Politieberichten van zondag 12 februari

Man gewond bij aanrijding

BEETGUMMERMOLEN – De politie heeft zaterdagmorgen rond 11.30 uur op de J.H. van Aismawei een aanrijding afgehandeld waarbij een 18-jarige man uit Drachten gewond raakte. De man was passagier in een auto bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Drachten. Zij reed van de Hameringen de kruising op in de richting van Stiens, maar gaf geen voorrang aan een 57-jarige automobiliste uit Engelum die van rechts kwam. Door de aanrijding die volgde draaide de auto van de 24-jarige 180 graden en kwam tegen een betonpaal tot stilstand. De man werd met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. Beide auto’s werden afgevoerd.

Jongen aangehouden voor vernieling fiets

BOLSWARD – De politie heeft zaterdag rond 16.45 uur een 14-jarige jongen uit Bolsward naar het bureau overgebracht op verdenking van vernieling van een fiets. Een 25-jarige man zag dat de jongen op het schoolplein aan De Blink een kleine meisjesfiets oppakte en met kracht op de grond gooide. Hij hield de jongen aan en waarschuwde onmiddellijk de politie. Die nam de jongen voor verhoor mee. Daaruit bleek dat nog twee jongens bij het voorval aanwezig waren geweest. Zij zullen nog gehoord worden. De jongen gaf aan de schade te willen vergoeden en hij wordt voorgedragen voor een Halt-procedure. Via een Halt-procedure kunnen jongeren weer rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met Justitie. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag rond 17.00 uur bij een woning aan de Meidoornstraat een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die dag bij een ruzie zijn 23-jarige vriendin uit Leeuwarden in de wang gebeten en haar keel meerdere malen dicht geknepen. Via een vriendin werd de politie gewaarschuwd die de man aanhield en overbracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De 23-jarige vrouw deed aangifte.

Twee winkeldievegges aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 18.15 uur vanuit een warenhuis aan de Nieuwstad twee 23-jarige vrouwen uit Leeuwarden overgebracht naar het bureau. De vrouwen waren door een beveiliger aangehouden toen zij een aantal Bh’s en zonnebrillen wilde stelen. In hun tas werden ook kledingstukken aangetroffen die uit een andere winkel gestolen waren. De ouders werden in kennis gesteld en de vrouwen mochten na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Sieraden weg bij inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die zaterdag tussen 07.00 en 22.00 uur plaatsgevonden heeft in een woning aan de Jongamastate. Het slot van de achterdeur was hier opengebroken waarna sieraden uit de woning weggenomen werden. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Zwartrijder aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond om 19.30 uur op het Stationsplein een 13-jarige jongen uit Sneek naar het bureau overgebracht. De jongen was door een conducteur aangehouden voor het reizen zonder geldig treinkaartje en het opgeven van een valse naam. Op het bureau werden de ouders van de jongen gebeld en mocht hij met een bekeuring het bureau weer met zijn vader verlaten.

Winkeldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 20.00 uur vanuit een supermarkt aan de Lieuwenburg een 37-jarige winkeldief (woonplaats onbekend) overgebracht naar het bureau. De man was door personeel aangehouden toen hij probeerde de winkel te verlaten met cosmetica en een fles drank zonder hiervoor betaald te hebben. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.
uden
Woninginbraak met brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand in een woning aan de Begoniastraat. Om 1.00 uur kwam een melding van de brand binnen. Ter plaatse zagen agenten de vlammen aan de voorzijde van de woning uit het slaapkamerraam slaan. In de woning was niemand aanwezig en de brandweer had de brand snel onder controle. Wel werden een paar slangen aangetroffen. Deze werden door de dierenambulance opgehaald. Na het eerste onderzoek gaat de politie in de eerste instantie uit van een woninginbraak met brandstichting.

Rijbewijs ingevorderd

STIENS – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Ds. S. Huismanstrjitte een 36-jarige man uit Hijum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de man op it Noarderfjild rijden en gaven hem een stopteken. Dit werd door de man genegeerd. Op de Ds. S. Huismanstrjitte stapte de man uit en wilde hij een woning binnen gaan. Hij werd echter door de agenten staande gehouden met het verzoek mee te werken aan een alcoholtest. Dit weigerde de man, waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Op het bureau weigerde de man nog steeds mee te werken omdat hij niet gereden zou hebben. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van twaalf uur. Na verhoor mocht hij het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man aangehouden met cocaïne

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vanuit een dancing aan de Rijksstraatweg een 21-jarige man uit Arum naar het bureau overgebracht op verdenking van bezit harddrugs. De man was door de beveiliging aangehouden die de politie alarmeerde. De man had een envelopje –vermoedelijk- cocaïne in zijn bezit. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Leeuwerikstraat. Toen de bewoner rond 3.00 uur thuiskwam ontdekte hij de inbraak. Een raam was ingeslagen waarna onder andere een computer, een laptop, een televisie en een geldkluisje was weggenomen. De 23-jarige man deed aangifte.

Man zonder ID aangehouden

SNEEK – De politie heeft zondagmorgen rond 3.30 uur in de Kruizebroederstraat een 26-jarige man uit Sneek aangehouden wegens het niet tonen van zijn identiteitsbewijs. De man stond op straat een blikje bier leeg te drinken. Surveillerende agenten attendeerde de man er meerdere malen op dat dit niet toegestaan is en verzochten hem het blikje weg te gooien. De man weigerde echter en bleef rustig doordrinken. Hierop kreeg hij een bekeuring. Omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had, werd hij aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Man aangehouden

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige man uit Bolsward aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap, belediging, wederspannigheid en baldadigheid. Rond 4.00 uur liepen surveillerende agenten over de Dijkstraat toen de verdachte tot vier keer toe een sjaal om de hals van de agenten trok. Toen zij hier iets van zeiden, pakte hij de agenten bij de jas en wilde niet meer loslaten. De man kon geen identiteitsbewijs tonen en werd aangehouden. Hierbij verzette hij zich hevig en beledigde de agenten. De verdachte werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft zondagmorgen rond 4.15 op het Molenplein een 16-jarige jongen uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Het 18-jarige slachtoffer uit Echtenerbrug sprak surveillerende agenten aan en gaf aan eerder daarvoor op de Gedempte Molenwijk mishandeld was door een voor hem onbekend persoon. De aanleiding is niet bekend. Tijdens een zoekslag in de buurt zag het slachtoffer de dader op het Molenplein fietsen. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De moeder van de verdachte werd in kennis gesteld.

Man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmorgen rond 4.15 uur in de Ayttasteeg een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van wederspannigheid. De man draaide zich snel om en liep een andere richting uit toen hij surveillerende agenten in de gaten kreeg. De agenten vertrouwden dit niet en vroegen om zijn identiteitsbewijs. Hij weigerde mee te werken en probeerde weer weg te lopen. Hierop werd hij aangehouden waarbij hij zich hevig verzette. Met moeite werd hij overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Bij fouillering werd zijn identiteitsbewijs gevonden, maar vanwege de wederspannigheid werd de man ingesloten.

Inbreker op heterdaad aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een inbreker op heterdaad aangehouden. Rond 5.00 uur kregen surveillerende agenten een tip van een voorbijganger dat iemand probeerde in te breken in de Achmeatoren. Ter plaatse hoorden de agenten glasgerinkel en zagen zij een man weglopen. Dit bleek een 47-jarige man uit Leeuwarden te zijn. Aangezien de man nog een lifehammer in zijn hand had, werd hij aangehouden op verdenking van poging inbraak. Van het dubbellaags glas van de lunchroom was de eerste laag al compleet vernield. De tweede laag was nog niet door. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto gestolen

TZUMMARUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een grijze Toyota Aygo voorzien van het kenteken 35-HPP-8. De auto werd tussen zaterdag 18.00 uur en zondag 08.15 uur weggenomen vanaf het terrein van een garagebedrijf aan de Kleasterwei. Hebt u iets gehoord of gezien of weet waar voertuig nu staat? Graag bellen met 0900-844 of anoniem 0800-7000. Tenzij spoed dan kunt u 112 bellen.

Inbraak in kapsalon

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen zaterdag 20.00 uur en zondag 08.00 uur plaatsgevonden heeft bij een kapsalon aan de Esdoornstraat. De voordeur werd hier opengebroken, waarna diverse kappersattributen en een zadel en hoofdstel voor een paard weggenomen werd. Een 45-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – In de nacht van zaterdag op zondag zijn in de gehele provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol achter het stuur. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
·04.15 uur, Tunmelt te Buitenpost, 22-jarige beginnend bestuurder uit Buitenpost, 445 ug/l.
·05.38 uur, Wijnhornerstraat te Leeuwarden, 23- jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden, 460ug/l.

112Fryslan