Politieberichten van zondag 10 april.

Motorrijders gewond na val
WITMARSUM/DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag twee eenzijdige ongevallen afgehandeld, waarbij twee motorrijders gewond raakten. Op de Arumerweg in Witmarsum kwam een 73-jarige motorrijder uit Reduzum ten val. De man zag vermoedelijk door de laagstaande zon een wegversmalling over het hoofd. De man raakte met zijn motor een stoep en kwam ten val. Het slachtoffer werd met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. In Drachten op de Burgemeester Wuiteweg kwam een 30-jarige motorrijder uit Drachten ten val. Vermoedelijk doordat zijn remmen blokkeerden. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden voor bezit nepvuurwapen en gestolen goederen.
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag op de Aldlansdyk een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van een nepvuurwapen en voor heling. Een getuige zag op de Aldlândyk de Leeuwarder lopen. De jongen opende zijn rugtas en er viel een wapen op straat. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse, het incident speelde zich namelijk af voor het hoofdbureau. De 18-jarige werd aangehouden. Op aanwijzing van de verdachte vonden de agenten het nepwapen. Dit werd dan ook in beslag. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering vonden de agenten in de portemonnee van de man enkele bankpassen die als gestolen stonden geregistreerd. Ook de bankpassen werden in beslag genomen. Later die dag werd duidelijk dat de 18-jarige ook als verdachte kon worden aangemerkt voor een inbraak in een woning aan het Lenteklokje in de stad. Ook hiervoor zal hij nader worden gehoord.

Jongetje ernstig gewond na aanrijding
WALTERWALD – De politie onderzoekt een aanrijding die zaterdagmiddag plaatsvond op de Foarwei, waarbij een 8-jarige fietser uit Driesum ernstig gewond raakte. Tijdens het achteruit rijden van een SRV-wagen kwam het kind onder de wagen terecht. De chauffeur, een 58-jarige inwoner van Damwâld, had nog in zijn achteruitkijkspiegels en achteruitrijdcamera gekeken en zag het jongetje niet die zich kennelijk al achter de wagen bevond. Het slachtoffer werd met ernstig hoofdletsel per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Aan diverse omstanders is slachtofferhulp aangeboden.

Man aangehouden voor zware mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag in het recreatiegebied De Groene Ster een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling, gevaarlijk rijgedrag, poging tot doodslag en een poging diefstal van een fiets. De man had in een woning aan de Vredeman de Vriesstraat zijn 25-jarige vriendin zwaar mishandeld. Na zijn daad ging de man er vandoor en stapte in zijn auto. Vervolgens reed de man met hoge snelheid weg waarbij hij bijna een aantal voetgangers en een snorfietser omver reed. De politie werd door hen gewaarschuwd via 1-1-2. Toen de agenten ter plaatse waren, kwam tegelijkertijd ook de melding van de zwaar mishandelde vrouw die nog in de woning lag. In de woning troffen de agenten de gewonde vrouw aan. In de woning was het een grote ravage. Tien minuten later werd de auto van de verdachte gesignaleerd in het recreatiegebied De Groene Ster. Een getuige zag dat een man, die bloed op zijn ontblote bovenlichaam had, een fiets probeerde te stelen en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten gingen naar de Groene Ster. Het bleek te gaan om de 26-jarige Leeuwarder. Bij het zien van de agenten sprong hij in het water. Hij zwom naar de overkant en werd daar aangehouden. De verdachten werd voor nader onderzoek in gesloten in het politiebureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zijn auto in beslag genomen. De politie heeft in het onderzoek al met een aantal getuigen gesproken. Maar het vermoeden bestaat dat nog meer mensen getuige zijn geweest van de dollemansrit van de 26-jarige Leeuwarder. De politie komt dan ook graag in contact met hen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Inbraak in woning
MIDLUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Harlingerstraatweg. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht. Daarbij werden onder andere sieraden, paspoorten en een messenset weggenomen. De 68-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden na bedreiging agent
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 43-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van bedreiging van een agent. Bij de Meldkamer Fryslân was een melding binnen gekomen van geluidsoverlast uit een woning aan de Prins Bernhardlaan. Eerder die avond waren de agenten ook al bij de woning geweest en toen was toegezegd dat men geen overlast meer zou veroorzaken. Toen de agenten arriveerden was niemand meer aanwezig in de woning. Niet veel later arriveerde een man op een fiets. Dit bleek de 43-jarige bewoner te zijn. De man was direct opgefokt. Een normaal gesprek was niet met hem te voeren. De Franeker wilde één van de agenten slaan en bedreigde hem met de dood. Geweld tegen agenten, ook verbaal, wordt niet geaccepteerd en daarom werd de man aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Drie mannen aangehouden voor openlijk geweld
SURHUISTERVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Opende, een 19-jarige inwoner van Grootegast en een 18-jarige inwoner van Opende aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De drie hadden na een ruzie een 19-jarige inwoner van Surhuisterveen geslagen. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen op aan zijn gezicht en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De drie verdachten konden op aanwijzing van getuigen worden aangehouden. Het trio werd voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer kon, gezien zijn verwondingen, geen aangifte doen. Dit volgt later deze week nog.

Vervelende stapper aangehouden
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Hoorn (NH) aangehouden. Voor een horecagelegenheid aan de Bargefenne was een klein opstootje en de politie stuurde de ruziënde partijen elk een kant op. De 17-jarige bleef echter vervelend aanwezig. Hij bleef maar schreeuwen en wilde de confrontatie zoeken. De agenten waarschuwden hem een aantal keren en ook zijn vrienden probeerden hem rustig te krijgen. Door het overmatig alcoholgebruik kwam de boodschap niet aan. Na de zoveelste waarschuwing werd hij dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Drie jongeren aangehouden na vernieling auto
OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Oosterwolde van 16 en 17 jaar en een 16-jarige inwoner van Veenhuizen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. Een getuige hoorde eerder die nacht veel lawaai in de Weidemaad. Hij zag dat drie jongens een auto hadden vernield. Zo was de spiegel kapot en er zat een deuk in de auto. De politie werd gewaarschuwd en de drie verdachten werden vervolgens aangehouden. Het trio werd voor nader onderzoek ingesloten. De ouders van de jongens zijn door de agenten geïnformeerd.

Twee mannen aangehouden voor openlijk geweld
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Prins Hendrikkade twee inwoners van Ysbrechtum van 18 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Het duo was eerder in de stad ook al betrokken bij een ruzie. Door agenten werden ze weggestuurd. Niet veel later reden de twee met hun fietsen op een groepje jongeren in. Een vechtpartij was dan ook het gevolg. Surveillerende agenten grepen direct in en de twee dorpsgenoten werden dan ook aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieler aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft dankzij oplettende getuigen een 25-jarige inwoner van Leeuwarden kunnen aanhouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden eerder die nacht gezien dat een 25-jarige Leeuwarder een ruit van een bedrijfspand aan het Zuiderplein had vernield. De getuigen hielden de Leeuwarder en zijn twee vrienden aan. De politie werd direct gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden bleken de drie aangehouden mannen te zijn gevlucht. Op de Berlikummermarkt werd het trio aangetroffen. Dankzij een goed signalement kon de 25-jarige Leeuwarder op verdenking van de vernieling worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Donkerbroek aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 21-jarige inwoner van Heerenveen was na een avondje stappen onderweg naar huis. Samen met vrienden fietste hij over de Jister. Het slachtoffer riep iets tegen de 17-jarige jongen die met vrienden daar op een bloembak zat. De jongen uit Donkerbroek ging direct achter de 21-jarige man aan en sloeg hem vervolgens. Op aanwijzing van het slachtoffer kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieler aangehouden
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vernieling. In de Professor Wassenberghstraat waren van zes geparkeerde auto’s tien autobanden lek gestoken. Getuigen hadden de 20-jarige zien lopen door de straat en vonden zijn gedrag maar verdacht. Agenten stelden dan ook een nader onderzoek in. De 20-jarige man werd elders in de stad in een woning aangetroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Na zijn aanhouding vonden de agenten in de betreffende woning een groot mes. Dit mes is vermoedelijk door de verdachte gebruikt en werd daarom in beslag genomen.

Inbraak in woning
HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kimswerderweg. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden sieraden en bankpassen weggenomen. De 81-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt nader sporenonderzoek in.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden:

[bullets]Zaterdag, 20.30 uur, bij de voetbalkantine aan de Reiddekkersstrjitte in Noardburgum, een 24-jarige automobilist uit Noardburgum, 625 ug/l;
Zondag, 03.00 uur, Dwarsnoard in Workum, een 28-jarige automobilist uit Workum, 785 ug/l. De man had eerder die nacht een aanrijding veroorzaakt en was daarbij doorgereden. Na onderzoek kon de verdachte in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht en daar voor nader onderzoek ingesloten;
Zondag, 04.30 uur, Om den Noort in Wolvega, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Nijmegen, 395 ug/l.[/bullets]

112Fryslan