EARNEWALD – Zaterdagmiddag even na drie uur kwam er een melding binnen van een drenkeling aan het Smidspaed.

Voorbijgangers hadden een vers wak ontdekt en 112 gebeld. Even verderop werd een paar handschoenen in de sneeuw ontdekt. De brandweer van Burgum en de duikploegen van Zwaagwesteinde en Damwoude rukten vervolgens uit.

Nadat er op het Smidspaed niks te vinden was werd er omgereden via de Hooiweg om op de hoek van It Spoekepaed te zoeken. Politie en Ovd-G kwamen ook ter plaatse. Er werd vanuit gegaan dat het ging om de uit Leeuwarden vermiste Gerard Bootsma. Deze bleek ’s nachts te zijn gezien in het dorp.

Vanaf een bootje werd vervolgens met een dreghaak het water van het Prinses Margrietkanaal ter hoogte van het pontje onderzocht. Er werd niks gevonden zodat alle hulpverleners na een dik uur terugkeerden.

De heer Bootsma was vrijdagmiddag omstreeks 12.30 uur weggelopen uit een verzorgingstehuis aan de J.H. Knoopstraat. Hij was daar opgenomen omdat hij dementerend is en nauwelijks meer kan communiceren.

Een burgernetactie die vlak na de vermissing werd opgestart en een zoekactie met warmtebeeldcamera vanuit een KLPD helicopter de volgende ochtend boden geen uitkomst.

[url=http://www.politie.nl/dadergezocht/Archief/leeuwardenvermissingbootsma.asp]Politiebericht & signalement Gerard Bootsma[/url]


112Fryslan

})