Fryslân, 11-10-2009 • Politieberichten van zaterdag 10 oktober 11.00 uur t/m zondag 11 oktober 11.00 uur.

Heerenveen: auto weggenomen bij diefstal uit woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Tormentil. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de woning volledig doorzocht. Hoe men is binnengekomen is nog niet bekend. Uit de woningen werden naast sigaretten, telefoon en een televisie de sleutels van een auto weggenomen. Vervolgens werd deze auto gestolen. Het gaat om een blauwe BMW met het kenteken SH-FH-02. Ook werden uit de tuinschuur twee fietsen weggenomen. De 61-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Midlum: politie onderzoekt woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Harlingerstraatweg. In de periode tussen 25 september en 10 oktober zijn de daders door het forceren van een deur de woning binnengekomen. Daarbij zijn alle vertrekken overhoop gehaald. De buit bestond onder andere uit motorkleding en accessoires, een flatscreen TV en navigatieapparatuur. De 52-jarige benadeelde heeft aangifte gedaan.

Dearsum: gewonden bij aanrijding op N354
De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Blankendalwei N354 afgehandeld. Een 27-jarige automobiliste uit Sneek kwam door nog onbekende reden op de andere weghelft terecht waar een 34-jarige man uit Rosmalen haar tegemoet kwam rijden. De man uit Rosmalen kon een aanrijding niet meer voorkomen. De 27-jarige automobiliste werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. In het voertuig van de man uit Rosmalen zaten meerdere inzittenden waaronder een passagier die zwanger was. Alle inzittenden zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeers Ongevals Analyse stelt een onderzoek in naar de mogelijke toedracht van het ongeval.

Harlingen: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft zaterdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Galvanistraat. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. Achter in het pand troffen de agenten een in werking zijnde hennepkwekerij met in totaal 150 planten aan. In het pand was een 43-jarige man uit Harlingen aanwezig die werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de zaak in onderzoek. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag, in een school aan de Grettingalaan. Het gehele pand, waar een kinderdagopvang en een peuterspeelzaal is gevestigd, werd doorzocht. Daarbij werd een kluis weggenomen. Hoe men is binnengekomen is nog niet bekend. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Elsloo: politie onderzoek bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Zuid. Tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag is men binnengekomen door het forceren van een deur. Daarbij is elektrisch tuingereedschap weggenomen. Een 34-jarige man uit Elsloo heeft aangifte gedaan.

Vrouwenparochie: aanrijding met landbouwvoertuig
De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Waling Dykstrastraat afgehandeld. Een 31-jarige bestuurder uit Stiens was met zijn tractor tegen zijn voorligger aangereden. De tractorbestuurder kwam daardoor op de andere rijbaan terecht waarbij op dat moment een 29-jarige man uit Vrouwenparochie tegemoet kwam en frontaal tegen het landbouwvoertuig reed. De 29-jarige automobilist is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van diefstal. De man werd op de Grettingalaan staande gehouden omdat hij op een bromfiets met zeer slechte verlichting reed. Uit controle bleek dat hij niet de eigenaar van de bromfiets was en het vermoeden bestond dat de bromfiets van diefstal afkomstig zou zijn. Tijdens het gesprek rende de man ineens heel hard weg. Na een korte zoekactie kon de man in zijn woning worden aangehouden en werd hij overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij navraag bleek dat er zaterdagochtend aangifte was gedaan van diefstal van de bromfiets door een 35-jarige vrouw uit Harlingen.

Beetsterzwaag: autoruit met kei vernield
De politie onderzoekt een vernieling, gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag, van een auto die op de Bommegearde stond geparkeerd. De eigenaar meldde bij de politie dat zijn autoruit met een steen was vernield. Mogelijk door een groep jongeren die nog in de straat aanwezig was. De samenstelling van de groep en signalement werd doorgegeven aan de politie waarbij agenten het groepje van 5 jongeren nog op de Bommegaerde aantrof. Niemand van de groep wilde vertellen wat er gebeurd was en wie wat had gedaan. Vervolgens zijn alle leden, twee jongens van 19 jaar uit Boarnbergum, twee uit Drachten van 18 en 19 jaar en een 19-jarige man uit Beetsterzwaag, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt man aan voor baldadigheid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van baldadigheid. Surveillerende agenten zagen dat de man op het Breedpad met een mes in zijn hand stond. De Heerenvener werd aangesproken en verzocht het mes in te leveren. Hij verklaarde dat het allemaal een geintje was en dat hij met zijn vrienden aan het dollen was. De agenten wilden alsnog dat hij zijn mes inleverde. Dit weigerde hij waarna de man werd aangehouden voor baldadigheid en verboden wapenbezit. Tijdens de fouillering trof men een vleesmes aan dat in beslag werd genomen. Na verhoor op het politiebureau werd de man heengezonden. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor vernieling en mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Eerder die avond had de man een portier van een horecagelegenheid aan de Weaze met een barkruk geslagen. De portier deed hiervan aangifte. De verdachte kwam later die nacht naar de horecagelegenheid terug en sloeg de raampjes van de voordeur eruit. De gealarmeerde politie kon de Leeuwarder in de Reigerstraat aanhouden voor vernieling. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en is voor nader onderzoek ingesloten.

Beetsterzwaag: aanhouding bij vechtpartij
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Drachten en een 19-jarige man uit Boornbergum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en een 17-jarige jongen uit Beetsterzwaag voor het niet voldoen aan een bevel. Rond 00.30 uur kreeg de politie de melding dat een persoon op De Kampen in elkaar zou zijn geslagen door een groep jongeren. Ter plaatse troffen de agenten het 17-jarige slachtoffer uit Drachten aan. Op basis van het signalement werd in omgeving gezocht naar de daders. Op Het Buorskip werden de twee 19-jarigen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten. Tijdens de aanhouding van de twee gedroeg de 17-jarige jongen zich vervelend en bemoeide zich met de aanhouding. Hij voldeed niet aan het bevel om weg te gaan waarna ook hij werd aangehouden. Na verhoor werd hij heengezonden. Het slachtoffer hield aan de geweldpleging letsel aan zijn gezicht en been op en liet zich onder doktersbehandeling stellen. Er moet nog aangifte worden gedaan. Voor beide zaken is proces-verbaal opgemaakt.

De Knipe/Heerenveen: omstanders halen man onder invloed uit gracht
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor het bezit van drugs. Bij de ingang een feestterrein aan de Tramweg in De Knipe werd de Heerenvener gefouilleerd. Daarbij werd een flesje, vermoedelijk gevuld met GHB, aangetroffen. Deze werd in beslag genomen en de man werd aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden.

Enkele uren later raakte een 23-jarige man uit Heerenveen, vermoedelijk onder invloed van GHB, te water in de Lindegracht. Passerende stappers twijfelden geen moment en begonnen de man uit het water te trekken. Hij kon zich niet zwemmend drijvend houden en de helpers konden nog net op tijd hulp bieden. Samen met de gealarmeerde politie konden zij de Heerenvener weer op het droge krijgen en werd de ambulance ingeschakeld om medische hulp te bieden.

Leeuwarden: politie houdt heler aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Getuigen wezen de verdachte op het Groot Schavernek aan. Mogelijk zou hij op een gestolen fiets rijden. De agenten hielden de man staande en stelden een onderzoek in. Van de fiets was het slot geforceerd en voorzien van een nieuw slot. De bestuurder verklaarde de fiets te hebben gekocht, waarop hij op verdenking van heling en diefstal werd aangehouden. Hij verklaarde tevens dat hij onderweg was naar een feest en daarom in bezit was van een paintballpistool. Op het politiebureau is dit in beslag genomen. Na verhoor werd de Leeuwarder heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in een totaal van zeven processen-verbalen en rijverboden. In drie gevallen zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li][/li]
[li]19.30 uur, De Gilden in Ureterp, 29-jarige man uit Ureterp, 870 ug/l.[/li]
[li]00:40 uur, Landyk in Drogeham, 50-jarige man uit Jistrum, 615 ug/l. [/li]
[li]01.30 uur, Vijverstraat in Franeker, 30-jarige bromfietser uit Franeker, 770 ug/l. [/li][/ul]

Franeker / Dronrijp en Harlingen: alcoholcontrole.
De politie heeft in de gemeenten Franekeradeel, Menaldumadeel en Harlingen op diverse locaties een alcoholcontrole gehouden. Daarbij ondergingen in totaal 170 bestuurders een blaastest. Drie daarvan kregen proces-verbaal omdat zij onder invloed van alcohol reden.

112Fryslan

})