Politieberichten van zondag 10 juni

Diefstal stalen schouw

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een stalen schouw. Tussen donderdagavond en zaterdagmiddag werd een groene stalen schouw van ongeveer 5 a 6 meter lang gestolen vanaf de Dokkummer Ee. Het vaartuig heeft een houten buikdenning en drie houten bankjes. De 28-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Serie inbraken sportcomplexen en bedrijfsgebouw

SUDWEST – FRYSLAN – De politie stelt een onderzoek in naar een serie inbraken die tussen vrijdagavond en zaterdagochtend plaatsvonden in diverse sportcomplexen en in een bedrijfsgebouw. In Witmarsum aan het Mouneplein kwam(en) de dader(s) via een bovenlicht binnen in het clubgebouw van een tennisvereniging. Daarna werden in het pand diverse deuren geforceerd en kapotgemaakt. Vooralsnog wordt er niets vermist. In Makkum vonden nog 5 inbraken plaats. Uit het clubgebouw van de tennisvereniging gevestigd aan de Klipperstraat nam men een mobiele telefoon mee. Via een raam is men binnengekomen. Aan dezelfde straat is het clubgebouw van de kaatsvereniging gevestigd. Hier kwam men binnen na het forceren van een deur. Uiteindelijk bleek er niets te zijn weggenomen. In het multifunctioneel centrum, eveneens gevestigd aan de Klipperstraat, werd een ruit vernield waarna men het pand heeft doorzocht. Uit het pand werd een kluis en een geldbedrag gestolen. Zaterdagavond gingen agenten opnieuw ter plaatse nadat was ontdekt dat er was ingebroken in een pand aan De Voorn in Makkum. Daar werd bij twee bedrijven een geldbedrag weggenomen en een laptop en audioapparatuur. Alle benadeelden hebben inmiddels aangifte gedaan en de technische recherche is ter plaatse gekomen voor sporenonderzoek.

Canvasdoeken theatergezelschap gestolen

TERSCHELLING – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van drie canvasdoeken. Tussen vrijdagavond 18.00 uur en zaterdagochtend 10.00 uur werden drie grote foto’s gestolen die waren bevestigd aan tenten die stonden op het parkeerterrein van de Boschplaat. Vermoedelijk zijn de foto’s losgesneden van de tenten. De canvasdoeken zijn 1,5 bij 3 meter groot en hadden de volgende afbeeldingen:

– een afdruk met colablikjes in een schap van een winkel;

– een afdruk van een festivalterrein met juichende mensen;

– een afdruk van een duinlandschap met strandtentjes;

De canvasdoeken zijn van een theatergezelschap uit Utrecht die bezig zijn met de voorbereidingen van hun voorstelling voor het Oerolfestival dat volgend weekend van start gaat. Namens het gezelschap heeft een 25-jarige inwoonster van Utrecht aangifte gedaan.

Heeft u iets gezien of gehoord of anders informatie over deze diefstal? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Inbraken in berghokjes

OUDEHASKE – De politie stelt een onderzoek in naar inbraken in berghokjes op een recreatiegebied aan de Badweg. Tussen 3 juni en 9 juni werd uit een berghok van een 41-jarige inwoonster van Zuidlaren een viskoffer met visbenodigdheden weggenomen. Het hokje was vernield en omver gegooid. Zaterdagochtend meldde een 58-jarige man uit Wieringerwerf zich ook bij de politie omdat uit zijn berghokje eveneens goederen waren gestolen. Dat ging om viskoffer met visbenodigdheden, diverse vishengels en gereedschap. Nog twee andere gedupeerden, een 71-jarige man uit Gorredijk en een 74-jarige man uit Purmerend, hebben aangifte gedaan van inbraak. Het is nog niet bekend wat daar is weggenomen. Vermoedelijk hebben deze laatst drie inbraken plaatsgevonden tussen vrijdagavond en zaterdagochtend.

Hengels gestolen uit schuur

TWIJZELERHEIDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een schuur bij een woning aan de Bjirkewei. Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend werd de deur van de schuur geforceerd waarna gereedschap en vissportmateriaal, waaronder werphengels, werd weggenomen. De 36-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Aanrijding fietser en auto

SNEEK – De politie heeft zaterdagochtend een verkeersongeval op de Prins Hendrikkade afgehandeld. Een 70-jarige automobilist uit Bolsward zag bij het oprijden van de rotonde een 17-jarige fietsster uit Sneek niet. Door de aanrijding kwam de fietsster ten val en werd zij voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Jongetje aangereden

JOURE – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Ulekamp afgehandeld waarbij een 5-jarig jongetje uit Joure gewond raakte. Omstreeks 15.45 uur reed het jongetje op zijn fiets vanuit een steeg, vanachter een geparkeerde auto, de stoep af. Op dat moment passeerde een 62-jarige automobilist die niet meer op tijd kon stoppen om een aanrijding te voorkomen. Het fietsertje is met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen om een nader onderzoek in te stellen.

Zonder rijbewijs en onder invloed

DOKKUM – De politie heeft zaterdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 19-jarige man uit Groningen. Hij kreeg omstreeks 20.15 uur van agenten een stopteken op de N361 (Lauwersseewei). De bestuurder kon geen geldig rijbewijs of ander identiteitsbewijs overhandigen. De 19-jarige ging met de agenten mee naar het politiebureau voor nader onderzoek. Daar bleek dat de Groninger niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en ook dat zijn voertuig niet was verzekerd. Tevens werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat; 245 ug/l. Hiervoor kreeg de 19-jarige een rijverbod van 3 uren opgelegd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Tevens is een vordering voor de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) opgesteld.

Mishandeling

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling van een 21-jarige man uit IJlst. Het slachtoffer had de politie gealarmeerd nadat hij bij binnenkomst in een uitgaansgelegenheid aan de Kleine Kerkstraat, zonder een reden, door de 29-jarige in het gezicht werd geslagen. De verdachte was nog in de zaak aanwezig en werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De 21-jarige deed aangifte. De verdachte kreeg per direct een ontzegging van 3 maanden voor de uitgaansgelegenheid waar de mishandeling had plaatsgevonden.

Brandstichting bij verzorgingstehuis

GROU – De politie stelt een nader onderzoek in nadat in de nacht van zaterdag op zondag brand was gesticht bij een verzorgingstehuis aan De Waring. Een getuige had de politie gealarmeerd nadat hij op meerdere plekken bij het tehuis brandjes zag. De agenten konden deze brandjes snel blussen. In de omgeving werd nog gezocht naar de mogelijke dader(s). Deze werden niet aangetroffen.

Verkeersborden losschroeven

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige man en een 27-jarige man uit Denekamp aangehouden voor vandalisme. Omstreeks 02.00 uur kwam de melding dat personen op de Oppenhuizerweg bezig waren om verkeersborden los te schroeven. Ter plaatse hielden de agenten een groepje jongeren staande. De mannen gaven aan niets te maken te hebben met de vernieling. Echter werden in de omgeving drie verkeersborden aangetroffen. Uiteindelijk gaven de beide heren uit Denekamp toe dat zij het hadden gedaan. De verdachten werden meegenomen naar het bureau. De andere jongeren moesten de verkeersborden terugplaatsen. Na verhoor op het bureau werden de twee met een bekeuring heengezonden.

Kopstoot

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling van een 24-jarige man uit Harlingen. Het slachtoffer had surveillerende agenten aangesproken nadat hij op de Voorstaat een kopstoot had gehad van de 29-jarige man. Het slachtoffer kon een goed signalement aan de agenten geven en deze zagen de verdachte fietsen. Het slachtoffer en de getuigen bevestigden dat het de dader was waarna hij werd aangehouden en voor verhoor werd overgebracht naar het politiebureau. De 24-jarige deed aangifte.

Openlijke geweldpleging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 34-jarige man en een 26-jarige man, beide uit Drachten, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. In een uitgaansgelegenheid aan de Noordkade bleek dat een 33-jarige man uit Drachten met een glas was geslagen. In de uitgaansgelegenheid kon daarvoor de 26-jarige aangehouden worden. Nadat gealarmeerde agenten diverse getuigen hoorden bleek de 34-jarige man ook betrokken te zijn geweest bij het voorval. Ook hij werd aangehouden. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten op het bureau. Het slachtoffer kon zelfstandig voor behandeling naar het ziekenhuis gaan en deed aangifte

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan