Politieberichten van zondag 11 juli.

Winkeldief aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een winkel op de Noorderbuurt een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Toen de jongen de winkel verliet, ging het alarm van het beveiligingspoortje af. Hierop werd hij door winkelpersoneel aangesproken. Hij bleek een trainingsjas gestolen te hebben. De politie werd gealarmeerd die de jongen overbracht naar het bureau. Na verhoor mocht de jongen met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Duinbrand
HOLLUM – De politie heeft zaterdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een duinbrand bij het Tromppad aan de Oranjeweg bij Hollum. Hierbij verbrandde een stuk duin van ongeveer tien bij twintig meter. De oorzaak is onbekend.

Brommer gestolen
BAKKEVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een NSU oldtimer bromfiets met het kenteken 65DPR6. De 55-jarige eigenaar uit Frieschepalen kreeg zaterdagmiddag op de Fuorwurkwei een klapband met zijn brommer. Hij plaatste de brommer achter bomen met de bedoeling om deze later met de auto op te halen. Toen hij terug kwam was de brommer echter verdwenen. De man deed aangifte.

Inbraak in woning
HAULE – De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Polderweg. Men is binnengekomen door een raam te forceren, waarna waarschijnlijk een laptop weggenomen werd. Een 42-jarige vrouw uit Haule deed aangifte.

Snelheidscontrole
SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur op de Heereweg een snelheidscontrole gehouden. 25 voertuigen werden gecontroleerd, waarbij een overtreding geconstateerd werd. Deze automobilist reed 86 kilometer per uur, waar 60 kilometer per uur toegestaan is.

Man aangehouden voor mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond op de Karst de Jongweg een 21-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Getuigen hadden via 1-1-2 doorgegeven dat op de Binkestraat een vechtpartij gaande zou zijn, waarbij zij het signalement doorgegeven hadden van de aanstichter. Ter plaatste konden agenten de verdachte aanhouden, waarna hij overgebracht werd naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Bij de vechtpartij raakte een 45-jarige man uit Heerenveen gewond aan zijn gezicht. Deze man heeft aangifte gedaan. De oorzaak van de vechtpartij is nog niet bekend. Hiervoor zullen nog meerdere getuigen gehoord worden. Tijdens de vechtpartij hebben twee mannen ook op een auto staan vechten, waarbij de auto beschadigd is. De eigenaar van het auto moet nog aangifte doen.

Kippenschuur in vlammen opgegaan
WIJNJEWOUDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een kippenschuur aan de Tolleane. Agenten wisten de eigenaar, een 20-jarige man uit Opende, uit het brandende pand te halen. Hij had veel last van rook, maar kon ter plaatste door het ambulancepersoneel behandeld worden. Door de brand ontstond een enorme rookwolk die over de Provincialeweg heen hing, waar het verkeer veel hinder van ondervond. Door het slechte zicht reden op de Opperhaudmare drie auto’s op elkaar. Hierbij vielen geen gewonden. Bovendien kwam bij de brand enige asbest vrij. Door de hevige regenval was de kans op besmetting echter gering. De brand is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag.

Schuurtje in brand
MENALDUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een schuurtje naast een woning aan de Ryksstrjitwei. Een van de bewoners (personalia onbekend) was tijdens de brand in het schuurtje geweest om zijn dieren te redden. Hierbij had hij brandwonden opgelopen en werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. De brand is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag.

Garage uitgebrand
ECHTENERBRUG – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een garagebedrijf aan de Hoofdweg. Uit voorzorg werden de bewoners van vier omliggende woningen geëvacueerd. Zij konden na de brand weer terug naar hun woning. De garage, waarin enkele auto’s en bromfietsen stonden, is volledig uitgebrand. De brand is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag. Door de blikseminslag viel ook de stroom in de omgeving uit.

Vrouw aangehouden voor belediging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 46-jarige vrouw uit Drachten aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen de vrouw samen met een man op een bankje zitten met een geopende fles sterke drank bij zich. Nadat de man aangegeven had dat dit zijn fles was, schreven de agenten hier een bekeuring voor uit. De vrouw werd tijdens het uitschrijven van de bekeuring steeds vervelender, begon de agenten uit te schelden en trapte tegen de politieauto aan. Hierop werd de vrouw aangehouden en naar het bureau overgebracht. Tijdens het verhoor weigerde de vrouw zich te identificeren. De vrouw is voor nader onderzoek ingesloten.

Bekeuring voor vernieling abri
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Dronrijp bekeurd voor het vernielen van een abri. Surveilleerden agenten zagen de man de abri toetakelen, waarna hij meteen aangehouden werd. Hij werd overgebracht naar het bureau, maar mocht na verhoor het bureau met bekeuring weer verlaten.

Auto uitgebrand
BALK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een autobrand op een parkeerplaats aan de Jachthavendyk. Getuigen hadden een claxon gehoord en zagen daarna de auto in brand staan. De oorzaak van de brand is onbekend.

Auto in sloot
TERWISPEL – De politie heeft zondagmorgen op de A7 tussen Tijne en Tjallenerd een ongeval afgehandeld waarbij een 36-jarige automobilist uit Joure licht gewond raakte. De man reed op de linkerrijstrook richting Groningen toen hij ineens uit moest wijken voor een automobilist voor hem die naar links uitweek. De man kwam door de reactie in de berm terecht, raakte in de slip, sloeg over de kop en kwam in de bermsloot tot stilstand. Hij kon zelf uit zijn auto komen, maar is door de ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 15.25 uur, P.G. Otterweg in Luijeberd, een 43-jarige bromfietser uit Tijnje, 945 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur. Politie had een melding gekregen dat de man onder invloed zou verkeren. Bij het zien van de agenten ging de man er vandoor, waarbij hij slingerend de hele rijbaan nodig had.
Zaterdag, 22.00 uur, Tolwei in Zwaagwesteinde, een 45-jarige bestuurster van een bromscooter uit Zwaagwesteinde, 655 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 7 uur.[/bullets]

112Fryslan

})