat drie jongens aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige meldde dat zij zes jongens op het speelveld een hek vernielen zag. Ter plaatse gekomen zagen agenten dat een aantal spijlen uit het hek al verwijderd waren Bij navraag bekenden drie jongens dit gedaan te hebben. De twee jongens van 11 en 14 uit Franeker en een jongen van 13 uit Culemborg werden aangehouden en overgebracht naar het bureau waar ze in het bijzijn van hun ouders gehoord werden. Na verhoor mochten ze met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor mishandeling
DAMWOUDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het politiebureau een 18-jarige man uit Damwoude aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een melding dat op de Lytse Loane een jongen in elkaar geslagen werd, troffen agenten het 23-jarig slachtoffer uit Broeksterwoude daar aan. Hij gaf aan door een groep mannen geslagen te zijn, maar de groep was verdwenen. Een getuige had een van de mannen uit de groep herkend en ging samen met de politie op zoek. Niet veel later zagen ze hem bij de feesttent, waarna hij vrijwillig als getuige van het incident mee ging naar het bureau. Ondertussen had het slachtoffer besloten aangifte te doen en werd de 18-jarige alsnog aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging met mes
HARKEMA – De politie heeft zondagmorgen vroeg een 21-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 19-jarige vrouw uit Kollum meldde rond 04.40 uur dat zij in een taxibusje met een mes bedreigd was door de verdachte. De vrouw had iets tegen de verdachte gezegd toen hij samen met vrienden de stoelen in het busje aan het vernielen was. Een van de vrienden van de vrouw kende de verdachte, waardoor hij even later in zijn woning aangehouden kon worden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Twee jongens aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van chantage / afpersing. Zaterdagavond rond 19.45 uur kwam een melding binnen van een 20-jarige man uit Drachten die aangaf dat hij op de Leidijk onder bedreiging shag had moeten afstaan aan twee jongens. Ter plaatse werd op aanwijzing van de man een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden. Vandaag kon de tweede jongen, een 14-jarige plaatsgenoot, ook aangehouden worden. Beide jongens zitten voor nader onderzoek nog ingesloten.

Man aangehouden na onzedelijke betasting agente
DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen rond 05.15 uur op de Noordkade een 19-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van aanranding. Agenten waren daar in gesprek toen een agente voelde dat zij onzedelijk betast werd door een man die achter haar stond. De dader werd onmiddellijk aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Aanhoudingen voor belediging
FRYSLAN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere aanhoudingen verricht op verdenking van belediging van een politieambtenaar:

[bullets]In Drachten werd om 01.15 uur op de Noordkade een 18-jarige man uit Burgum aangehouden nadat hij agenten uitgescholden had.
In Leeuwarden werd rond 02.00 uur op het Groot Schavernek een 41-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Hij had gedurende de avond al meerdere keren vervelend gedrag getoond tegen portiers en in een kroeg. Toen agenten hem aanspraken werd hij beledigend en werd hij aangehouden waarbij hij veel verzet toonde. Bij de fouillering bleek de man drugs bij zich te dragen. Dit werd in beslag genomen.
In Leeuwarden werd om 02.20 uur in de Oude Doelesteeg een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man gedroeg zich vervelend en was meerder keren verzocht de Doelesteeg te verlaten. Dit weigerde de man en hij begon de agenten te beledigen.
In Damwoude werd om 02.50 uur op de Badhuswei een 18-jarige man uit Wouterswoude aangehouden. Hij was het niet eens met de aanhouding van een vriend van hem een beledigde agenten.
In Drachten beledigde rond 06.00 uur op de Noordkade een 17-jarige jongen een agent.
In Leeuwarden werd om 05.20 uur op de Nieuwestad een 35-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man was uit een discotheek gezet vanwege vervelend gedrag en bleef voor de deur hangen. Toen de man door een agent verzocht werd te vertrekken, gaf hij aan dat zijn jas nog binnen hing. De agent haalde de jas voor de man op en werd bij het overhandigen van de jas door hem uitgescholden.[/bullets]

Alle verdachten mochten na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

112Fryslan