Politieberichten van zondag 1 juli

Boot gestolen

BALK – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een boot die in de haven aan de Jachthavendyk lag. Zaterdagochtend werd ontdekt door de jachthaveneigenaar dat een bordeaux rode Elan 495 met witte bovenkant inclusief een 60 PK Suzuki buitenboordmotor was gestolen. Via Burgernet op het Water werd een sms uitgebracht om uit te kijken naar de betreffende boot. De 45-jarige eigenaar uit Alkmaar heeft aangifte gedaan.

Aanhouding na oplichting

WOLVEGA – De politie heeft zaterdagavond een 28-jarige man (woonplaats niet bekend) aangehouden op verdenking van oplichting. De man had zaterdagmiddag gegeten en gedronken in een restaurant aan het Van der Sandeplein. Nadat hij van het personeel te horen had gekregen dat hij geen alcohol meer kreeg werd de man vervelend. Ook wilde hij de rekening niet betalen en verliet het pand. De politie werd gealarmeerd en kon de man om 18.40 uur op de Margrietstraat aanhouden waarna hij voor nader onderzoek is ingesloten. Er werd aangifte gedaan.

Aanrijding

URETERP – De politie heeft zaterdagavond op de N381 een verkeersongeval afgehandeld. Een 47-jarige bestuurder uit Julianadorp stond bij de overgang van de Merksen en liet een aantal voertuig passeren en reed vervolgens de N381 op. Hij zag daarbij een 32-jarige automobiliste uit Jubbega over het hoofd waarna een aanrijding het gevolg was. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. Wel ging de 42-jarige bijrijdster van de man uit Julianadorp met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten. De vrouw uit Jubbega vervoerde als medewerkerster van een stichting vier honden. De dierenambulance is ter plaatse gekomen en heeft er voor gezorgd dat de honden naar het huisadres van de vrouw zijn vervoerd.

Aanhouding na verlaten plaats na ongeval

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 23-jarige man uit Twijzelerheide aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Omstreeks 19.40 uur was de man vermoedelijk door rood licht gereden op de kruising van de Groningerstraatweg met de Anne Vondelingweg en had hierbij de auto van een 23-jarige man uit Hilaard aangereden. De veroorzaker was na het ongeval direct in de richting van Leeuwarden gereden. De 23-jarige uit Hilaard achtervolgde de verdachte. In de Resadastraat reed hij zich klem waarna de man uit Hilaard uitstapte om de bestuurder aan te spreken. Deze was niet voor rede vatbaar, gaf vol gas en reed tegen de auto van de man uit Hilaard aan. Vervolgens ging hij er weer vandoor. De politie werd gealarmeerd die op basis van de gegevens en het signalement de 23-jarige in zijn woning kon aanhouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van gevaar en hinder, het verlaten plaats na ongeval, poging zware mishandeling en het niet stoppen voor een rood verkeerslicht. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drie gewonden bij frontale aanrijding

RAERD – De politie heeft zaterdagavond op de N354 (Snitserdyk) een verkeersongeval afgehandeld waarbij drie personen gewond raakten. Een 64-jarige inwoonster van Raerd reed omstreeks 22.20 uur met haar 66-jarige man vanuit Leeuwarden in de richting van Sneek. Vermoedelijk is de automobiliste door onbekende oorzaak op de andere weghelft terechtgekomen waarna zij frontaal in aanrijding kwam met een 41-jarige automobiliste uit Heeg. De hulpdiensten werden gewaarschuwd en ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. De 66-jarige man is door de brandweer uit de auto gehaald. Hij en zijn vrouw zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De auto van de bestuurster uit Heeg is door de brandweer opengeknipt zodat ook zij uit haar voertuig kon worden gehaald. Met onbekend letsel is zij per ambulance overgebracht naar het MCL. Bureau Verkeersongevalsanalyse is ter plaatse gekomen voor onderzoek waarna de voertuigen werden afgesleept. Daarna kon de provinciale weg weer vrijgegeven worden.

Inbrekers op heterdaad aangehouden

SNEEK – De politie heeft zaterdagavond een 29-jarige man en een 26-jarige man uit Utrecht en een 21-jarige man uit De Meern aangehouden op verdenking van inbraak. Omstreeks 22.40 uur had een getuige gezien dat twee personen een woning aan de Gravinneweg binnengingen. Hij alarmeerde via 1-1-2 direct de politie die met meerdere eenheden ter plaatse kwam. Een van de agenten zag nog net dat twee personen het Kruiswater overstaken en in de bosjes wegdoken. Ondanks een gerichte zoekactie met hulp van een politiehond werd er niemand meer aangetroffen. Een van de agenten bleef in de buurt van de locatie waar was geprobeerd in te breken om te kijken of de verdachten nog zouden terugkomen. Omstreeks 02.25 uur reed een personenauto de wijk en kreeg een stopteken van de agent. In de auto trof hij de drie mannen aan waarbij de man op de achterbank natte kleding had en onder de tuinresten zat. De drie werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de inbraak eerder die avond. In de auto werd inbrekersgereedschap aangetroffen. Voor nader onderzoek zijn de verdachten ingesloten. De 76-jarige bewoner deed aangifte. Er moet nog worden bekeken of en wat er is weggenomen.

Bromfietser zonder rijbewijs

HARLINGEN – De politie heeft zaterdagnacht omstreeks 00.05 uur een 27-jarige bromfietser uit Leeuwarden staande gehouden omdat hij zonder verlichting en zonder helm op de Noordijs reed. Er volgde een blaastest omdat het vermoeden bestond dat de 27-jarige onder invloed van alcohol was. De ademanalyse op het politiebureau bevestigde dat met als uitslag 530 ug/l. Op het bureau kwamen de agenten er achter dat de bromfietser niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij nog 30 dagen moest zitten. Na verhoor over dit incident is hij overgebracht naar het bureau in Leeuwarden waar hij is ingesloten.

Portier bedreigd

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor bedreiging. Omstreeks 01.15 uur was een opstootje geweest in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier. De 28-jarige was daarbij betrokken en de portiers haalden beide partijen uit elkaar. De 28-jarige was niet meer welkom in het pand en werd verzocht weg te gaan. Inmiddels was de politie ook gealarmeerd. Deze hielden de man aan nadat hij zeer agressief werd en in de richting van de portiers bedreigingen had geuit. De portier deed aangifte. Na verhoor op het politiebureau werd de Leeuwarder heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Geit doodgestoken

OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige man uit Oosterwolde aangehouden voor vernieling. Omstreeks 01.35 uur kreeg de politie de melding dat een man, mogelijk onder invloed van verdovende middelen, een geit had doodgestoken en deze op de Rijweg in de tuin van een woning had achtergelaten. Agenten die ter plaatse kwamen troffen de verdachte hier niet meer aan. Wel het dode beest en het mes dat daarbij was gebruikt. De verdachte was in de richting van het centrum gelopen. Agenten gingen eerst bij de woning van de man langs waar hij niet was. Vervolgens kon hij op de Rijweg worden aangehouden. Het mes werd inbeslaggenomen en een dierenarts zal ervoor zorgen dat de geit zondagochtend wordt afgevoerd. De eigenaar van het dier is nog niet bekend.

Taxi vernield

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Een taxichauffeur wilde omstreeks 01.35 uur op het Ruiterskwartier zijn auto keren. Omstanders wilden niet aan de kant gaan nadat de taxichauffeur dit had gevraagd. Hierop probeerde hij zeer langzaam de draai te maken waarna hij tegen de 18-jarige aan reed. Deze reageerde zijn woede af door op de motorkap van de taxi te slaan. De Leeuwarder werd door agenten aangehouden waarna op het politiebureau het verhoor volgde. Zondagochtend werd de 18-jarige heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Poging inbraak

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 36-jarige man uit Franeker aangehouden voor poging inbraak. Omstreeks 01.30 uur zat de melder in zijn woonkamer op de Galjoen en zag dat er een man door de ramen naar binnen keek. De in het donkergeklede man zag vervolgens dat de bewoner thuis was en verdween. De politie werd via 1-1-2 gealarmeerd en maakte een zoekslag in de omgeving. Dit leverde niets op. Anderhalf uur later kwam opnieuw de melding dat de man om de woning struinde en op het platte dak van de woning klom. Meerdere eenheden gingen ter plaatse om positie in te nemen. Twintig minuten later kwam de 36-jarige opnieuw naar de woning waarna hij door de agenten kon worden aangehouden op verdenking van poging inbraak. De man is ingesloten.

Vervelende stapper

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Dokkum aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De man wilde een uitgaansgelegenheid aan de Oranjewal in. Portiers lieten dit niet toe omdat het al na 02.00 uur was en er dan niemand werd binnen gelaten. De 19-jarige werd vervelend. Agenten die waren belast met horecatoezicht zagen dat de 19-jarige vervelend werd. Ze sommeerden hem te vertrekken maar dat deed hij niet. De agenten namen hem apart om zijn identiteit vast te stellen. Hij wilde hieraan niet meewerken waarna hij werd aangehouden. Hij mocht het politiebureau verlaten met twee bekeuringen voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde.

Mishandeling

KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Zwaagwesteinde aangehouden op verdenking van mishandeling. In een uitgaansgelegenheid aan de Voorstraat was een opstootje ontstaan waarna de verdachte een 20-jarige man uit Kollum een klap had gegeven. De 21-jarige werd door agenten aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Het slachtoffer moest naar de dokterswacht en heeft aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):


#02.25 uur, Van Limburg Sirumweg in Kollum, 20-jarige automobilist uit Kollum 445 ug/l, betrof een beginnend bestuurder die met zijn voertuig in de slip raakte en tegen een boom tot stilstand kwam;
#06.43 uur, Oude Veenscheiding in Heerenveen, 21-jarige man uit Oudeschoot, 390 ug/l, betrof een beginnend bestuurder die met zijn auto tegen lantaarnpaal was gereden.

Burgernet ingezet bij vermissingen

FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en zondag Burgernet ingezet om vermiste personen te vinden. Twee tieners uit Sneek waren zaterdagavond niet thuis gekomen. De verontruste ouders hadden de politie gealarmeerd die via de Meldkamer Noord-Nederland in de nacht van zaterdag op zondag een Burgernetactie opzette om naar de meiden uit te kijken. Hierop kwamen voor alsnog geen reacties binnen. Omstreeks 06.10 uur werd via het twitteraccount van de Meldkamer Noord-Nederland (@MeldkamerNN) opnieuw het signalement uitgegeven. Hierop werd al snel gereageerd en zo konden de tieners in de buurt van de A31 in goede gezondheid worden aangetroffen.

In dezelfde nacht vertrok omstreeks 03.30 uur een 77-jarige man op zijn rode scootmobiel vanuit een pand aan De Hoop in Gorredijk. Er werd een Burgernetactie uitgezet maar in de ochtend was de man nog niet gevonden. Opnieuw werd Burgernet ingezet, ditmaal via sms waarbij 9924 deelnemers uitkeken naar de 77-jarige. Tevens zochten diverse politie-eenheden in de omgeving en ondersteunde een helikopter van het KLPD in de zoekactie. Dankzij het signalement uitgegeven via Burgernet zagen jongeren rond 11.00 uur de scootmobiel en de man. Ambulancepersoneel heeft zich over de man ontfermd die ter controle naar het ziekenhuis werd gebracht.

[url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan