Politieberichten van zondag 11 april.

Snelheidsovertreding
SIEGERSWOUDE – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Houtigehage. Op de Klauwertswei reed de bestuurder 138 kilometer per uur waar een maximum snelheid van 80 kilometer per uur is toegestaan. Vanwege de overschrijding met 58 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Tasjesdief gepakt
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 14.45 uur kwam de melding binnen dat een 42-jarige vrouw uit Drachten op de Noorderpoort was beroofd van haar tas. De politie werd direct via 1-1-2 gealarmeerd. De agenten troffen de vrouw in de buurt van het Schuttersveld aan. Ze had zover als mogelijk de verdachten gevolgd. In de omgeving werd een zoektocht gestart en konden de agenten de 18-jarige aanhouden op de Klokhuislaan. De tweede dader wist te ontkomen. Op aanwijzing van de verdachte werd de tas teruggevonden en later ook de telefoon die uit de tas mistte. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft een onderzoek ingesteld mede om ook de twee dader op te sporen.

Jonge brandstichters
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagvond twee 12-jarige jongens, beide uit Heerenveen, aangehouden op verdenking van brandstichting. Rond 19.45 uur kwam de melding binnen van een brand bij een school aan de Sallandlaan. Ter plaatse bleek dat vlabij het schoolgebouw een grote autoband in de brand stond. Er was sprake van veel vuur en rookontwikkeling. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar het schoolgebouw. De politie startte een onderzoek en sprak met omstanders die de agenten attendeerden op een paar jongens, die bij de school geweest waren. Na een kort onderzoek konden de twee Heerenveense jongens aangehouden worden wegens brandstichting. De ouders/verzorgers werden ingelicht en op het politiebureau werden de jongens verhoord. Uiteindelijk bekenden zij dat zij de brand hadden aangestoken. Beide verdachten zijn na verhoor heengezonden.

In bezit van harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Tijdens een surveillance werden agenten door een getuige aangesproken. Deze getuige had gezien dat twee mannen op de hoek Wirdemurdiijk met de Nieuwestad mogelijk drugs stonden te verhandelen. De agenten gingen ter plaatse en troffen daar de verdachte aan die werd aangehouden. De andere man ging er vandoor en kon niet meer worden achterhaald. Bij de fouillering van de 22-jarige werden 25 bolletjes met een witte stof aangetroffen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Op het bureau werden de bolletjes getest en bleek het te gaan om cocaïne.

Graffitispuiters aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige uit Drachten en een 18-jarige jongen uit Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van vandalisme/baldadigheid. Tijdens een surveillance zagen agenten de twee fietsen. De jongens fietsten in een langzaam tempo en leken aandacht te hebben voor de muren. Ook hadden ze een rugzak bij zich. In verband met graffitioverlast in Drachten werden zij staande gehouden. In de rugzakken werden twee spuitbussen aangetroffen die nog nat waren. Tijdens het gesprek bleek dat de twee zich schuldig hadden gemaakt aan het aanbrengen ‘tags’ (graffititekens). Na onderzoek waren in totaal 23 tags aangebracht aan een jeugdhonk aan de Lauwers. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau en zullen verhoord worden.

Inbreker op heterdaad betrapt
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Rond 00.30 uur kwam de melding binnen dat er iemand met een winkelkarretje op de Melchior de Grotestraat liep en troep in de struiken dumpte. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen zij de kar en de troep aan, maar geen dader. In de omgeving werd gezocht. Daarbij zagen zij een man die leek met een inbraak bezig te zijn. Nabij een woning gebruikte hij een voorwerp, later bleek een sabel, en stak dit door de brievenbus heen. De man werd staande gehouden en de bewoners bevestigden dat de man niets bij hen te zoeken had. Het bleek ook dat hij degene was die bezig was geweest met de winkelwagen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zijn sabel inbeslaggenomen werd en hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Nachtelijke snelheidscontrole
BEETGUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de N383 een aantal keren snelheid gecontroleerd. Op de N383 ter hoogte van Engelum is een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Vier bestuurders, waaronder twee taxichauffeurs werden bekeurd. De snelheden van deze vier lagen tussen de 113 en 120 kilometer per uur waarbij de snelste 128 kilometer per uur de controle passeerde.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In drie gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]01.09 uur, Easterbuorren in Boornbergum, 16-jarige jongen uit Boornbergum, 455 ug/l, rijverbod van 6 uren, reed op een snorfiets;
01.57 uur, Swarte mar in Noardburgum, 47-jarige man uit Noardburgum, 635 ug/l, rijverbod van 7 uren, er werd tevens proces-verbaal opgemaakt voor het feit dat de bestuurder reed terwijl zijn rijbewijs al ingevorderd was;
07.22 uur, Nijefjildwei in Nijehaske, 23-jarige man uit Groningen, 560 ug/l, rijverbod van 8 uren. Deze beginnend bestuurder reed op Nijefjildwei vanuit Heerenveen naar Joure. Op het moment dat de bestuurder zijn autoradio wilde aanzetten reed hij recht op een bewegwijzeringsbord af. Hij kon deze niet meer ontwijken en verloor de macht over het stuur, kwam links in de berm terecht en sloeg over de kop. Het voertuig kwam in de sloot terecht waarna de Groninger met behulp van een getuige uit het voertuig kroop.[/bullets]

Eierzoeker op heterdaad betrapt
TJALLEBERD – De politie heeft zondagochtend proces-verbaal opgemaakt tegen een 52-jarige man uit Tjalleberd voor het rapen van eenden- en ganzeneieren. In de vroege zondagochtend hield de politie in samenwerking met toezichthouders van de provincie Fryslân een veldcontrole in natuurgebied de Deelen. Er was onrust onder de vogels en het vermoeden bestond dat er iemand in het gebied aanwezig moest zijn. Ook was in één van de petgaten een man in een kano gezien. Bij de politie was bekend dat de man uit Tjalleberd regelmatig per kano het natuurgebied introk om eenden- en ganzeneieren te rapen, wat verboden is. De toezichthouders benaderden de woning van de man en troffen hem daar aan op het moment dat hij zijn kano uit het water trok. De man werd staande gehouden en bleek een emmer vol met eieren bij zich te hebben. De man verklaarde deze zondagochtend te hebben geraapt. Zijn vangst werd inbeslaggenomen. Het ging in totaal om 52 stuks waarvan 39 eieren van de grauwe gans en 13 eieren van de wilde eend. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan