Politieberichten van zondag 12 december.

Belediging
SNEEK – De politie heeft een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor belediging. Agenten reden door de Kruizebroederstraat en hier werden zij uit gescholden door de 26-jarige. Toen de agenten uit de politieauto stapten om de man op zijn gedrag aan te spreken, schold hij hen weer. De Sneker is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Diefstal tuinbank
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur drie Lemsters van 24, 25 en 45 jaar aangehouden voor diefstal. Surveillerende agenten zagen op het Fregat drie personen lopen die in het bezit waren van een tuinbank en enkele bloempotten met hierin een conifeer. Het trio bekende aan de agenten dat ze deze goederen niet van hen waren. De goederen waren weggenomen bij woningen aan de Schans. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Op aanwijzing van één van de verdachten zijn de goederen teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar.

Rijden zonder rijbewijs
DAMWOUDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Burdaad bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. Op de rotonde in de Foarwei verleende de 18-jarige geen voorrang aan een politieauto. Agenten hielden de Burdader staande voor een controle. Hieruit bleek dat de verdachte geen rijbewijs had en dat hij alcohol gedronken had. Voor een ademanalyse is hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 605 ug/l. De auto waarin hij reed was van zijn ouders. Deze had hij zonder toestemming meegenomen.

Inbraak boerderij
HAULE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 50-jarige inwoner van Groningen aan gehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Omstreeks 04.00 uur werd de bewoners van een boerderij aan de Dorpsstraat wakker toen er plotseling twee inbrekers bij hen in de slaapkamer stonden. Bij het zien van de bewoners gingen de dieven er vandoor. Gewaarschuwde agenten zagen de twee verdachten op de Bovenweg lopen en konden de Groninger aanhouden. De tweede verdachte wist weg te komen. De 50-jarige is voor naderonderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Diefstal auto
Sneek – De politie heeft een 23-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van het stelen van een auto. Surveillerende agenten zagen de Jouster rijden op de Leeuwarderweg en gaven de automobilist een stopteken om hem te controleren. De 23-jarige reageerde niet op dit stopteken maar ging er vandoor. Na een achtervolging waarbij meerdere politie eenheden bij betrokken waren stopte de verdachte op de Oude Oppenhuizerweg en sprong hier in het water. Agenten hebben de man uit het water getrokken en aangehouden. Uit het politie onderzoek bleek dat de Jouster de auto waarin hij er vandoor ging, die nacht gestolen had bij een garage. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak winkel
JOURE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een winkel in de Torenstraat. In de nacht van zaterdag op zondag rond 04.30 uur werden etalage ramen van deze winkel kapot geslagen en sieraden uit de vitrines gestolen. Getuige zagen dat de dader weg reed in een grijze auto.

Alcohol controle
De politie heeft de afgelopen nacht gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Door de gehele provincie zijn bestuurders gecontroleerd:

[bullets]Leeuwarden, Voorstreek, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden reed hier op een scooter en blies 685 ug/l Zijn rijbewijs is ingevorderd.
Offingawier, Koawei, een 60-jarige inwoner van Gouda kreeg eerder op de dag een proces-verbaal en een rijverbod omdat hij te veel alcohol gedronken had. Hij blies toen 485 ug/l. Rond 20.00 uur zagen de agenten hem weer rijden tijdens het rijverbod. Nu blies de Gouwenaar 375 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.[/bullets]

112Fryslan