Zondag 1 januari

Politieberichten van zondag 1 januari

Doorrijden na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het doorrijden na een aanrijding. De 22-jarige was op de Cornelis Trooststraat achterop een geparkeerde auto gereden. Door de klap was deze auto tegen een woning terechtgekomen waarbij de voortuin van de woning en schutting vernield werden. Een getuige van de aanrijding moest aan de kant springen anders was zij door de 22-jarige overreden. Na de aanrijding was de Leeuwarder weggereden. De auto werd op de Kalmoes aangetroffen. De bestuurder, die vermoedelijk onder invloed was, is aangehouden en voor nader onderzoek over gebracht naar het politiebureau.

Verfbom

WARTEN – De politie stelt een onderzoek in naar vernieling van een woning en auto’s aan de Oosterburen. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur werden de bewoners wakker van een harde knal. De volgende ochtend bleek dat er op hun oprit een ‘verfbom’ afgestoken was. De woning en de auto’s die bij de woning geparkeerd stonden, zaten vol met spetters rode verf.

Zwaar gewonden door vuurwerk

HURDEGARYP – De politie heeft zaterdag rond 16.00 uur geassisteerd bij een vuurwerkongeval, waarbij twee 13-jarige jongens uit Hurdegaryp ernstig gewond zijn geraakt. De jongens vonden op De Bolle een zwaar stuk vuurwerk waar geen lont meer aan zat. Met een rotje probeerden ze het vuurwerk tot ontploffing te brengen. Het zware vuurwerk ontplofte echter in de hand van de 13-jarige. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan zijn oog- en hand. Vermoedelijk heeft een scherf van het projectiel de andere 13-jarige jongen geraakt in zijn buik. De scherf is dwars door de kleding gegaan en in de buikholte terecht gekomen. Beide jongens zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanhouding na bedreiging met mes

BRITSUM – De politie heeft zaterdagavond op de Aldlansdyk een 18-jarige inwoner van Britsum aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een 47-jarige plaatsgenoot met een mes bedreigd. Op aanwijzing van getuigen konden agenten de verdachte aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man liep over de Wirdumerdijk en passeerde een politieauto. De Leeuwarder sloeg tegen de buitenspiegel. Hij werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Duitsers aangehouden voor bezit pepperspray

LEEUWARDEN – De politie heeft tijdens de oudejaarsnacht op het Oldehoofsterkerkhof twee Duitse vrouwen van 17 en 19 jaar aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Het duo was naar het Aftelfeest bij de Oldehove gekomen. Tijdens de controle bij de ingang van het evenemententerrein bleken de vrouwen in het bezit te zijn van pepperspray. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De pepperspray werd in beslag genomen.

Vier aanhoudingen bij nieuwjaarsfeest

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Drafsportlaan vier inwoners van Wolvega 18,18, 22 en 28 jaar aangehouden. Een 18-jarige man had tijdens het nieuwjaarsfeest een andere feestganger geslagen. Het slachtoffer deed aangifte en later die nacht konden agenten de verdachte aanhouden. De politie hield diezelfde nacht ook een leeftijdsgenoot aan. De man beledigde agenten. Een 22-jarige man had bij het nieuwjaarsfeest een medewerkster bedreigd en sloeg haar vervolgens. Later die nacht werd bij hetzelfde feest een 28-jarige man aangehouden. Hij gedroeg zich vervelend en werd daarop aangesproken door een beveiliger. De man reageerde agressief en bedreigde de beveiliger. Toen de 28-jarige de beveiliger bij de keel greep was de maat vol. Hij werd van het feest verwijderd en overgedragen aan de politie. De beveiliger deed aangifte. De Wolvegaster werd aangehouden op verdenking van mishandeling. Alle vier de verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging brandweerman

GORREDIJK – De politie heeft oudejaarsnacht een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging van een brandweer. Eerder die nacht moesten zowel de brandweer als de politie naar de Compagnonstrjitte voor een brandje nabij een supermarkt. Met de betrokken werd afgesproken dat het brandje zou worden verplaatst. Later die nacht kwam wederom een melding dat de brandweer naar de Compagnonstrjitte moest. Er was wederom brand en tijdens het blussen werd de brandweer lastig gevallen. Een brandweerman werd daarbij door de 28-jarige inwoner van Heerenveen bedreigd met een kapot geslagen bierfles. De politie kwam ter plaatse en hield hem aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na mishandeling

BAKKEVEEN – De politie heeft oudejaarsnacht een 17-jarige inwoner van Waskemeer aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had op de Skarkamp een leeftijdsgenoot geslagen. Die liep daarbij letsel op aan zijn neus. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau.

Vervelende stapper aangehouden

HEERENVEEN – De politie tijdens oudejaarsnacht bij het nieuwjaarsfeest bij het Abe Lenstra Stadion een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man had zich vervelend gedragen op het feest en werd door portiers verwijderd. Ondanks diverse verzoeken van agenten wilde de man het terrein niet verlaten. Hij werd uiteindelijk aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man wil portiek niet verlaten

HEERENVEEN – De politie heeft zondagochtend vroeg op de Beugel een 23-jarige inwoner van Tjalleberd aangehouden. De man hield zich met een aantal vrienden vervelend op in een portiek van een flat. De man werd verzocht om te vertrekken. De 23-jarige weigerde om te vertrekken. Toen hij de agenten ook nog begon te beledigen was de maat vol. Hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden

TERNAARD – De politie heeft zondagochtend vroeg op een feestterrein De Groeds een 53-jarige inwoner van Ternaard aangehouden. De man was zwaar onder invloed van alcohol en verstoorde het feest. Beveiligers grepen in en haalden de man uit de feesttent. Agenten hielden hem vervolgens aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Beveiliger krijgt kopstoot

HURDEGARYP- De politie heeft zondagochtend vroeg een 29-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was samen met een aantal vrienden door een beveiliger uit het dorpshuis gezet omdat de groep zich vervelend gedroeg. Eenmaal buiten gaf de 29-jarige man de beveiligingsmedewerker een kopstoot. Agenten zagen dit alles gebeuren en hielden de Hurdegaryper aan. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man pakt agent bij arm

GROU – De politie heeft zondagochtend vroeg een 20-jarige inwoner van Grou aangehouden. Op de Mr P Jelles Troelstrawei was een brandje geweest en de agenten vroegen aan de omstanders om te vertrekken. De 20-jarige weigerde dit. Hij pakte vervolgens een agent bij zijn arm vast en wilde die niet meer loslaten. De man werd daarom aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jongen aangehouden voor verstoren openbare orde

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend vroeg op het Ruiterskwartier een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De jongen was zwaar onder invloed van alcohol en liep te schreeuwen. Hij beledigde onder andere agenten. Ondanks verzoeken om te vertrekken, bleef de 17-jarige vervelend aanwezig op het Ruiterskwartier. Uiteindelijk werd hij aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft tijdens de jaarwisseling rond 02.30 uur een 39-jarige inwoner van Westerbork aangehouden voor vernieling. Agenten zagen via de bewakingscamera dat de 39-jarige de toegangsdeur van het politiebureau aan de Holstmeerweg in wilde trappen. De 39-jarige is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Illegaal vuurwerk

PINGJUM – De politie heeft zaterdag rond 17.00 uur een 16-jarige inwoner van Pingjum bekeurd voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. De politie had een tweet van de 16-jarige onderschept waarin hij vermelde dat hij in bezit was illegaal vuurwerk. In de woning van de jongen troffen agenten 35 nitraatbommen aan. Dit vuurwerk is in beslag genomen.

Pools vuurwerk in beslag genomen

STIENS – De politie heeft tijdens de jaarwisseling een 25-jarige inwoner van Stiens bekeurd omdat hij in zijn auto illegaal vuurwerk had. Agenten zagen op de Seerob een auto staan waarvan de parkeerlichten nog brandden. In de auto troffen agenten de 25-jarige aan. Op de achterbank van de auto werden 135 stuks zwaar ( Pools) vuurwerk aangetroffen. Dit vuurwerk is in beslaggenomen en tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft tijdens de jaarwisseling om 04.30 uur een 26-jarige inwoner van aangehouden voor bedreiging. De 26-jarige bedreigde zich in een horecagelegenheid op de Zuidkade een aantal aanwezige klanten met een mes. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hierna ontstond er weer een ruzie waarbij een 22-jarige inwoner van Drachten en een 22-jarige van Amersfoort aanwerden gehouden. Ook zij zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor vernieling

CORNJUM – De politie heeft tijdens de jaarwisseling rond 01.00 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Tijdens een ruzie had de 21-jarige een ruit van een auto vernield die geparkeerd stond in de Martenawei. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de Leeuwarder aan worden gehouden waarna hij over is gebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor belediging

JOURE – De politie heeft zaterdag rond 23.00 uur een 32-jarige man (woonplaats niet bekend) aangehouden voor belediging. Op de Waling Dijkstrastraat werd een agent door de 32-jarige aangesproken en beledigd. Ook na de aanhouding bleef de verdachte doorgaan met zijn beledigingen. De 32-jarige is overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend op de Bote van Bolswertstraat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging, vernieling en huisvredebreuk. De man had een deur van een woning ingetrapt en vervolgens de bewoners bedreigd. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drie mannen aangehouden voor openlijk geweld

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend op de Voorstreek twee inwoners van Leeuwarden van 23 en 26 jaar en een 39-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Het trio had enkele voorbijgangers, zonder dat daarvoor enige aanleiding was, in de gracht geduwd. Vervolgens gooiden de drie mannen met fietsen en stenen op de mensen die in het water stonden. Ook sprong één van de belagers in het water om één van de slachtoffers onder water te duwen. Omstanders hadden ondertussen via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten kwamen naar de Voorstreek en daar werden de drie verdachten aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer

FRYSLÂN – De politie heeft tijdens oud en nieuw op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf proces-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zaterdagavond, 21.00 uur, Foarwurkerwei in Bakkeveen, een 42-jarige automobiliste uit Bakkeveen, 675 ug/l. De vrouw was met haar auto te water geraakt. De automobiliste en haar drie kinderen konden vroegtijdig de auto verlaten;
*Zondagochtend, 01.30 uur, Butsingel in Joure, een 20-jarige beginnende bestuurder uit Joure, 770 ug/l;
*Zondagochtend, 02.00 uur, Pinksterbolmstrjitte in Kootstertille, een 23-jarige bromfietser uit Twijzel, 790 ug/l. Bij het zien van de agenten ging de 23-jarige er vandoor maar kon op de Swanneblomstrjitte klem worden gereden. De verdachte die weigerde mee te werken aan een blaastest en zich ook niet wilde legitimeren, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat het rijbewijs van de 23-jarige eerder al ingevorderd was.
*Zondagochtend, 05.40 uur, Ringweg in Drachten, een 45-jarige automobilist uit Surhuizum, 800 ug/l;
*Zondagochtend, 06.00 uur, Boterhoek in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurster uit Hallum, 400 ug/l.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan