Politieberichten van zondag 10 juli

Inbraak in kantoor

GROU – De politie onderzoekt een inbraak in een kantoor aan de J.W. de Visserwei. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden drie computers weggenomen. Namens de gedupeerde overheidsinstantie moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Executieactie in de provincie

FRYSLAN – De politie Fryslân heeft zaterdag een executieactie gehouden in de provincie. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. De nadruk van de actie lag op de plaatsen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Er werden maar liefst 110 adressen bezocht, waarbij voor 13.600 euro aan openstaande boetes werd geïnd. Veertien mensen werden ingesloten omdat ze de boete niet konden betalen of nog een gevangenisstraf moesten uitzitten. Drie van hen zorgden er voor dat later op de dag de boete alsnog werd betaald. Het trio mocht het bureau dan ook weer verlaten. De overige elf werden zaterdag in de loop van de dag overgebracht naar gevangenis de Grittenborgh in Hoogeveen om daar hun straf uit te zitten. Eén van hen moest nog 149 dagen zitten. Tijdens de actie werden ook nog 3 auto’s buiten gebruik gesteld, dit omdat de eigenaren de openstaande verkeersboetes niet kon betalen.

Automobiliste gewond na aanrijding

BOAZUM – De politie heeft op de Froonackerdyk een aanrijding onderzocht, waarbij een 40-jarige automobiliste uit IJlst gewond raakte. Een 48-jarige automobilist uit Boazum stak de kruising over en zag daarbij een naderende auto, die hij voorrang had moeten geven, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De 40-jarige automobiliste werd door de brandweer en het ambulancepersoneel uit haar zwaar beschadigde auto gehaald. Het slachtoffer werd vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De veroorzaker van de aanrijding kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Jongen aangehouden voor diefstal en/of heling

LEEUWARDEN – De politie heeft in het onderzoek naar de diefstal van een auto een 17-jarige inwoner van Hallum aangehouden. Vrijdagmiddag werd een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij reed in een gestolen auto, zie ook de politieberichten van zaterdag 9 juli.De auto was buit gemaakt bij een inbraak in een woning in Hallum op 27 juni 2011. Op basis van onderzoek, het horen van de 30-jarige verdachte en getuigenkonden agenten de 17-jarige als medeplichtige aanmerkingen. Na toestemming van de officier van justitie werd hij zaterdagmiddag aangehouden. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en zitten dus nog vast. Het onderzoek naar de diefstal van de auto en de woninginbraak gaat door.

Inbraak in woning

FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deHertog van Saxenlaan. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere sieraden weggenomen. De 71-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche zal nader sporenonderzoek verrichten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

NIJEHOLTPADE – De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten reden over de Stellingenweg. De 20-jarige bestuurder viel hen op vanwege zijn hoge snelheid. Er werd een gemiddelde snelheid van 145 kilometer per uur gemeten, terwijl 80 is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook werd proces-verbaal tegen hem op. Tevens bleek dat de Sneker nog diverse boetes had openstaan. Zijn vader kwam naar het bureau om deze boetes te betalen.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het ziekenhuis een 41-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond in een horecagelegenheid aan de Noordkade een paar messen achter de bar vandaan gehaald. Met deze messen bedreigde hij de overige bezoekers. Die wisten de messen van hem af te pakken, maar de 41-jarige man raakte daarbij gewond aan zijn hoofd. Hij werd door een taxi overgebracht naar het ziekenhuis. Na de doktersbehandeling werd de Drachtster door agenten aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Geen enkele bezoeker van het café wenste aangifte doen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Vianen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten reden op de A32 van Akkrum naar Heerenveen en constateerden daar dat de 46-jarig bestuurder met een gemiddelde snelheid van 170 kilometer per uur reed, terwijl 120 is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man in ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Aanhoudingen na omtrappen fietsen

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Dokkum en een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Getuigen hadden gezien dat het duo fietsen omtrapten in een fietsenstalling aan De Drift. De getuigen belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een goed signalement door. De twee mannen werden vervolgens aangehouden op de Zuidkade. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na vernielen ruit

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner Ouderkerk aan de Amstel aangehouden op verdenking van vernieling. Een medewerker van een horecagelegenheid aan de Torenstraat had gezien dat de 17-jarige een ruitje van een restaurant in die straat had vernield. Surveillerende agenten werden gewaarschuwd en vervolgens werd de jongen overgedragen. De 17-jarige werd overgebracht naar het politiebureau op het eiland. Daar bekende hij de vernieling en betaalde de schade die hij had aangericht. Vervolgens mocht de jongen het bureau weer verlaten.

Geluidsapparatuur in beslag genomen

MENALDUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan geluidsoverlast door de geluidsapparatuur in beslag te nemen. In een woning aan de Ljochtmisdyk was een feestje gaande. Dit ging echter gepaard met veel geluidsoverlast. Diverse klachten kwamen dan ook bij de Meldkamer Fryslân binnen. Agenten gingen naar de betreffende woning en de feestvierders werd medegedeeld dat de geluidsoverlast moest stoppen. Zo niet, dan zou de apparatuur in beslag worden genomen. De aanwezigen gaven aan dat ze boodschap hadden begrepen. Blijkbaar was dit niet het geval, want later die nacht kwamen wederom klachten bij de Meldkamer binnen. Agenten gingen wederom naar de betreffende woning en de geluidsapparatuur werd in beslag genomen. Tegen een 23-jarige inwoner van Menaldum werd proces-verbaal opgemaakt, dit omdat hij de eigenaar van de apparatuur was.

Twee aanhoudingen na controle bestelbus

KOOTSTERTILLE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Kootstertille van 25 en 32 jaar aangehouden. Surveillerende agenten controleerden op de Alde Dyk een bestelbus. De inzittenden waren mogelijk betrokken geweest bij een mishandeling eerder die avond in Drogeham. Van de inzittenden werd gevraagd om hun identiteitskaart te tonen. Eén van de inzittenden weigerde dit en de agenten wilden hem dan ook aanhouden. Dit werd hen erg moeilijk gemaakt door de overige inzittenden. Ook omstanders gingen zich met de aanhouding bemoeien. Diverse agenten werden ingezet, waaronder één met een politiehond. Uiteindelijk werden twee mannen van de 25 en 32 jaar aangehouden voor het niet voldoen van een beval of vordering. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt. In de loop van zondagochtend mochten ze het bureau nog verlaten. De overige inzittenden zullen op een later tijdstip nog worden gehoord. Niet alleen vanwege de mishandeling in Drogeham, maar ook vanwege het belemmeren van het werk van de agenten.

Vervelende stapper aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oude Koemarkt een 23-jarige inwoner van De Hoeve aangehouden. De man was de gehele nacht vervelend aanwezig in het centrum. Een surveillerende agent sprak hem hierop op aan. De stapper was duidelijk onder invloed van alcohol. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier kreeg hij een bekeuring voor openbare dronkenschap. Zondagochtend vroeg, toen alle andere stappers al naar huis waren, mocht hij het bureau verlaten.

Vrouw aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in een horecagelegenheid aan de Zuidkade een 25-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw had een 23-jarige inwoonster van Surhuisterveen meerdere keren geslagen. Die liep daardoor letsel op aan haar hoofd. De 25-jarige vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij was in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

* Zondag, 02.30 uur, De Vlet in Grou, een 28-jarige automobilist uit Goingarijp, 645 ug/l;
* Zondag, 03.55 uur, Nieuwestad in Leeuwarden, een 28-jarige snorfietser uit Leeuwarden, 720 ug/l.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan