Politieberichten van zaterdag 9 januari 11.00 uur t/m zondag 10 januari 11.00 uur

Fryslân: sneeuwval en harde wind veroorzaken veel overlast
De politie en andere hulpdiensten zijn zondag 10 januari druk in de weer met het bestrijden van de gevolgen van sneeuwval in combinatie met de harde wind in de provincie. Met name in het noordoosten zijn de wegen moeilijk of in het geheel niet begaanbaar door opwaaiende sneeuw en duinvorming. De rijkswegen en doorgaande provinciale wegen in de andere delen van de provincie zijn door de intensieve inzet van sneeuwruimploegen redelijk begaanbaar. Lokale wegen zijn vaak niet of slechts zeer moeilijk begaanbaar. Het advies is daarom om niet de weg op te gaan als dat niet echt noodzakelijk is. Gezien de weersvoorspelling is de verwachting dat de situatie de hele dag zo blijft en wellicht in de loop van de avond en nacht weer verslechtert. De politie adviseert daarom de berichten over de verkeerssituatie goed te volgen en eventuele adviezen op te volgen.

Wyns: auto te water
De politie heeft onderzoekt een eenzijdig ongeval in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van Barthlehiem. Een 57-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats was daar in een flauwe bocht van de weg geraakt en met zijn voertuig ondersteboven in een sloot beland. Ter plaatse geroepen politieagenten konden met enige moeite de man uit zijn auto bevrijden nadat ze het ijs met behulp van een bezem en zaklampen hadden weten stuk te slaan. De automobilist werd daarna met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. Omdat vermoed wordt dat de man, die zonder rijbewijs in een onverzekerde auto reed, gedronken had, werd hem daar een bloedproef afgenomen. De auto van de man is in beslag genomen.

Joure: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Scheen. Daar werd in de nacht van zaterdag op zondag een raam vernield, waarna een klein geldbedrag en een fotocamera werden weggenomen. De 45-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft zondagmorgen vroeg de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van de gevolgen van een woningbrand aan de Saskiastraat. De 52-jarige bewoner ontdekte rond 04.00 uur dat de bovenverdieping van de woning vol rook stond en sloeg via 112 alarm. De brandweer had de inmiddels uitslaande brand snel onder controle, maar de gehele woning liep wel de nodige schade op. De bewoner heeft elders onderdak gevonden.

Koudum: eenzijdig ongeval met meerdere gewonden
De politie heeft zaterdagmorgen hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Sudergoawei. Een 42-jarihe automobiliste uit Makkum was door de gladheid in een slip geraakt en vervolgens tegen een boom tot stilstand gekomen. Alle in Makkum woonachtige inzittenden, de bestuurster, een 39-jarige vrouwelijke passagier en drie kinderen in de leeftijd van 10 tot 9 jaar, werden voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Kootstertille: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Westkern. Zaterdagmiddag werd daar een raam geforceerd, waarna onder meer een nog onbekend geldbedrag werd weggenomen. De 51-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

112Fryslan