Politieberichten van zondag 10 oktober.

Aanrijding fietsers
GYTSJERK – De politie heeft zaterdagmiddag op de Singel een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld waarbij een 73-jarige vrouw uit Gytsjerk gewond raakte. De vrouw reed op de kruising van de F. Schurerstrjitte de Singel op toen hier een 57-jarige man uit Leeuwarden tegen haar aanfietste. De vrouw werd met letsel aan haar scheen- en kuitbeen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Man aangehouden na vechtpartij
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 18-jarige man uit Schagen aangehouden op verdenking van vernieling en wederspannigheid. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte een andere man wilde aanvallen. Vervolgens pakte hij de man bij zijn jas en trok hem naar de grond. Hierbij werd de jas vernield. Toen de agenten de twee uit elkaar wilden halen, verzette de verdachte zich hevig. Met meerdere agenten werd hij onder controle gebracht en aangehouden. De verdachte gaf aan eerder die avond door de man geslagen te zijn toen hij weigerde drugs van hem te kopen. Hij werd voor nader onderzoek naar het bureau overgebracht en ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
KORNWERDERZAND – De politie heeft zaterdagmiddag op de A7 bij Kornwerderzand het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige man uit Hoogkarspel. De man reed met een snelheid van 179 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden voor mishandeling en aanranding
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid op de Nieuwestad een 22-jarige man uit Urk aangehouden op verdenking van mishandeling en een 25-jarige plaatsgenoot op verdenking van aanranding. Een 24-jarige vrouw uit Leeuwarden had aangegeven door de 22-jarige verdachte geslagen te zijn. Een 20-jarige vrouw was door de 25-jarige verdachte onzedelijk betast. Beide verdachten konden op aanwijzing van de vrouwen aangehouden worden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De vrouwen deden aangifte.

Man aangehouden na niet voldoen aan bevel
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Keppelstraat een 18-jarige man uit Holwerd aangehouden op verdenking van belediging en het niet voldoen aan een bevel. Surveillerende agenten hadden de verdachte al een waarschuwing gegeven toen hij in het centrum in zijn auto zat te claxonneren. Hierna reed hij met hoge snelheid en piepende banden tussen tientallen mensen door weg. De agenten wilden de chauffeur op dit gevaarlijk rijgedrag aanspreken en fietsten achter de auto aan. Op stoptekens werd niet gereageerd en toen een agent voor de auto wist te komen, reed de man tegen de achterkant van de fiets van de agent aan. Toen de auto uiteindelijk stilstond weigerde de verdachte nog steeds uit de auto te komen. Hierop werd hij door een agent uit de auto getrokken. De verdachte begon zich hevig te verzetten en beledigde de agenten. Met veel moeite kon de verdachte in de handboeien geslagen worden en overgebracht worden naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor diefstal
GROU – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 21-jarige mannen uit Grou aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had de mannen door de Kerkstraat zien lopen met een buitenboordmotor. Hij herkende de mannen en waarschuwde de politie. Deze kon een van de mannen later voor zijn woning aanhouden. De andere verdachte meldde zich niet veel later op het bureau en werd ook aangehouden. Beide mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Dieven gestolen auto aangehouden
HARKEMA / LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Groningerstraatweg in Leeuwarden twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht eerder die avond een auto gestolen te hebben vanaf de Reitsmastraat in Harkema. De 43-jarige aangeefster had rond 22.15 uur melding van de diefstal gedaan. De auto was tijdens een verhuizing vanuit de garage van hun woning weggenomen. Het kenteken werd aan alle dienstdoende agenten doorgegeven. Rond 01.00 uur zagen agenten in Leeuwarden de auto rijden. Na een korte achtervolging reden zij de auto klem en konden de twee inzittenden aangehouden worden. De mannen, een 19-jarige man uit Almelo en een 24-jarige man uit Leeuwarden, werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden na diefstal
BURGUM – De politie heeft zaterdagavond op de Kwekersstrjitte een 22-jarige man uit Nieuweschoot en een 25-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten zagen de mannen lopen met stukken aluminium bij zich. Bij navraag bleek dat ze dit bij een benzinestation aan de Oppedijk van Veenweg weggenomen hadden, waar men nu aan het slopen is. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mochten ze het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Jongens aangehouden voor vernieling bushokje
HARLINGEN – De politie heeft zaterdagavond op de Spoorstraat drie jongens aangehouden op verdenking van vernieling van een bushokje. Een getuige hoorde een knal en zag daarna dat een ruit van het bushokje op het Havenplein vernield was. Bij het bushokje zag hij drie jongens weggelopen. Hij ging achter de jongens aan en belde ondertussen de politie. Op aanwijzing van de getuige spraken agenten de jongens bij de haven aan, maar ze ontkende er iets mee te maken te hebben. Nadat de getuige de jongens geïdentificeerd had, werden ze toch aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een 16-jarige jongen uit Franeker bekende uiteindelijk de vernieling gepleegd te hebben. De jongens mochten het bureau verlaten. De verdachte zal vandaag, in aanwezigheid van zijn ouders, verhoord worden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en –nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]02:38 uur, Gorredijksterweg in Jubbega, een 43-jarige automobiliste uit Jubbega, 575 ug/l;
05:30 uur, Van Swietenstraat te Leeuwarden, een 25-jarige beginnend bestuurder uit Wommels, 435 ug/l;
06:23 uur, Walburgastrjitte in Sexbierum, een 25-jarige automobilist uit Sexbierum, 590 ug/l, na een melding dat een auto door een afrastering heen gereden was, troffen agenten ter plaatse twee mannen, waarvan één verklaarde gereden te hebben.[/bullets]

112Fryslan

})