Politieberichten van zondag 1 augustus.

Inbreker aangehouden na insluiping (rectificatie)
In een bericht dat gepubliceerd is bij de politieberichten van dinsdag 27 juli is een fout gemaakt. Er is geen aangifte gedaan. Dat de 73-jarige bewoner aangifte deed klopt niet. De juiste weergave moet als volgt zijn.

HARKEMA – De politie heeft maandagmiddag een 22-jarige inwoner van Harkema aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan De Braek. Surveillerende agenten kregen een goed signalement door waardoor zij de verdachte op het Ds. Tiesingaplein konden aanhouden. De man had een tas in zijn bezit met goederen die hij vermoedelijk uit de woning had ontvreemd. Er is geen aangifte gedaan.

Bedrijfsinbraak
WOLVEGA – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaatsvond tussen vrijdagavond en zaterdagochtend in een bedrijf aan de Nijverheidsstraat. Vermoedelijk is men binnengekomen via een raam. Uit het pand werd apparatuur en gereedschap weggenomen. Een 47-jarige man uit Oldeberkoop heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt twee inbraken in kelderboxen aan de Verlengde Schrans. Bij beide inbraken werd het slot van de deur geforceerd. Dit heeft plaatsgevonden tussen vrijdagochtend en vrijdagavond. Uit één kelderbox werd een fiets weggenomen. Uit de andere niets. Een 28-jarige man en een 40-jarige man, beide uit Leeuwarden, hebben aangifte gedaan. Daarnaast wordt een inbraak in een berging aan de Boksdoornstraat onderzocht. Daarbij werden twee fietsen en gereedschap ontvreemd tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag. De 22-jarige eigenaresse heeft inmiddels aangifte gedaan.

Vernieling van ruit
STAVOREN – De politie heeft zaterdagavond een 56-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van vernieling. De man had een ruit ingeslagen van een eetgelegenheid aan de Smidstraat. Ter plaatse bleek dat de 56-jarige kwaad was geworden nadat hij ontdekte dat de eetgelegenheid gesloten was. De melder hield de Jouster vast totdat de politie was gearriveerd die hem aanhield. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Een 37-jarige man uit Stavoren heeft aangifte gedaan.

Stroomstootwapen in beslag genomen
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Boksum en een 19-jarige man uit Hilaard aangehouden op verdenking van het bezit van een wapen. Surveillerende agenten zagen een voertuig op het terrein van een tankstation aan de Stationsweg rijden. Het leek alsof de inzittenden wegdoken. Er werd een stopteken gegeven voor een controle. Daarbij werd de auto doorzocht en troffen de agenten een stroomstootwapen aan. Deze is inbeslaggenomen en de 19-jarigen werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Jongen krijgt klappen
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Dokkum en een 18-jarige (woonplaats niet bekend) aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten gingen ter plaatse nadat er melding was gedaan van een mishandeling. Er werd gesproken met het 16-jarige slachtoffer uit Dokkum die verklaarde dat hij in een horecagelegenheid en buiten op de Markt klappen had gehad van twee jongens. Van de jongens was een goed signalement bekend waardoor de politie de twee kon aanhouden nadat het slachtoffer de verdachten zag fietsen en de politie alarmeerde. Op het politiebureau werden zij voor naderonderzoek ingesloten.

Niet voldoen aan het bevel om weg te gaan
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Noordwolde aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel/vordering. Op de Oude Koemarkt hadden twee groepen jongens met elkaar gevochten. De groepen werden gescheiden en verzocht ieder een kant op te gaan. De 19-jarige wilde niet mee werken aan het vertrek nadat hij meerdere malen was verzocht weg te gaan. Er volgde een aanhouding waarna de man op het politiebureau werd ingesloten.

Mishandeling na ruzie
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 18-jarige vrouw uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 02.30 uur spraken beveiligers agenten op de Noordkade aan. Daarbij stonden twee dames die ruzie hadden gehad. De 18-jarige vrouw had, toen zij een horecagelegenheid werd uitgezet, een 20-jarige vrouw uit Drachten in het gezicht geschopt. De Heerenveense kon worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. Na verhoor werd zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Aanhouding vernielers na 1-1-2 melding
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vijf mannen uit Noord-Holland aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuig had gezien dat op de Verlengde Schrans een groepje personen tegen spiegels van voertuigen aan trapten. Direct belde hij 1-1-2 en gaf de richting door waar de groep liep. De getuige bleef in contact met de meldkamer totdat de politie de groep staande hield. Omdat niet duidelijk was wie de vernieling had gepleegd werd de gehele groep aangehouden. Het ging om een 18-jarige uit Den Helder, een 20-jarige uit Hyppolytushoef, een 19-jarige uit Hoorn, een 18-jarige uit Den Oever en een 20-jarige uit Sijbekarspel. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten. Agenten maakten in de omgeving nog een zoekslag om te kijken of er meer spiegels vernield waren. In totaal werden van vier auto’s die stonden op de Verlengde Schrans en de Jellingstraat de spiegels vernield. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Telefoon blijkt stroomstootwapen te zijn
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige man uit Drachten aangehouden voor het bezit van een wapen. Op de Noordkade bemoeide de 38-jarige zich met een woordenwisseling met andere personen waarna hij een telefoon uit zijn zak haalde. Deze telefoon bleek echter geen telefoon te zijn maar een stroomstootwapen. De man begon met het wapen te richten op omstanders waarna het wapen in werking kwam. De politie werd gealarmeerd en was snel ter plaatse. De partijen waren al gescheiden waarna van de aanwezigen verklaringen werden opgenomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij verhoord werd. Het stroomstootwapen werd inbeslaggenomen. Zondagochtend werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Niet tonen van identiteitsbewijs
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige man uit Rinsumageest aangehouden voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. Agenten wilden hem een bekeuring geven omdat hij op de Markt tegen de kerk aan het plassen was. Agenten vroegen om zijn identiteitsbewijs. De man wilde niet mee werken en wilde geen identiteitsbewijs tonen waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau kon hij zijn identiteitskaart wel tonen en kreeg hij een bon voor wildplassen waarna hij werd heengezonden.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Vijf bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]01.15 uur, Meester Jongebloedstraat in Haulerwijk, een 20-jarige man uit Zevenhuizen, 455 ug/l, beginnend bestuurder.
02.20 uur, Nachtegaalstraat in Drachten, een 25-jarige man uit Gdansk (Polen), 780 ug/l.
03.29 uur, Julianaweg in Wolvega, een 42-jarige man uit Wolvega, 685 ug/l, man kreeg een stopteken maar negeerde dit. Pas bij zijn woning waar hij het voertuig parkeerde kon hij worden aangesproken. Er werd een bekeuring uitgeschreven voor het niet voldoen aan een stopteken.
04.55 uur, Gauke Boelenstraat in Drachten, een 23-jarige vrouw uit Utrecht, 360 ug/l, beginnend bestuurder.
05.00 uur, Noorderweg in Leeuwarden, een 32-jarige man uit Leeuwarden, 615 ug/l, was met zijn auto tegen een boom gereden.[/bullets]

112Fryslan