Politieberichten van zondag 1 mei.

Drukke Koninginnedag sfeervol verlopen
LEEUWARDEN – Koninginnedag is in Leeuwarden sfeervol verlopen. De stroom van het publiek kwam wat later op gang als voorgaande jaren, maar het werd in de stad uiteindelijk erg druk. De politie was de gehele dag aanwezig en in samenwerking met medewerkers van de gemeente Leeuwarden en beveiligingspersoneel werd toezicht gehouden. Ook op de wateren in en rondom Leeuwarden was de politie aanwezig met enkele boten. In totaal werden 14 aanhoudingen verricht voor onder ander het verstoren van de openbare orde, openbaar dronkenschap, bezit van harddrugs, vernieling en belediging. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Een groot deel van hen mocht daarna het politiebureau weer verlaten.

Geen grote incidenten
Ondanks de vele bezoekers deden grote incidenten in de stad zich niet voor. De combinatie van de vele bezoekers en alcohol- dan wel drugsgebruik leidde wel tot een aantal vechtpartijen. Door snel ingrijpen van surveillerende agenten, toezichthouders van de gemeente en beveiligingspersoneel bleef de sfeer in Leeuwarden goed. In de Kleine Kerkstraat moest aan het einde van de middag eenrichtingsverkeer worden ingesteld vanwege de grote toeloop van het publiek richting het Oldehoofsterkerkhof.

Toezicht vanaf het water
Dit jaar werd voor het eerst met meerdere politieboten toezicht gehouden op de wateren in en rondom Leeuwarden. De agenten controleerden onder andere op snelvaren en overlast op het water. Ook ondersteunden ze de agenten op de wal als dat nodig was. Drie schippers gingen op de bon voor snelvaren, het varen zonder vaarbewijs en het overboord zetten van een partij afval.

Elders in Fryslân ook gezellig
Niet alleen in Leeuwarden werd Koninginnedag gevierd. Ook in veel andere Friese dorpen en steden waren activiteiten georganiseerd. Ook hier bleef het gezellig en grote incidenten deden zich dan ook niet voor. Alleen in het centrum van Heerenveen moesten agenten en beveiligingspersoneel een aantal keren in actie komen. Ook hier zorgde de combinatie van de vele bezoekers en alcoholgebruik tot een aantal kleine vechtpartijen. In totaal werden twee mensen aangehouden voor onder andere belediging en vernieling. Desondanks bleef ook hier de sfeer goed.

Drie gewonden na brand in snackwagen
WOLSUM – De politie heeft de brandweer en het ambulancepersoneel geassisteerd bij een brand in een snackwagen op een terrein van een autocross aan de Remswerderleane. Door vermoedelijk een fout bij het verwisselen van een gasfles brak brand uit. Het vuur werd geblust door beveiligingsmedewerkers. Drie cateringmedewerksters raakten gewond (leeftijd en woonplaats onbekend). Het trio werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Twee van hen mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten. Het derde slachtoffer werd later die dag per ambulance overgebracht naar het brandwondencentrum van het Martini ziekenhuis.

Inbraak in boerderij
GARYP – De politie onderzoekt een inbraak in een boerderij aan de Easterein. De bewoners waren een dagje weg en toen men zaterdag aan het einde van de middag thuis kwam, bleek er te zijn in gebroken. Uit het woongedeelte van de boerderij werd een geldbedrag weggenomen. De 54-jarige bewoner deed aangifte.

Twee jongeren aangehouden voor handel in softdrugs
SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag op de Bolswarderbaan twee inwoners van Balk van 14 en 20 jaar aangehouden voor de handel in softdrugs. Een groepje jongeren rende weg toen surveillerende agenten passeerden. Dit viel natuurlijk op en de jongeren werden achterhaald. Ze bleken sterke drank en softdrugs bij zich te hebben. Al snel kwam naar voren dat twee van hen in de softdrugs handelden. Het duo werd dan ook aangehouden. De drank en de drugs werden in beslag genomen. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning
GOUTUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Buorren. Zaterdag overdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een laptop, portemonnee en sieraden weggenomen. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Twee verdachten aangehouden in restaurant
SNEEK – De politie heeft in een restaurant aan de Gedempte Pol een 32-jarige vrouw en een 40-jarige man, alle twee afkomstig uit Sneek, aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. In het restaurant hadden de twee een woordenwisseling gekregen met personeel over een bestelling. De twee Snekers werden boos en in het restaurant werden vervolgens diverse vernielingen aangericht. Zo moest onder andere een kassa het ontgelden. De politie kwam ter plaatse en het duo werden aangehouden. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten.

Mobiele telefoon gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon van een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De man liep in de nacht van zaterdag op zondag al bellend over het Beursplein. Van achteren naderde een scooter met daarop twee mannen. Eén van hen wist de telefoon uit de handen van de 21-jarige te pakken. Het tweetal ging er vervolgens op de scooter vandoor. De Leeuwarder deed aangifte.

Aanhouding na zware mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had eerder die nacht op de Koopmansgracht een 19-jarige inwoner van Burgum geslagen. Die raakte daardoor gewond, verloor zelfs zijn bewustzijn, en moest per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Voorbijgangers hadden de vechtpartij gezien en belden direct 1-1-2. De agenten hadden een goed signalement van de verdachte en hij kon dan ook snel worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster gewond na ongeval
EASTEREIN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Van Eysingaleane een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld, waarbij een 24-jarige inwoonster van Groningen gewond raakte. De vrouw kwam met het stuur van haar fiets tegen een ander stuur aan. Hierdoor kwam ze ten val en liep letsel op aan haar gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Duitsers aangehouden voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Vredeman de Vriesstraat twee Duitsers van 25 en 26 jaar aangehouden op verdenking van heling. Een getuige had gezien dat de mannen twee fietsen hadden gestolen en waarschuwde de politie direct via 1-1-2. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de Duitsers snel worden gevonden. Het duo verklaarde de twee fietsen voor 15 euro te hebben gekocht. Reden voor de agenten om de twee aan te houden op verdenking van heling. De fietsen werden in beslag genomen. De twee Duitsers werden ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Daarbij werden de rijbewijzen van twee automobilisten en één snorfietser ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 21.00 uur, Leeuwarderweg in Joure, een 41-jarige automobiliste uit Joure, 620 ug/l. De vrouw was met haar auto in de sloot beland. Haar voertuig raakte zwaar beschadigd.
Zondag, 02.15 uur uur, Harddraversweg in Joure, een 21-jarige beginnende bestuurder uit de Hemrik, 355 ug/l.
Zondag, 02.30 uur, De Ooievaarstraat in Drachten, een 36-jarige automobilist uit Wijnjewoude, 915 ug/l. De man had eerder die nacht in de Ooievaarstraat een aanrijding veroorzaak en was doorgereden. Een getuige had dit alles gezien en waarschuwde de politie. Agenten gingen naar de woning van de man en hielden hem daar aan.[/bullets]

112Fryslan

})