Fryslân, 12-07-2009 • Politieberichten van zaterdag 11 juli 11:00 tot zondag 12 juli 11:00 uur

Heerenveen: inbraak in juwelierszaak
De Technische Recherche van politie Fryslân onderzoekt een inbraak in een juwelierswinkel aan de Dracht die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Een getuige hoe een man bezig was het rolluik aan de voorzijde van de winkel te forceren. Even daarvoor was de getuige twee agenten op de Herenwal gepasseerd. Hij besloot direct terug te fietsten om de agenten te waarschuwen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleken de dader(s) al weg te zijn. Zij hebben voor een onbekend bedrag aan sieraden weggenomen. De eigenaar, een 63-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Wolvega: chaos op begraafplaats vele graven vernield
De politie onderzoekt een groot aantal vernielingen aan graven die plaatsvond op een begraafplaats aan de Steenwijkerweg. De vandalen richten een chaos aan op de begraafplaats en vernielden meer dan 24 grafstenen. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets gehoord of gezien hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Drachten: fietser gewond bij aanrijding op kruising
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die zaterdagmorgen op de kruising van Het Zuiderend en Het Zuid plaatsvond. Daarbij raakte een fietser, een 71-jarige inwoner van Nijbeets aan zijn hoofd gewond. De oorzaak van de aanrijding was, dat fietser bij het oversteken van de kruising, een auto die bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Drachten niet opmerkte. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wommels: inbraak in woning daders ontkomen
De politie onderzoekt een poging inbraak in een woning aan de Hottingawei die zaterdagmiddag plaatsvond. Getuigen zagen twee mannen met een getinte huidskleur op het erf van het bedrijf lopen. Toen de getuige polshoogte ging nemen, gingen de mannen er vandoor en reden weg in een witte bestelbus in de richting van de Westergoawei. Het is nog onduidelijk wat er is weggenomen.

Signalement:

Dader 1:
[ul][li]Getinte huidskleur[/li]
[li]Gezet postuur[/li]
[li]Leeftijd tussen de 25 en 30 jaar[/li]
[li]Lengte onbekend[/li]
[li]Zwarte kleding en zwarte muts[/li]
[li]Normaal gezicht met boxerneus[/li]
[li]Onder de muts kort krullend haar[/li]
[li]Lange bakkebaarden[/li][/ul]

Dader 2:
[ul][li]Getinte huidskleur[/li]
[li]Smal postuur[/li]
[li]Leeftijd tussen de 25 en 30 jaar[/li]
[li]Lengte 1.85/190 m[/li]
[li]Zwarte kleding[/li]
[li]Small, spits gezicht[/li]
[li]Kort krullend haar[/li]
[li]Lange bakkebaarden[/li][/ul]

Mocht u informatie hebben die betrekking heeft op het onderzoek, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De eigenaresse, een 44-jarige inwoonster van Wommels deed aangifte.

Oosterwolde: openlijke geweldpleging vier mannen aangehouden
De politie heeft vier mannen, een 30, 38 en twee 24-jarige inwoners van Oosterwolde aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een man zag dat twee van de verdachten een fiets wilden stelen. Toen hij daar vervolgens iets over tegen de mannen zei, pakte één van de mannen pakte een zwaard en de andere een stok waarna de mannen hem sloegen waarbij hij een hoofdwond opliep. De twee andere verdachten die zich in de ruzie mengden, volgden het slachtoffer tot aan zijn woning.Toen de politie bezig was met het onderzoek werden er ramen van een woning in de Grietmanstraat vernield. Uit onderzoek bleek dat het om dezelfde verdachten ging die het slachtoffer hadden geslagen. Twee verdachten konden even later in een woning aan de Assesorenlaan worden aangehouden. In de woning werd ook het zwaard aangetroffen. De twee verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Het wapen is door de politie in beslaggenomen. De andere twee verdachten melden zich even later bij het politiebureau. Ook zij zijn ter plaatse aangehouden en voor verhoor ingesloten.

Wijnjewoude: motorrijder gewond
De politie heeft zaterdagavond een éénzijdig ongeval op N381 afgehandeld waarbij een 53-jarige inwoner van Wirdum aan zijn hoofd gewond raakte. Het ongeval ontstond, doordat de motorrijder moest afremmen voor de voor hem rijdende voertuigen. Daardoor kwam hij met zijn motor ten val en kwam met zijn gezicht op de weg terecht. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Snakkeburen: man rijdt onder invloed met auto in sloot
De politie heeft zaterdagavond een 28-jarige inwoner van Snakkeburen aangehouden voor het veroorzaken van een éénzijdig ongeval en voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten kregen een melding dat een auto in de sloot was gereden. Toen men ter plaats kwam, was de bestuurder bij zijn auto aanwezig. Agenten roken direct dat de man alcohol had gedronken en hebben hem aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 555 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en voor het plegen van verkeersgevaarlijk rijgedrag. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Ook kreeg hij nog een rijverbod van 6 uur.

Heerenveen:bromfiets in beslaggenomen
De politie heeft zaterdagavond de bromfiets van een 17-jarige inwoner van Heerenveen in beslaggenomen. Een oplettende politieagent zag de man op zijn bromfiets op Het Kattebos rijden.
Toen de agent de bestuurder wilde controleren, vluchtte hij weg en verstopte zich achter een hok. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook de kentekenplaat bleken die op de bromfiets zat, bleek vals te zijn. Ook reed hij zonder een geldige verzekering. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn bromfiets werd in beslaggenomen.

Drogeham: drie mannen aangehouden voor mishandelen beveiliger
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, twee mannen van 31 en 46 jaar, beide inwoners van Kampen en een 25-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor het mishandelen van een beveiliger. De mishandeling vond plaats op het feestterrein aan de Sânnen tijdens een muziekfestival. De beveiliger had aan één van de mannen gevraagd niet met glazen alcohol de VIP ruimte te verlaten. Toen hij dit wel deed werd hij door de beveiliger op zijn gedrag aangesproken. Toen diezelfde man opnieuw met een glas de VIP ruimte verliet, werd hij door de beveiliger van terrein verwijderd. Vervolgens bleef de man zich vervelend gedragen en kreeg hij gezelschap van de twee andere verdachten waarna de beveiliger door de mannen in zijn gezicht werd geslagen. De verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politie en daar voor verhoor ingesloten.
De beveiliger deed aangifte.

Damwoude: rijden onder invloed , passagier aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht een 21-jarige inwoner op de Voorweg aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie en voor verzet. Agenten zagen automobilist rijden die zij wilde controleren. Toen de bestuurder na een stopteken tot stilstand had gebracht, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Toen de agenten de bestuurder mee wilden nemen voor een ademanalyse, werd een passagier erg vervelend en ging zich hiermee bemoeien. Toen deze man vervolgens een agent probeerde te slaan werd hij man aangehouden. Tijdens de aanhouding beledigde hij de agenten. Om de man onder controle te krijgen werd pepperspray gebruikt. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drogeham: vrouw aangehouden voor belediging
De politie zaterdagnacht een 17-jarige inwoonster van Heerenveen op De Sânnen aangehouden toen zij een politieman beledigde. Zij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar haar ouders in kennis werden gesteld. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Bolsward: man aangehouden voor belediging
De politie heeft zondagmorgen een 24-jarige inwoner van Harlingen proces-verbaal gegeven voor het beledigen van politieagenten. Toen de agenten de man in hun surveillancewagen passeerden werden zij uitgescholden voor “kanker hoer”. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Lemmer: aanrijding veroorzaken en rijden onder invloed
De politie heeft het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Lemmer ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de Nieuwburen rijden. Aan de auto bleek nogal wat schade te zijn omdat de vonken onder het voertuig vandaan spatten. Reden genoeg voor de agenten om de bestuurder een stopteken te geven waaraan hij voldeed. Bij het aanspreken van de bestuurder bleek dat hij alcohol had gedronken. De automobilist is voor een ademanalyse meegenomen naar het politie bureau waar hij 630 ug/l blies. Uit onderzoek naar de schade bleek, dat de bestuurder een éénzijdige aanrijding had veroorzaakt op de rotonde op de Gaaikemastraat te Balk en vervolgens de plaats van het ongeval had verlaten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: man aangehouden voor belediging
De politie heeft zondagmorgen een 39-jarige inwoner van Drachten aangehouden in verband met belediging van politiemensen. Agenten die over de Zuidkade reden werden door de verdachte voor “lul”en “kutvolk”uitgescholden waarna de man werd aangehouden. Hij is overgebracht gebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Siegerswoude: aanrijding met letsel, bestuurder onder invloed
De politie onderzoekt een aanrijding met letsel die rond middernacht op het Foarwurk plaatsvond. Daar bleek een auto, door nog onbekende oorzaak, uit de bocht te zijn gevlogen waarbij alle vijf inzittenden, een 26-jarige en 22-jarige inwoner van Waskemeer, een 21-jarige inwoner van Wijnjewoude, een 23-jarige inwoner van leeuwarden en een 26-jarige inwoner van Drachten gewond raakten. De bestuurder, de 26-jarige inwoner van Waskemeer, bleek onder invloed van alcohol te zijn. Vier passagiers zijn met nek en borstklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder bleek niets te mankeren. Van hem werd door een arts een bloedproef afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Dokkum: beginnend bestuurder veroorzaakte gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft een beginnend bestuurder, een 23-jarige inwoner van Dokkum, proces-verbaal gegeven voor het veroorzaken van gevaarlijk rijgedrag en voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto met hoge snelheid op de Holwerderweg rijden. Ook zagen zij dat de man met hoge snelheid een fietser passeerde. Toen zij de bestuurder staande hielden, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De man is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 175 ug/l blies. Daarnaast kreeg de man proces-verbaal voor het overschrijden van de maximum snelheid. Ook kreeg hij een rijverbod van twee uur.

112Fryslan

})