Fryslân, 01-03-2009 • Politieberichten zaterdag 28 februari 11.00 uur t/m zondag 1 maart 11.00 uur

Leeuwarden: diefstal met geweld in woning, getuigen gezocht
De politie doet onderzoek naar een diefstal met geweld in een woning aan de Roptastate.

Zaterdagmorgen zat een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar kamer, toen twee mannen binnenkwamen en de vrouw met een kniptang sloegen. Vervolgens hield één man de vrouw op de bank vast en ging de andere man op onderzoek uit in de woning. Er werd door de mannen geld en twee telefoons uit de woning weggenomen, waarna ze de woning verlieten. De vrouw heeft zich in het ziekenhuis onder behandeling van een dokter moeten stellen en is later huiswaarts gekeerd. De vrouw deed aangifte. De technische recherche van de politie doet onderzoek naar de inbraak. Hebt u bijzonderheden gezien? Meld dit dan via 0900-8844.

Drachten: man rijdt met auto opzettelijk een andere man aan
De politie doet onderzoek naar een poging doodslag die zaterdagmiddag werd gepleegd in de Torenstraat. Het slachtoffer, een 59-jarige man uit Kortehemmen, werd door een 67-jarige automobilist uit Surhuizum, opzettelijk aangereden. Het slachtoffer werd twee meter meegesleurd, waarna hij op straat viel. De automobilist reed vervolgens weg. Doordat het slachtoffer het kenteken noteerde en direct 1-1-2 belde, kon de verdachte even later in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Heerenveen: winkeldief aangehouden door burger
De politie wil graag in contact komen met een onbekend gebleven man, die zaterdagmiddag op de Dracht een winkeldief op heterdaad heeft aangehouden. De verdachte, een 25-jarige Poolse man, had samen met nog twee andere mannen goederen gestolen in een winkel. Toen de mannen werden aangesproken door het personeel, renden deze weg. Eén van mannen kon door een getuige worden aangehouden. De andere twee mannen wisten weg te komen. Een 23-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte namens het bedrijf.

Heerenveen: snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft zaterdagmiddag een 23-jarige inwoner van Noordwolde een proces-verbaal gegeven voor gevaarlijk rijgedrag en voor te snel rijden. De automobilist reed op de Rijksweg A32 en hield onvoldoende afstand met de auto voor hem. Toen de agenten dit zagen gebeuren en de bestuurder een stopteken wilden geven, gaf hij gas en reed met hoge snelheid weg. Tijdens de achtervolging werden snelheden bereikt van 200 kilometer per uur. Op de Atalantastraat kon de man staande gehouden worden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een proces-verbaal kreeg. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: automobilist acht keer aangehouden voor het rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagnacht een 27-jarige automobilist uit Dokkum aangehouden omdat hij onder invloed een aanrijding op de Koornmarkt had veroorzaakt. Op de plaats van het ongeval vonden agenten de bumper met daarop de kentekenplaat van de betrokken auto. Hierdoor was het eenvoudig de man de traceren en niet veel later werd de man thuis aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij als beginnende bestuurder 530 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en zijn auto werd in beslag genomen.

De bestuurder is een goede bekende van de politie. Dit was de achtste keer dat hij voor het rijden onder invloed van alcohol gepakt werd. Hij werd al eerder veroordeeld tot een werkstraf voor het rijden onder invloed en voor het rijden tijdens een rijontzegging. Daarnaast kreeg hij nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en werd er hem een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

Oosterwolde: auto in brand gestoken, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een brandstichting van een auto die geparkeerd stond op de Prakkenlaan. Omwonenden hoorden rond middernacht een doffe knal en gingen naar buiten. Zij zagen dat een personenauto in brand stond en belden direct 1-1-2. Toen de brandweer en de politie onderzoek instelden naar de oorzaak van de brand, roken zij een benzinegeur en een kapotte fles die ook naar benzine rook. De 27-jarige eigenaar van de auto uit Oosterwolde deed aangifte. Wij komen graag in contact met getuigen. Hebt u iets gezien of gehoord rond dat tijdstip op de Prakkelaan, dan kunt u dit melden via 0900-8844.

Stiens: 16 auto’s vernield, politie zoekt getuigen
De politie onderzoekt een groot aantal vernielingen aan auto’s die in de nacht van zaterdag op zondag hebben plaatsgevonden. Op de Lege Haerewei zagen agenten een auto met een stukgeslagen voorruit staan. Toen zij verder reden, zagen zij op de It Achterbosk en op de Kakewei nog eens elf auto’s staan met dezelfde schade. Later die nacht kreeg de politie een melding dat op de It Achterbosk nog vier auto’s waren vernield. De eigenaren van de beschadigde auto’s deden aangifte. Wij komen graag in contact met getuigen. Hebt u iets gezien of gehoord in de nacht van zaterdag op zondag in de genoemde omgeving, dan kunt u dit melden via 0900-8844.

Leeuwarden: rijden onder invloed en bezit van harddrugs
De politie heeft zondagmorgen vroeg, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden op de Nieuwestad aangehouden voor het rijden onder invloed. De man die op zijn scooter reed, veroorzaakte bijna een aanrijding met een surveillance auto. Toen de agenten de man aanspraken, bleek dat de man alcohol had gedronken. De bromfietser werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 500 ug/l blies Tijdens de fouillering bleek de man ook nog in het bezit van twintig bolletjes cocaïne en acht bolletjes heroïne. De drugs werd in beslag genomen. De Leeuwarder kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het in bezit zijn van harddrugs. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van vijf uur.

Harkema: inbraak in woning en bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Pauloane die zaterdagavond werd gepleegd. De daders kwamen aan de achterzijde van de woning binnen en namen een LCD televisie, een geldbedrag, sierraden en een sleutelbos mee. De sleutels gaven toegang tot een bedrijf in Drachten. Toen de agenten daar polshoogte namen, bleken zij te laat te zijn. Uit het bedrijf werd nog een LCD televisie en geld gestolen. De technische recherche van politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld. De aangever, een 41-jarige inwoner van Harkema, deed aangifte.

Lemmer: rijden onder invloed, weigering ademanalyse, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagnacht een 42-jarige inwoner van Balk aangehouden. De man reed met zijn auto op de Gedempte Gracht. Toen de automobilist bij een snackbar stopte, spraken agenten de man aan en roken dat de man alcohol had gedronken. Toen zij naar zijn rijbewijs vroegen, weigerde hij deze af te geven. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar weigerde hij mee te werken. Hierop werd het rijbewijs van de man ingevorderd en kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod van 24 uur.

Damwoude: woningbrand
De politie heeft zaterdagavond de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Schwartzenbergstraat. De brand is vermoedelijk ontstaan op een slaapkamer en werd door het 5-jarige zoontje van de bewoners ontdekt. De brandweer had de situatie redelijk snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de slaapkamer volledig uitbrandde. In de woning ontstond veel rook –en waterschade. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Appelscha; aanrijding, drie inzittenden gewond
De politie kreeg zaterdagavond een melding van een aanrijding op de Provincialeweg, de N381.

Een 73-jarige automobilist uit Ureterp, die in de richting van Oosterwolde reed, stopte niet voor een rood verkeerslicht. Een andere auto, die bestuurd werd door een 50-jarige inwoner van IJsselstein, kwam op dat moment uit de richting van Appelscha. Toen hij de kruising wilde oversteken, kon hij een aanrijding niet meer voorkomen. In deze auto zaten ook nog een 28-jarige inwoonster van Zwolle en haar tweejarige zoontje. Alle drie inzittenden raakten bij de botsing gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: inbraak woning, verdachte aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die ervan wordt verdachte een inbraak te hebben gepleegd in een woning aan de Abeelstraat. Een getuige hoorde geluiden die zij niet vertrouwde bij een naastgelegen woning en belde direct 1-1-2. Toen de agenten arriveerde, zagen zij dat de achterdeur van de woning was geforceerd. Buiten de woning zagen zij een kletsnatte man staan. In de woning bleek dat de CV ketel niet meer aanwezig was en dat het water alle kanten opspoot. Daarop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Uit verder onderzoek bleek, dat in de bouwkeet die achter de woning staat, ook was ingebroken.

Drachten: rijden onder invloed, twee bromfietsers krijgen proces-verbaal
De politie heeft zondagmorgen op de Noordkade een 18-jarige en 17-jarige inwoner van Drachten een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. Een 18-jarige bromfietser liep tegen de lamp voor het rijden onder invloed en werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 410 ug/l blies. Ondertussen bleef zijn 17-jarige vriend bij zijn snorfiets wachten. Omdat ook hij onder invloed van alcohol was, had hij van de politie het advies gekregen om niet op de snorfiets te gaan rijden. Toen de agenten zagen dat hij dit advies negeerde en wel ging rijden, werd ook hij meegenomen naar het politiebureau. Deze bestuurder blies 385 ug/l. Het rijbewijs van beide bestuurders werd ingevorderd. Beide mannen kregen een proces-verbaal en een rijverbod en drie uur.

Burgum; rijden zonder rijbewijs en onder invloed van alcohol
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Hurdegaryp een proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed. De agenten zagen de man op zijn snorfiets op de Lageweg rijden, waarna zij hem controleerden. De bromfietser bleek onder invloed van alcohol te zijn en werd meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 335 ug/l. Uit onderzoek bleek dat man niet in het bezit was van een rijbewijs. Naast een proces-verbaal voor rijden onder invloed en het rijden zonder geldig rijbewijs, kreeg de man een rijverbod van drie uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan