Fryslân, 12-04-2009 • Politieberichten van zaterdag 11 april 11.00 uur t/m zondag 12 april 11.00 uur

Heerenveen: rijden terwijl het rijbewijs ingevorderd is
De politie heeft een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. De agenten zagen de man in zijn auto op de Oude Veenscheiding rijden.

De man kreeg een proces-verbaal en mocht niet verder rijden.

Stiens: rijden onder invloed en boetes nog betalen
De politie heeft zondagmorgen vroeg op de Lege Hearewei, een 42-jarige inwoner van Stiens aangehouden voor het rijden onder invloed. De agenten gaven de bestuurder een stopteken en spraken de man aan. Toen roken zij dat de man alcohol had gedronken. Uit onderzoek bleek dat hij nog 140,00 euro aan boetes had open staan. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau, waar hij 350 ug/l blies. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, kreeg hij ook een rijverbod van twee uur. Nadat de man zijn openstaande boete betaald had, kon hij huiswaarts keren.

Franeker: inbraak in bedrijf via het dak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Voltastraat, die plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag. Toen de agenten na een melding ter plaatse kwamen, bleek een roldeur van het bedrijf open te staan. Uit onderzoek bleek men via het dak het bedrijf binnen te zijn gekomen. Op het dak troffen de agenten een knabbelschaar aan, welke in beslag genomen werd. Het is nog onbekend wat uit het bedrijf werd weggenomen. De eigenaar, een 66-jarige inwoner van Franeker, doet aangifte.

Wolvega: politieman redt man het leven
Een politieman heeft in de nacht van zaterdag op zondag het leven gered van een 85-jarige inwoner van Wolvega. Via 1-1-2 was een melding binnen gekomen van een onwel geworden man.

De agenten waren snel ter plaatse samen met het ambulancepersoneel. Zij troffen de man in zijn slaapkamer aan. Uit controle bleek dat hij geen hartslag meer had. De politieman aarzelde geen moment en begon direct het slachtoffer te reanimeren. Na enkele pogingen kwam zijn hartslag weer op gang. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Sneek: diefstal boot, verdachte aangehouden
De politie heeft zondagmorgen rond middernacht een 23-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Oplettende agenten zagen de man roeiend in een witte boot in de Houkesloot varen. Toen zij de man vroegen om aan wal te komen, voldeed hij aan dit verzoek. De man, een bekende van de politie, stak een ongeloofwaardig verhaal af. De agenten vertrouwden de zaak niet en hebben de verdachte aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Tijdens het onderzoek bleek de boot te zijn gestolen. De 71-jarige eigenaar uit Enschede deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal motorfiets, verdachte aangehouden
De politie heeft zondagmorgen rond middernacht een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een motorfiets. Agenten zagen de man met hoge snelheid op zijn motorfiets over de Weaze rijden. De politiemensen herkenden de man en wisten dat hij geen rijbewijs had. Zij gaven de man een stopteken, maar toch hij probeerde langs de agenten te komen. Eén van de agenten konden hem tot stoppen dwingen. Uit onderzoek bleek dat de verdachte de bromfiets zonder toestemming van de eigenaar had weggenomen. Ook bleek de man onder invloed van alcohol te zijn. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Uit de ademanalyse bleek dat hij teveel had gedronken. Hij blies 865 ug/l. De man werd ingesloten voor verhoor. Hij kreeg een proces-verbaal voor rijden onder invloed van alcohol, het rijden zonder rijbewijs en voor het rijden in een gesloten verklaring. De bromfiets is in beslag genomen.

IJlst: auto te water, bestuurder verlaat plaats ongeval, verdachte aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Zuidwesthoek. Uit een melding bleek dat een auto te water was geraakt en dat twee personen uit de auto waren geklommen en vervolgens weggevlucht waren. Naast de politie, waren de brandweer en ambulance inmiddels ook ter plaatse omdat het vermoeden bestond dat er nog personen in het voertuig konden zitten. Duikers van de brandweer hebben het water en de auto doorzocht, maar zonder resultaat. Omstanders vertelden de politie, dat twee auto’s uit de richting van Oosthem aan het racen waren. De auto die nu in het water lag zou hier bij betrokken zijn geweest. Bij de rotonde van Zuidwesthoek en de Stadslaan, verloor de bestuurder de macht over het stuur en raakte met zijn voertuig in het water. Na een zoekslag in de buurt, werd de verdachte even later in de Jonker Rispenstraat aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en daar ingesloten. Tijdens de rit naar het politiebureau, bleek dat hij alcohol had gedronken. Tijdens de ademanalyse blies hij 585 ug/l. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol en de plaats te verlaten van ongeval, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook werd zijn auto in beslag genomen.

Sint Annaparchie: rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagavond een 19-jarige inwoner van Harlingen een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. De agenten zagen de man met hoge snelheid, slingerend in zijn auto, op de Hemmaweg rijden en gaven hem een stopteken. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau, waar hij als beginnend bestuurder 180 ug/l blies. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, kreeg hij een rijverbod van twee uur.

Heerenveen: verwarde vrouw steekt vriend met mes
De politie heeft zaterdagavond in een woning in de Commandeurstraat een 33-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden. Zij wordt ervan verdacht haar vriend, een 51-jarige inwoner van Heerenveen, enkele keren met een mes in zijn borst te hebben gestoken. Daarnaast vernielde de vrouw een ruit en schuttingen van de naast gelegen woningen. Toen de agenten na een melding ter plaatse kwamen, troffen zij de verdachte met een mes in haar hand in de woning aan. Ter plaatse kon zij door de politie worden overmeesterd. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten. De verwondingen van de man vielen mee. Hij deed aangifte. Het mes is door de politie in beslag genomen.

Wons: jongetje met been in grasmaaier
De politie heeft zaterdagavond het ambulance personeel geassisteerd bij een ongeval op een erf van een woning aan de Noorderlaan. Daar bleek een vierjarig jongetje met zijn been in de grasmaaier terecht te zijn gekomen. Het jongetje werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Harlingen: auto vernield, politie zoekt getuigen
De politie onderzoekt een vernieling van een rode personenauto van het merk Honda, type civic, die zaterdagavond tussen 19.00 uur en 20.00 uur plaatsvond. De auto stond geparkeerd op de Bolswardervaart. Getuigen zagen dat twee mannen een ruit van auto vernielden en belden direct 1-1-2. Een onderzoek in de buurt leverde niets op. Het signalement van de twee daders is als volgt:

[ul][li]Dader 1: Leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, slank postuur, 1.85 meter, licht kort blond haar.[/li][/ul]

[ul][li]Dader 2: Leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, slank postuur, hij droeg een blauw gestreepte trui.[/li][/ul]

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. U kunt hiervoor contact opnemen met 0900-8844.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Egelantierstraat die zaterdagavond rond 20.00 uur plaatsvond. Uit de woning werd een laptop gestolen. Het is nog onbekend hoe de dader(s) de woning zijn binnengekomen. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Harlingen: auto inbraken
De politie onderzoekt drie inbraken in auto’s die stonden geparkeerd op de parkeerplaats aan de Westerzeedijk bij de Waddenhal. Oplettende agenten zagen dat de ramen van drie auto’s waren ingeslagen en dat de auto was doorzocht. De auto’s zijn door de politie veilig gesteld, omdat de eigenaren vermoedelijk de paasdagen op de Waddeneilanden door brengen. Zij zijn op de hoogte gebracht. Het is nog onbekend wat voor goederen er zijn weggenomen.

Leeuwarden; mishandeling in discotheek, verdachte aangehouden.
De politie heeft zondagmorgen vroeg op het Ruiterskwartier een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij wordt ervan verdacht de eigenaresse van de discotheek en de portier te hebben mishandeld. De mishandeling van de vrouw vond in de discotheek plaats toen zij de man aansprak omdat hij een ruit zou hebben vernield. Zonder aanleiding werd zij in haar gezicht geslagen. Zij liep daarbij diverse kneuzingen op. Toen de verdacht door de portier naar buiten werd gebracht, werd hij door de man in zijn onderlichaam geschopt.

Drachten: vermist meisje terug
De politie heeft zaterdagavond de 16-jarige Tessa Das uit Leeuwarden in Drachten aangetroffen. Tessa werd sinds donderdag 9 april vermist. Tessa werd in Drachten in het ziekenhuis Nij Smellinghe, gesignaleerd, waarna het personeel direct via 1-1-2 de politie belden. Tessa is overgebracht naar het politiebureau en is vervolgens overgedragen aan haar ouders.

112Fryslan

})