Fryslân, 11-01-2009 • Politieberichten zaterdag 10 januari 11.00 uur t/m zondag 11 januari 11.00 uur .

Franeker: appartementen complex ontruimd na gaslek
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een appartementencomplex aan de Harlingerweg ontruimd. Surveillerende agenten kregen een melding van een gaslucht in de straat. Eenmaal ter plaatse besloten de agenten om de brandweer te waarschuwen. Uit metingen van de brandweer bleek het inderdaad om gas te gaan. Hierop werd besloten om het nabij gelegen appartementencomplex te ontruimen. De bewoners werden elders in de stad, bij familie of in een hotel, opgevangen. Het gasbedrijf heeft in de loop van zaterdag het gaslek in de transportleiding gedicht.

Drachten: inbraak in kantine
De politie onderzoekt een inbraak in een kantine van een vereniging aan de Ringweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd alles overhoop gehaald en een grote partij koffie over de vloer uitgestrooid. Uit de kantine werd een partij frisdrank weggenomen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 76-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Sneek: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmorgen op de A7 in Sneek een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 29-jariger automobiliste uit Sneek gewond raakte. De vrouw verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Ze raakte met haar auto twee bomen en botste vervolgens frontaal tegen een slootwal aan. Haar auto sloeg hierbij over de kop. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de brandweer uit haar auto gehaald. Vervolgens werd de vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Minnertsga: hennepkwekerij ontmantelt in woning
De politie heeft zaterdagochtend in een leegstaande woning aan de Stinzelan een niet in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Surveillerende agenten kregen een melding dat er enkele mannen in een leegstaande woning rondliepen. Omdat men het niet vertrouwde, werd de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden waren in de woning twee inwoners van Den Haag van 25 jaar en twee inwoners van Delft en Rijswijk van 21 en 25 jaar. Na toestemming van de vier mochten de agenten binnen komen. Op de zolder van de woning ontdekten de agenten een niet in werking zijnde kwekerij. Ook in de auto van mannen vonden de agenten diverse spullen die gebruikt worden voor een hennepkwekerij. Alle goederen werden in beslag genomen en vernietigd. De vier zijn in de woning gehoord en er is tevens proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: schaatsers gewond na val
De politie heeft in IJlst en Heerenveen het ambulancepersoneel geassisteerd bij ongevallen op het ijs. Op de ijsbaan aan De Tjalk in IJlst viel een 56-jarige vrouw uit Sneek. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Ook op de ijsbaan aan de Marktweg in Heerenveen viel een schaatser, leeftijd en woonplaats onbekend. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis. Ook op vele andere plaatsen in Fryslân kwamen schaatser ten val. Deze ongevallen werden in veel gevallen afgehandeld door de ambulancedienst.

Makkinga: brand in schuur
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een schuur naast een boerderij aan de Kuinderweg. Door vermoedelijk kortsluiting of oververhitting ontstond er brand in de schuur. De bewoners konden een deel van de aanwezige kalveren uit de schuur krijgen. De brandweer was snel ter plaatse en begon direct met blussen. De kalveren die op dat moment nog in de schuur waren konden met enige moeite ook nog naar buiten worden gedreven. Door de brand liep de schuur veel schade op. Deze kan dan ook als verloren worden beschouwd. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 26-jarige automobilist uit de gemeente Dongeradeel ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Tijdens een snelheidscontrole passeerde de bestuurder met 121 kilometer per uur, terwijl 70 is toegestaan op de Aldlansdyk. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Haulerwijk: brand in woning
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Meester van Ekstraat. De 25-jarige bewoonster had aan het begin van de middag haar woning verlaten. Ze was in de veronderstelling dat ze de brandende wierook had gedoofd. Aan het einde van de middag ontdekten de buren dat de woning vol rook stond. Hierop werden de hulpdiensten via 1-1-2 gewaarschuwd. De brandweer heeft het vuur in de woning de geblust. De beneden verdieping liep veel schade op.

Harlingen: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft zaterdagavond net voor de Koningsbrug een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling en het rijden zonder geldig rijbewijs. Tijdens een surveillance zagen de agenten de Leeuwarder rijden. Het was bekend dat hij niet beschikte over een geldig rijbewijs. Na een stopteken werd de bestuurder aangesproken. De man kon geen geldig rijbewijs of identiteitsbewijs overhandigen. Hierop werd hij overgebracht naar het politiebureau om daar zijn identiteit vast te kunnen stellen. De Leeuwarder gaf toestemming om in zijn auto te gaan zoeken naar een identiteitsbewijs. Tijdens deze zoektocht vonden de agenten alleen een autoradio en geen ID. Na onderzoek bleek dat om een gestolen radio te gaan. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden op verdenking van heling. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. Omdat hij al twee keer eerder was betrapt voor het rijden zonder geldig rijbewijs werd nu ook zijn auto in beslaggenomen.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Schuilenburg. De bewoners verlieten zaterdagmiddag de woning. Toen ze ’s avonds weer thuis kwamen ontdekten ze dat er was ingebroken. Men was binnen gekomen door een ruit te forceren. Uit de woning werden een laptop, tv en een dvd-speler weggenomen. De 43-jarige bewoonster deed aangifte.

Aldtsjerk: forse snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Lauwerseewei nabij Aldtsjerk een 19-jarige automobilist uit Leeuwarden aan de kant van de weg gezet. De bestuurder viel de surveillerende agenten op vanwege zijn hoge snelheid en omdat hij aantal keren ging inhalen op plaatsen waar dat eigenlijk niet kon. Na een snelheidsmeting bleek deze beginnende bestuurder met een gemiddelde snelheid van 145 kilometer per uur te rijden, terwijl 100 is toegestaan. Na een stopteken kreeg de Leeuwarder een proces-verbaal voor deze forse snelheidsovertreding. Tevens kost hem dit een punt van zijn rijbewijs. Vorig jaar was er ook al een punt in mindering gebracht van zijn rijbewijs.

Gorredijk: verdachten aangehouden voor vernieling
De politie heeft in samenwerking met een beveiligingsmedewerker van een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat twee 18-jarige inwoners van Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. De twee verlieten in de nacht van zaterdag op zondag de horecagelegenheid. De beveiliger zag dat beide mannen vervolgens de spiegels van twee auto’s vernielden. De beveiliger volgde de twee en zag dat het duo nog een fiets vernielde en op de oprit van een woning wederom de spiegels van auto afbraken. Hierop greep de beveiliger één van de twee jongens. Hij nam hem mee naar de horecagelegenheid en waarschuwde direct de politie. De verdachte werd overgedragen aan de agenten. De 18-jarig werd voor nader onderzoek ingesloten. Na onderzoek kon ook de tweede verdachte, een 18-jarige inwoner van Gorredijk, worden aangehouden. Ook hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: verdachte aangehouden voor handel in drugs
De politie heeft in samenwerking met beveiligingsmedewerkers van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. De Leeuwarder had in de nacht van zaterdag op zondag ruzie gekregen met een medewerker. Hierop werd hij even apart gezet door beveiligingsmedewerker. Eén van de beveiligers kreeg een tip dat de jongen in drugs handelde. De 16-jarige werd gevraagd om zijn zaken te legen. Toen er enkele wikkels met cocaïne te voorschijn kwamen, werd direct de politie gewaarschuwd. De verdachte werd overgedragen aan de agenten. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: fietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Tunkerij een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 26-jarige fietser uit Joure gewond raakte. De Jouster was gevallen met zijn fiets en liep daarbij letsel op aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Joure: politie houdt vier verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Ter Huivra drie inwoner van Scharsterbrug van 16,17 en 18 jaar en een inwoner van Ginnum van 19 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Eén van de buurtbewoners was wakker geworden door lawaai op straat. De getuige zag de vier een prullenbak en een bushokje vernielen. Direct werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en konden de vier verdachten aanhouden. Op het bureau bekenden de vier de vernielingen. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de jongens het bureau weer verlaten.

Heerenveen: politie onderzoekt brandstichtingen
De politie onderzoekt drie brandstichtingen in tuinen van woningen aan de Rozenstraat en de Geraniumstraat. Omstreeks half vier kregen surveillerende agenten een melding van een brand in een tuin van een woning aan de Rozenstraat. Eenmaal ter plaatse bleek naar naast de brand in de Rozenstraat ook brand te zijn in een tuin van een woning aan de Geraniumstaat. In de twee tuinen waren tuinmeubilair en een schutting in brand gestoken. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Tijdens het blussen hoorden de agenten dat er eerder die nacht ook al brand was geweest in de Geraniumstraat. Eén van de bewoners had dit zelf geblust. De eigenaren moeten nog aangifte doen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Tzummarum: politie houdt verdachte aan voor vernieling en zware mishandeling
De politie heeft zondagochtend vroeg op de Kleasterwei een 18-jarige inwoner van Tzummarum aangehouden op verdenking van vernieling en zware mishandeling. Eerder die avond hadden surveillerende agenten al een melding gekregen dat er een ruit van een borrelbus was ingegooid. Toen ze ter plaatse gingen troffen ze geen bijzonderheden aan. Omstreeks 04.30 kwam er wederom een melding dat er in Tzummarum een ruit van een borrelbus was ingegooid. De surveillerende agenten besloten om vervolgens naar Berlikum te rijden, het startpunt van de borrelbus. Toen de bus eenmaal in Tzummarum arriveerde, zagen de agenten op De Kade een jongen uit de bosjes komen. Hij had iets in zijn had en wilde dit richting de bus gooien. De agenten stapten direct uit en gingen achter de jongen aan. Uiteindelijk kon de 18-jarige in de tuin van een woning aan de Kleasterwei worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De buschauffeur heeft aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol, waaronder in Workum. Maar ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit resulteerde in zes processenverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag om 01.00 uur, Miedlaan in Zwaagwesteinde. Een 25-jarige automobilist uit Twijzelerheide, 235 ug/l. De bestuurder kreeg een stopteken. Hij stapte uit en ging er vervolgens snel vandoor. Met diverse agenten werd gezocht. De verdachte werd uiteindelijk in een tuin gevonden. Tijdens de fouillering vonden de agenten een wikkel met speed of cocaïne in de kleding van de verdachte. Zijn rijbewijs werd niet ingevorderd. Wel kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol en het bezit van harddrugs.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag om 04.15 uur, Hantumerweg in Dokkum. Een 22-jarige beginnend bestuurder uit Dokkum, 565 ug/l. Een getuige waarschuwde de politie omdat het rijgedrag van de bestuurder nogal op viel. Hij had met hoge snelheid door het centrum gereden;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag om 04.41 uur, Ruiterskwartier in Leeuwarden. Een 43-jarige bromfietsster uit Leeuwarden, 705 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]Zondag om 05.30 uur, De Lange West in Drachten. Een 19-jarige beginnende bestuurder uit Drachten, 575 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid door een smalle straat met geparkeerde auto’s.[/li][/ul]

112Fryslan

})