Fryslân, 01-11-2009 • Politieberichten van zaterdag 31 oktober 11.00 uur t/m zondag 1 november 11.00 uur.

Leeuwarden: door Burgernetactie vermist jongetje teruggevonden
De politie heeft zaterdagmiddag door een Burgernetactie een 7-jarig jongetje teruggevonden. Jonas, die zwakzinnig en autistisch is, was vanaf zijn woning aan de Heslingastins weggelopen. De politie werd gealarmeerd om naar het jongetje uit te kijken. Ook werd een Burgernetmelding uitgedaan door de Meldkamer Fryslân waarbij 512 Burgernetdeelnemers werden geactiveerd. Na anderhalf uur werd het jongetje teruggevonden. Een zoekende Burgernetdeelnemer had gemeld dat hij het jongetje had aangetroffen op de Rollemastate. Ongedeerd werd hij weer thuisgebracht.

Wytgaard: aanrijding motorrijder en auto
De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Bredyk afgehandeld waarbij de betrokken bestuurders gewond raakte. Door nog onbekende reden is een 81-jarige bestuurder uit Leeuwarden met zijn auto vermoedelijk op de weghelft van de motorrijder terechtgekomen. Deze 32-jarige motorrijder uit Leeuwarden passeerde op dat moment met een aanrijding tot gevolg. Beide bestuurders zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Morra: aanrijding tussen auto’s
De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Skiligewei afgehandeld. Daarbij zag een 22-jarige bestuurder uit Lioessens een tegemoetkomende 40-jarige plaatsgenote vermoedelijk te laat. Hij kon zijn voertuig niet meer tijdig tot stilstand brengen met als gevolg een frontale aanrijding. De automobiliste uit Lioessens en haar twee kinderen zijn ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Jirnsum: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft zaterdagavond een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Aan het einde van de avond alarmeerde een beveiligingsmedewerker de politie. De man reed achter een voertuig aan met een inzittende die vermoedelijk hadden ingebroken bij een bedrijf aan de Wetterwille in Heerenveen. De beveiligingsmedewerker volgde het voertuig dat op de A32 de afslag richting Jirnsum nam. Diverse eenheden werden gealarmeerd om de bestuurder aan de kant te zetten. Ter hoogte van Raerd op de Rijksstraatweg stonden de agenten met hun dienstauto’s overdwars op de t-splitsing en gaven meerdere stoptekens aan de tegemoetkomende bestuurder. Hier voldeed hij aan en werd aangehouden. In het voertuig werden diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen. De Leeuwarder is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Op het bedrijventerrein aan de Wetterwille is met een politiehond nog een zoekslag gemaakt naar een mogelijk tweede verdachte. Deze werd niet meer aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Kollum: fietsen in de gracht gegooid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit Metslawier en een 27-jarige man uit Anjum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Omstanders hadden gezien dat het duo enkele fietsen in de gracht hadden gegooid. Via 1-1-2 werd de politie gealarmeerd waarna beide heren konden worden aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten. Er zal een dregging plaatsvinden om de fietsen boven water te halen.

Leeuwarden: politie houdt zakkenroller aan
De politie heeft zaterdagavond een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De man had met een 17-jarige en 18-jarige vrouw, beide uit Leeuwarden, een gesprekje gehad op de Sint Jakobsstraat. Na het gesprek ontdekten de vrouwen dat zij waren beroofd van hun mobiele telefoon en portemonnee. Zij alarmeerden via 1-1-2 de politie die ter plaatse kwam. Door een goed signalement werd de verdachte gezien op het Ruiterskwartier waar hij werd aangehouden. Voor nader onderzoek is de Leeuwarder ingesloten.

Haulerwijk: man springt op auto
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Haulerwijk aangehouden op verdenking van vernieling. Rond 02.40 uur kreeg de politie de melding dat een grote groep personen op de Eikesingel aan het vechten was. Toen de politie ter plaatse kwam, was er van een vechtpartij geen sprake meer. Wel bleek dat de man uit Haulerwijk op een geparkeerde auto had staan springen. Op basis van een goed signalement werd naar hem gezocht. Bij de vernielde auto lag nog kleding en schoenen die vermoedelijk van de verdachte kon zijn. Deze spullen werden meegenomen tijdens de zoekslag. Op de Slotemaker de Bruineweg zag de politie de verdachte lopen op blote voeten. De schoenen bleken bij hem te horen. De 24-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. De 38-jarige eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan.

Drachten: politie houdt man aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 42-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Op de Zuidkade was de man betrokken bij een ruzie waarbij hij een 46-jarige vrouw uit Drachten neersloeg en op de grond haar in het gezicht trapte. Door omstanders werd de man in bedwang gehouden. De politie die snel ter plaatse was kon de Drachtster aanhouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Tijdens zijn komst in het arrestantencomplex en tijdens de insluitingsprocedure heeft de man een arrestantenverzorger beledigd, bedreigd en mishandeld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor zware mishandeling en wederspanningheid, belediging, bedreiging en mishandeling. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis met letsel aan haar gezicht en heeft daarna aangifte gedaan.

Bolsward: politie houdt inbrekers op heterdaad aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 30-jarige mannen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak. Omstreeks 02.00 uur ging het alarm af van een bedrijf aan het Industriepark. Vermoedelijk zouden de inbrekers nog in het pand aanwezig zijn. De politie werd gealarmeerd en ging ter plaatse. Aanrijdende politieagenten zagen uit de achterzijde van het pand één van de verdachten komen, die direct werd aangehouden. Het terrein werd vervolgens met behulp van een politiehond doorzocht. Op het aanblaffen van de hond kwam de tweede verdachte uit de struiken te voorschijn. Ook hij werd aangehouden. Beide mannen zijn vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Voor zover nu bekend zijn er geen goederen weggenomen en is er door de inbraak alleen schade ontstaan. Een 42-jarige man uit Bolsward heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Heerenveen: kopstoot gegeven
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Balk aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Oude Koemarkt had hij zich schuldig gemaakt aan het geven van een kopstoot aan een 27-jarige man uit Nijelamer. Hij was de horecagelegenheid uitgezet en de politie was gealarmeerd die hem vervolgens aanhield en overbracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Drachten: verdachte verzet zich
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 47-jarige man uit Drachten aangehouden vanwege wederspannigheid. Tijdens de surveillance zagen agenten dat de zoon van de verdachte uit een horecagelegenheid werd gezet. De man was het niet eens met de gang van zaken en wilde verhaal halen bij de agenten. Beide personen waren mondeling als ook fysiek erg vervelend in de richting van de agenten. De verdachte pakte meerdere malen een agent beet. Hierdoor gingen zijn verbindingsmiddelen (o.a. portofoon) kapot. De politieagent was genoodzaakt geweld te gebruiken om het verzet te stoppen. Uiteindelijk kon men de man onder controle krijgen en is hij overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: vrouw valt met fiets
De politie heeft zondagochtend een eenzijdig verkeersongeval afgehandeld. Een 43-jarige vrouw uit Sneek fietste met haar man op de Leeuwarderstraat toen zij in de bocht onderuit ging. De vrouw is met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in negen processen-verbalen en rijverboden. Opvallend was volgende voorval;

[ul][li]23.35 uur, Opperhaudmare in Ureterp, surveillerende agenten zagen een quad, zonder verlichting rijden met daarop 4 a 5 jongens. Bij Ureterp kreeg de bestuurder een stopteken die hij negeerde. Even verderop sprongen alle opzittende van de quad af en vluchtten de weilanden in. Na enkele minuten meldde de 19-jarige bestuurder uit Wijnjewoude zich bij de agenten. Later voegde zich een andere opzittende bij de bestuurder. Agenten vonden in een weiland nog een opzittende. Beide heren kreeg een bon voor het niet dragen van een helm. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder had gedronken werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die had als resultaat 440 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Er werd proces-verbaal opgemaakt en de quad is in beslag genomen.[/li][/ul]

In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]10.55 uur, De Lange West in Drachten, 21-jarige man uit Drachten, 405 ug/l, surveillerende agenten zagen de man met een passagier op een bromfiets rijden. Daarbij reed hij een aantal malen opvallend dicht op de voor hem rijdende auto’s. Voor een controle werd hij aan de kant gezet. Betrof een beginnend bestuurder die naast de invordering een rijverbod van 5 uren kreeg.[/li]
[li]21.30 uur, Oppenhuizerweg in Sneek, 66-jarige man uit Sneek, 790 ug/l.[/li]
[li]22.15 uur, Bigtumerdijk in Berlikum, 70-jarige man uit gemeente Franekeradeel, 770 ug/l.[/li]
[li]00.51 uur, Terhernsterdyk in Terherne, 21-jarige man uit Terherne, 420 ug/l, beginnend bestuurder.[/li]
[li]04.00 uur, Voorweg in Damwoude, 53-jarige man uit Damwoude, 695 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})