Fryslân, 10-05-2009 • Politieberichten van zaterdag 9 mei 11:00 uur tot zondag 10 mei 11:00 uur

Sneek: man overleden na beknelling
De technische recherche onderzoekt een tragisch ongeval op een jachtwerf aan de Oude Oppenhuizenweg, waarbij een 45-jarige inwoner van Sneek om het leven kwam. De man was bezig was met werkzaamheden aan zijn stalen kruiser van acht meter lengte. Deze stond in bokken op de wal. Door nog onbekende oorzaak is de boot uit ballans geraakt waardoor deze zijwaarts op de man viel en raakte hierdoor bekneld. De man is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

Nes: de vermiste meneer Heerma weer thuis
Zaterdagmiddag berichtte de familie Heerma ons dat Wicher Heerma uit Nes (gemeente Dongeradeel) zaterdagmiddag weer thuis is gekomen. De heer Heerma werd sinds 26 april vermist toen hij met vrienden op vakantie in Italië in de omgeving van Pompeï was. Daar verloor men elkaar uit het oog toen men achter elkaar aanreed. Sindsdien werd er niets meer van hem vernomen. Volgens nog onbevestigde berichten werd de heer Heerma zaterdagmiddag in een winkel in Dokkum gesignaleerd. Direct daarna werd de politie door de familie gebeld dat Heerma weer thuis was gekomen. Het is nog onduidelijk wat er in de tussenliggende tijd is voorgevallen.

Leeuwarden: winkelpersoneel pakt dief
De politie heeft zaterdagmiddag een 45-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal bij in een bedrijf aan de Harlingertrekweg. Het personeel zag dat twee mannen iets wegnamen en vervolgens de winkel uit renden. Zij aarzelden geen moment en zetten de achtervolging in. Toen één van de verdachten over een heg probeerde te springen kwam hij ten val waarna de winkelmedewerkers de man konden pakken. Zij belden direct via 1-1-2 de politie en droegen de man aan hen over. Hij is voor verhoor op het politiebureau ingesloten. Een zoekslag in de omgeving naar de tweede verdachte, leverde helaas niets op. Wel trof men de auto aan waar gestolen steeksleutels in lagen. De eigenaar een 36-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De aangetroffen steeksleutels werden in beslag genomen.

Gytsjerk: aanrijding fietsers, één gewonde
De politie heeft zaterdagmorgen aan aanrijding tussen twee fietser afgehandeld waarbij een 47-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. Het ongeval ontstond toen twee fietsers een misverstand hadden over de rijrichting die zouden volgen. Beide fietsers botsten tegen elkaar waarbij de Leeuwarder ten val kwam. Hij is met een hoofdwond, pols en knieletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Makkum: zoekactie naar vermiste Duitse man
De politie heeft zaterdag een zoektocht gehouden naar een 66-jarige Duitse man uit Essen (D). Vrijdagavond had de man samen met een vriend een horeca bedrijf in het centrum van Makkum bezocht. Vervolgens is man alleen vertrokken en naar de boot terug gelopen. Toen zijn vriend die avond op de boot terugkwam, bleek de 66-jarige Duitser niet aanwezig te zijn. Toen zaterdagmorgen de man nog niet was teruggekeerd werd de politie ingeschakeld. Omdat de man een medische achtergrond heeft en soms verward was vreesde men het ergste. Na oproepen via Omrop Fryslân en RTV Nijefurd werd de man gezond en wel in Workum gesignaleerd. Een vader en zoon herkenden de man belden direct via 1-12 de politie. Hij is door de agenten overgedragen aan zijn zorgkader.

Leeuwarden: hennepkwekerij aangetroffen, zeven personen aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Perenstraat. In de woning werden zeven verdachten aangehouden. Dit betreft een 44-jarige vrouw uit Emmen. Een 45-jarige vrouw, een 47-jarige man, een 21 jarige man en een 39-jarige man uit Harlingen en een 26-jarige vrouw en een 27-jarige man uit Leeuwarden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor doordat er diverse meldingen waren binnen gekomen van een sterke hennepgeur in de omgeving van de woning. Toen de agenten bij de woning aankwamen, roken zij een sterke doordringende geur van hennep. In de woning troffen zij de verdachten aan die bezig waren met het knippen van de hennepplanten. In totaal werden er 267 volgroeide hennepplanten en 92 hennepstekken aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat men met de elektriciteitmeter had geknoeid. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De planten en alle elektrische apparatuur zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagmorgen een 24-jarige inwoner van Leeuwarden op het Hoeksterend aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens een controle constateerden de agenten dat de automobilist naar alcohol rook. De man is meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Doordat de verdachte niet mee wenste te werken, werd een bloedproef gevorderd. Doordat dit door medische redenen ook niet lukte werd een urineproef van de man afgenomen. Hij kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het beledigen van een politieagent, daarnaast werd zijn rijbewijs in gevorderd en kreeg hij een rijverbod.

Leeuwarden: woonschip door brand verwoest
De politie heeft zondagmorgen rond 02:00 uur de brandweer geassisteerd bij een felle uitslaande brand in een woonschip aan de Potmarge. In de woning was niemand meer aanwezig. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. De woning brandde geheel uit en kan als verloren worden beschouwd.

Sondel: éénzijdige aanrijding letsel
De politie onderzoekt een éénzijdige aanrijding die zaterdagavond op de De Leijen plaatsvond waarbij een 33-jarige automobilist uit Oudemirdum en een 27-jarie inwoonster van Oudemirdum gewond raakten. De auto waar in zij reden raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde in een sloot. De beide inzittenden zijn met thoraxklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder werd onderworpen aan een bloedproef omdat medisch gezien een blaastest niet kon worden uitgevoerd.

Mantgum: inbraak in woonboerderij
De politie onderzoekt een inbraak in een woonboerderij aan de S van Galemawei. De inbraak vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Uit de woning werden twee laptops, pc onderdelen, een spelcomputer, een mobiele telefoon en staatsloten weggenomen. De daders kwamen de woning binnen via een uitzetraam. Een 41-jarige inwoner van Mantgum deed aangifte.

Noardburgum: fietster gewond na val
De politie onderzoekt een éénzijdige ongeval waarbij een feitster, een 16-jarige inwoonster van Veenwouden ten val. Het meisje is door nog onbekende oorzak met haar fiets gevallen en vervolgens met haar hoofd op straat viel. Daardoor raakte het meisje buiten bewustzijn en liep een diepe hoofdwond op. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: agenten houden fietsendief op heterdaad aan
De politie heeft de afgelopen nacht een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Oplettende agenten zagen een man met een afgesloten fiets in de Torenstraat lopen. Zij vertrouwden dit niet en spraken de man aan. Tijdens dit gesprek stak hij een verwarrend verhaal af waarna zij besloten om de man aan te houden en nader onderzoek te doen. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Even later meldde een 30-jarige inwoonster van Drachten zich bij de politie dat haar fiets was gestolen. Het bleek om dezelfde fiets te gaan die de agenten bij de verdachte aantroffen. De eigenaresse deed aangifte.

Bolsward: fietser gevallen, hoofdwond
De politie heeft zaterdagnacht op de Kloosterlaan het ambulance personeel geassisteerd bij een éénzijdig ongeval waarbij een fietser, een 69-jarige inwoner van Bolsward ten val kwam.

Het is nog onbekend hoe de man is komen te vallen. Hij is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Ureterp: rijden onder invloed, rijbewijs inleveren
De politie heeft zondagmorgen een 22-jarige inwoner van Bakkeveen proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man op de N381 ter hoogte van Wijnjewoude met hoge snelheid voorbij rijden. Zij besloten de automobilist te gaan controleren. Toen zij achter de man aanreden werden er snelheden gemeten van 130 kilometer per uur daar waar 80 kilometer is toegestaan. Nadat zij de man een stopteken hadden gegeven en hem aanspraken, bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. De man is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 390 ug/l blies. De bestuurder kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het overschrijden van de maximum snelheid. Omdat de man beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 4 uur.

Drachten: politieman werd beledigd, man aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor belediging. Agenten die met hun dienstvoertuig over de Raai reden, zagen een grote groep jeugd fietsen waarvan één slingerend over de weg reed. Toen men de betreffende man over zijn rijgedrag aansprak en hem naar zijn identiteitsbewijs vroegen, bleek hij deze niet bij zich te hebben. Toen de agenten besloten om de man mee te nemen naar het bureau voor het vaststellen van identiteit, vond hij het nodig om de agenten te beledigen. De fietser is vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij een proces-verbaal kreeg.

Goengahuizen: man dumpt autowrak, proces-verbaal
De politie heeft 19-jarige inwoner van Nes (Boarnsterhim) aangehouden voor het dumpen van een autowrak. Agenten troffen het autowrak, een rode Peugeot, type 205, in de berm van de Peansterdyk aan. Zij zagen dat de linkerportier van de auto was verwijderd. Nadat men het wrak door een bergingbedrijf had laten weg halen, vervolgden zij hun weg naar Grou. Op de Stationsweg zagen zij een grijze Peugeot 205 rijden met een rode linker portier. De agenten besloten een onderzoek in te stellen en gaven de bestuurder een stopteken. Toen de agenten de bestuurder vroegen waarom hij een rode portier had in plaats van een grijze, vertelde hij dat deze van een rode Peugoet afkomstig was en dat zij die middag deze hadden gedumpt in de berm van de Peansterdijk. De man kreeg een proces-verbaal, daarnaast zal hij de afsleep kosten moeten betalen.

Stiens: openlijke geweldpleging, drie verdachten aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 16-jarige en een 18-jarige inwoner van Stiens, een 18-jarige inwoner van Woensdrecht op de Middelseedyk aangehouden voor het plegen van vernielingen.

Omstanders zagen dat het drietal vernielingen pleegden tegen goederen die bestemd waren voor de wegwerkzaamheden op de nieuwe rotonde. Men zag dat het drietal materiaal in het water gooide en belde direct via 1-1-2 de politie. Op het industrieterrein zag men de mannen lopen waarna zij werden aangehouden. Zij zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Alle drie kregen proces-verbaal.

Koudum: paard en wagen te water
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij éénzijdig ongeval op de Doerebout. Daar raakte een paard en wagen te water doordat het paard schrok toen zij het schelpenpad opreden. De bestuurder, een 49-jarige inwoner van Koudum, zijn vrouw en dochter konden zich op tijd in veiligheid brengen door van de kar springen. De bestuurder is vervolgens het water ingesprongen en heeft het paard en wagen naar de wal kunnen begeleiden. Daar heeft hij de kar van het paard los kunnen koppelen. Een takelwagen moest er aan te pas komen om het paard uit het water te halen. Er raakte niemand gewond.

112Fryslan